• 瀏覽: 13,012
  • 回覆: 113
  • 追帖: 2
+9
本版好多師兄買電視,連部機有幾多 ram都唔知!

好似老人家買手機咁,咩cpu,6+128定12+512,全部都唔明,最慘係連問都唔問下就買左!Sales 最鐘意呢 D 客,容易昆!

其實同樣係 android 系統,咩cpu/gpu,幾多ram/儲存,係好緊要傢!如果唔係,run app 會慢到飛起,越新的app會越唔順!

如果你係本版問,某個型號買唔買得,而該型號連官網都冇寫咩cpu,幾多ram,咁樣只能夠話,閣下的智商有待提高!或者閣下年紀太大,係 sales 喜歡的類型!

大前提你識裝什麼app,電視不同手機,playstore內的apk亦完全不同的

不如先了解下ram多少有什麼分別先啦

引用:
原帖由 joelcs 於 2022-11-28 14:01 發表
大前提你識裝什麼app,電視不同手機,playstore內的apk亦完全不同的

不如先了解下ram多少有什麼分別先啦
你咁樣講,即係覺得買電視唔使問幾多ram?

我教 cs 架你估我知唔知?雖然android tv 對 ram 要求細過手機,但係未至於細到 1GB 都夠用,你就真係要了解下啦!使唔使我介紹我 D 學生教下你?

引用:
原帖由 lhcdims 於 2022-11-28 14:10 發表

你咁樣講,即係覺得買電視唔使問幾多ram?

我教 cs 架你估我知唔知?雖然android tv 對 ram 要求細過手機,但係未至於細到 1GB 都夠用,你就真係要了解下啦!使唔使我介紹我 D 學生教下你?
那位joe兄
一日對住,十幾部電視
會唔會唔洗楚過你呀  

你是理論派,我是實踐派!我玩smart tv多過你十倍啦,基於工作上方便,什麼牌子的智能電視也玩過,亦基於興趣方面,我亦精於IPTV apk裝於電視上觀看,經常裝很多數量不同apk於電視內去運行!

PS:想簡單知你部智能電視硬件掂唔掂,直接裝個now E係電視內,load 世盃616 4k 台(不經壓縮,真3840),䏲下順唔順😏

樓主我不是想和你爭論什麼,大家只是理論和實踐的分別🙏🏻

建意想知,有關知識,去下面看看

https://www.right.com.cn/
https://www.52pojie.cn/

引用:
原帖由 joelcs 於 2022-11-28 14:21 發表
ok,咁我用其中一個簡單例子講比你知,近年寫的 app同以前的有咩分別!

例如 tv app 的節目列表,以前的程式,係【向下翻後】,才 load 該頁節目的圖片,你要等一陣,先會睇到!

近幾年的編寫程式方法,由於 ram 多左,你睇第一頁的時候,程式係會 load 定下幾頁的圖片,因此用戶瀏覽時會更加流暢!

所以如果買 tv(或者手機更甚),再用翻以前少ram的標準,就會覺得慢架啦!

引用:
原帖由 joelcs 於 2022-11-28 14:21 發表
講埋後面個部分,例如買部 1GB/8GB,後面個 8GB 又係有咩用呢?裝 app 要8GB咁多嗎?

其實後面呢個數字,其中一個用途係 cache,例如你睇緊幾套劇,咁其實係唔會睇到邊秒,先load下一秒,咁就成日loading點睇?🤣

如果load 定先,就會放係個 8GB度,問題係如果你未睇曬就換劇,load下load下個8GB就會用曬,先load 的劇就會被自動delete,想再睇就要 load 過,用戶體驗就會差左!

所以,今時不同往日,買電視,你最少都要問個兩個 Gb 係幾多架!

引用:
原帖由 lhcdims 於 2022-11-28 15:01 發表

講埋後面個部分,例如買部 1GB/8GB,後面個 8GB 又係有咩用呢?裝 app 要8GB咁多嗎?

其實後面呢個數字,其中一個用途係 cache,例如你睇緊幾套劇,咁其實係唔會睇到邊秒,先load下一秒,咁就成日loading點睇?🤣

如果load 定先,就會放係個 8GB度,問題係如果你未睇曬就換劇,load下load下個8GB就會用曬,先load 的劇就會被自動delete,想再睇就要 ...
咁大段野其實咪即係緩存問題,我哋玩IPTV特別技巧時都會清的😏

其實樓主你計漏一樣野,1000個買智能電視嘅人,999個都係純䏲電視㗎,至多再䏲下utube,Netflix 等!叻少少嘅咪裝個港人話電視!嗰啲用家根本就不會再裝任何野落電視的(其實是不𢤦)

咁你同佢講ram,cup把鬼咩😂😂

䏲返樓主舊post ,你都好似仲係啱啱發現新大陸咁䏲到cctv5咋😆

讀萬卷書不如行萬里路呀,導師同玩家係唔同㗎!

Ching入apk仲係教緊人用usb入呀⋯⋯我用手機5秒就可遠傳去電視內啦

引用:
原帖由 joelcs 於 2022-11-28 15:45 發表
其實樓主你計漏一樣野,1000個買智能電視嘅人,999個都係純䏲電視㗎,至多再䏲下utube,Netflix 等!叻少少嘅咪裝個港人話電視!嗰啲用家根本就不會再裝任何野落電視的(其實是不𢤦)

䏲返樓主舊post ,你都好似仲係啱啱發現新大陸咁䏲到cctv5咋😆

Ching入apk仲係教緊人用usb入呀 ...
冇錯,用手機down apk 再射落電視,又方便,又快

引用:
原帖由 joelcs 於 2022-11-28 15:45 發表

就係因為睇電視多老人家,唔係 D sales 點賣垃圾電視?

另外我確實剛剛先整到,將小米電視 vpn 翻大陸,睇大陸劇唔會出現【你所在的地區因版權問題......】而睇唔到,包括【官方的cctv5】!係官方!相當於將部電視搬左翻大陸(但係程式set 左,如果係睇國外嘢如youtube,會自動唔行大陸vpn)

確實係發現新大陸,因為小米電視,唔係小米手機,係冇vpn功能架!你裝 app 咁勁,應該破解到吧?要唔要試下google睇下點搞到?

唔係樣樣嘢google 都有架!

引用:
原帖由 jelly 於 2022-11-28 16:29 發表

冇錯,用手機down apk 再射落電視,又方便,又快
我係電視 access nas 裝 app 的!

引用:

吓  原來佢係 新手86吋 師兄

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]