• 瀏覽: 10,163
  • 回覆: 11
我舊電視係Samsung 37" 唔係4K, 配我而家套Sony 藍光5.1系統一駁就睇無問題,但點解而家駁到C635會唔夾咀型?

而家用電視設定度調較,但+或-極都好似差少少咁。。。。

好煩,點解無自動調較架

大家係咪都係咁?

thx

Any similar problems with Netflix, Youtube...etc? Or, only BluRay? I had my YouTube problem and needed to reset the whole TV to original setting, but it will happens again very soon and reset again.....I think it might be TV hardware issue.....

睇電視有冇甩咀問題,試下較返1080P睇下有冇甩

引用:
原帖由 肥佛 於 2023-1-27 14:00 發表
睇電視有冇甩咀問題,試下較返1080P睇下有冇甩
咁未試過,今晚有時間試下先,睇電視就無甩咀

引用:
原帖由 chilamhappy2 於 2023-1-27 12:41 發表
Any similar problems with Netflix, Youtube...etc? Or, only BluRay? I had my YouTube problem and needed to reset the whole TV to original setting, but it will happens again very soon and reset again... ...
暫時發現睇電視無問題,係睇Bluray player播碟就咁

買 android 電視,其實同買手機一樣,係要睇 cpu/gpu/ram 之類,唔係淨係睇畫質架!

如果其中一樣唔夠快/多,睇高清(例如4K/8K)時候,視頻/音頻解碼就可能會出現不同問題,所以下次揀 android 電視,cpu/gpu 最好揀翻 a7x 系列,至於ram/儲存,個人建議最少要2+32GB

我唔係講某牌子得或者唔得,係咩牌子/型號,都需要揀好呢幾樣嘢架!

例如以下呢個配置,應該麥 Q 都 play 到:

師兄睇翻自己部電視個spec先啦!

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2023-1-27 14:18 發表

暫時發現睇電視無問題,係睇Bluray player播碟就咁
你系睇4k 碟定1080碟?你部電視設定果度有冇開到4k 增強?試下睇下得吾得

引用:
原帖由 jelly 於 2023-1-28 08:07 發表

你系睇4k 碟定1080碟?你部電視設定果度有冇開到4k 增強?試下睇下得吾得
無呀,套碟機淨係1080P

你插邊個hdmi?要插hdmi 3

引用:
原帖由 ld933 於 2023-1-28 13:10 發表
你插邊個hdmi?要插hdmi 3
係插hdmi 3哦

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2023-1-28 13:20 發表

係插hdmi 3哦
試下斷電重啟電視

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2023-1-26 15:54 發表
我舊電視係Samsung 37" 唔係4K, 配我而家套Sony 藍光5.1系統一駁就睇無問題,但點解而家駁到C635會唔夾咀型?

而家用電視設定度調較,但+或-極都好似差少少咁。。。。

好煩,點解無自動調較架

大家係咪都係咁?

thx
照計聲畫唔同步係發生係解碼過程,解碼唔夠快。但你係藍光機解碼後HDMI落電視應該唔會,除非你電視後期再加D咩效果什麼增線補償之類。