• 瀏覽: 13,331
  • 回覆: 13
頭先去滙X,個SALES踩話TCL3 年內必壞,但部機幾靚仔,係咪好易壞?

我買2部TCL未夠一年,答唔到你,連登班反中L話用料差易壞,但從來冇講用料點差,我只知我用較平價錢買到原生對比度最高既面板,同一價錢我部入門級有量子點,別家冇,2部都用Onkyo聲系,真係唔知點用料差,起碼lcd panel 顯色層與喇叭已足料過人地,電視評測人 Stop the fomo就話可靠性大概與價錢成正比,所以中上機種比較可靠,但亦強調入門級機種TCL較可靠,响YouTube 睇番黎,信不信由你,我自己就買左2部65"實測,1部5千1部8千唔使,與以往皮幾幾皮野電視比真係壞左都不心痛,又可以支持下國貨,畫質絕對對得住個價錢,正!

我部32吋TCL用了兩年仲好地地

電器嘢,不嬲都係睇彩數,點會咁肯定三年內必壞咖,就算壞,味叫代理囉,呢個店小二、唔掂喇!

真實個案,日本 S 牌、頂級 Oled,四個月要換底板,代理搞掂,冇問題喇。

同佢打賭

我部55‘已經第四年了依然正常使用中

引用:
原帖由 hkjcpkla 於 2023-7-29 13:17 發表

頭先去滙X,個SALES踩話TCL3 年內必壞,但部機幾靚仔,係咪好易壞?
我部p65 us 今年12月第5年 冇病冇痛

部TCL 55c635買左大約半年左右啦~就賴野有聲無畫 跟住報維修 7月11號報維修 跟住拖到尋日先有師傅話星期6先過來維修~差不到拖足1個月~考慮買呢個牌子真係3思

引用:
原帖由 hkjcpkla 於 2023-7-29 13:17 發表

sales 講野唔好信。

引用:

信佢一成  我部 TCL 日日開 10 幾個鐘,剛用過第三年,正常到極

My experience with my 32-inch TCL television spans two years, during which it has consistently performed without any issues.

引用:
原帖由 死囝包 於 2023-8-2 21:35 發表

部TCL 55c635買左大約半年左右啦~就賴野有聲無畫 跟住報維修 7月11號報維修 跟住拖到尋日先有師傅話星期6先過來維修~差不到拖足1個月~考慮買呢個牌子真係3思
上星期六部機維修好未

引用:

我部p65us 差唔多5年 冇事

電視壞唔壞呢啲野好睇彩數,可以好好彩,可以好黑所以售後服務都好重要,

我之前2011年尾喺百x滙買三部電視同一個牌子同一個系列唔同尺吋,
一部42吋用左9年,估計死火牛,換左移民朋友部二手55吋(display機)用左3年死主板,最近買左部TCL C635 55吋
一部22吋用左11年死主板無零件退役
一部22吋用左1個月就壞,上門3次,check機,換panel再換主板搞左2星期,整好之後到而家12年後仲睇緊(9至12,長開新聞台/YT)

我果部C6357,月27日一買返黎一開箱就壞,閃下閃下,開五至十分鐘自已reboot 

7月28日,我搵TCL CS (Email+電話) 第一次安排check 機
8月3日,我搵TCL CS (電話) 第二次安排check 機
8月6日,我搵TCL CS (Facebook) 第三次安排check 機
8月7日,TCL CS (Facebook) 搵我,要我聯絡info,當晚師傅搵我完成check機及後報上TCL維修中心
8月11日,我搵TCL CS (電話) 第一次安排換機,原來TCL出貨部8月初電力故障,不能安排換貨,TCL客服最後在電話承諾會在下星期 8月14日至18日安排換機
8月15日,仍然無任何人聯絡了我按排換機,我搵TCL CS (Email+Facebook),第二次安排換機,(無打電話因為Office Hr好忙要番工)
8月16日,今朝一早9點幾打黎話今晚物流會打畀我安排8月17日換機,到時再睇下點

由此可見,TCL個CS真係無得頂,買TCL真係求神拜佛唔駛搵佢地個CS,部機壞左你預有一段時間無電視睇,同埋預左畀佢個CS玩一輪

即使產品再好,但有如此售後服務,點可能有用家會滿意,點建立品牌忠誠度,點做口碑營銷,久而久之只會令人選擇其他相對可靠的品牌

支持國貨好,不如TCL轉做慈善,開個捐款賬戶,我非常樂意做善事捐錢幫人..

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]