• 瀏覽: 8,904
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
廳部電視開始壞,睇緊 55LX800H
請問 LX800H 用戶睇 Netflix/Disney+ 時,片頭顯示 Atmos 嗎?另外 ARC 連接 soundbar 或 amp 時,可以點着 Atmos 嗎?
整體對 LX800H 滿意嗎?

我估計,好少人買了 LX800H
最多都係, JX800H  (無 Atmos)

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-11-16 21:18 發表
請問 LX800H 用戶睇 Netflix/Disney+ 時,片頭顯示 Atmos 嗎?另外 ARC 連接 soundbar 或 amp 時,可以點着 Atmos 嗎?
買 panasonic LED TV 55" 買LX900H la

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-11-16 21:18 發表
其實atmos 掂吾掂都系關你套音響同source 掂吾掂,電視機既atmos 只系話部機可以解碼atmos

引用:
原帖由 jelly 於 2022-11-17 15:21 發表

其實atmos 掂吾掂都系關你套音響同source 掂吾掂,電視機既atmos 只系話部機可以解碼atmos
咁如果,根本無sound bar  或者 平價 sound bar 2.0
JX800 和 LX800 根本無分別 ??
但最少平上 $1000

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2022-11-17 16:14 發表

咁如果,根本無sound bar  或者 平價 sound bar 2.0
JX800 和 LX800 根本無分別 ??
但最少平上 $1000
當然冇分別啦,不過有好過冇咁解,因為真正atmos 最少要八隻喇叭,其中兩隻要裝系天花板,一系用反射式,先有atmos 較果,即系5.12,就算sound bar 都系模擬atmos 出嚟,所以電視既atmos 只系解到碼咁解,咪信啲sales 話有天空聲添

很多 3.1.2 soundbar 的 .2  喺天空喇叭,廠家唔通呃消費者

引用:
原帖由 Shy 於 2022-11-17 14:39 發表

買 panasonic LED TV 55" 買LX900H la
LX900H 喺好,但喺 over budget

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-11-17 19:20 發表

LX900H 喺好,但喺 over budget
55JX900H 價格網HKG7380
Dolby Vision + Dolby Atmos + 4K@120Hz+ eARC 

引用:
原帖由 v369234 於 2022-11-18 19:52 發表

55JX900H 價格網HKG7380
Dolby Vision + Dolby Atmos + 4K@120Hz+ eARC 
LX900H 唔係 Android TV,裝唔到 app

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-11-18 21:09 發表

LX900H 唔係 Android TV,裝唔到 app
個人偏好,覺得Android TV 系統唔㩒用。
JX900H 係高階用料 2021 款
Chromecast Google TV $350 (新)
Apple TV 4K ~$600 (2手)

引用:
原帖由 v369234 於 2022-11-18 21:20 發表

個人偏好,覺得Android TV 系統唔㩒用。
JX900H 係高階用料 2021 款
Chromecast Google TV $350 (新)
Apple TV 4K ~$600 (2手)
我裝 Kodi stream NAS 4K 片,如果買 LX900H,要加 Apple TV 4K 或其他盒子

引用:
原帖由 jelly 於 2022-11-17 16:39 發表

當然冇分別啦,不過有好過冇咁解,因為真正atmos 最少要八隻喇叭,其中兩隻要裝系天花板,一系用反射式,先有atmos 較果,即系5.12,就算sound bar 都系模擬atmos 出嚟,所以電視既atmos 只系解到碼咁解,咪信啲sales 話有天空聲添
對電視機喇叭沒有期望,但是電視要支持 Atmos 先可以將 Netflix/Disney+ 嘅 Atmos  pass on 比 soundbar

引用:
原帖由 dooropener 於 19/11/2022 11:09 發表

對電視機喇叭沒有期望,但是電視要支持 Atmos 先可以將 Netflix/Disney+ 嘅 Atmos  pass on 比 soundbar
唔一定,我部電視冇eARC,都可經聲棍出到鴨屎

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-11-19 11:09 發表

可以咁講,好似我部三叔咁,佢既atmos 一定要經arc 去amp,soundbar 先點到燈,齋用電視機吾出arc ,系d+同netflix 入面系冇顯示atmos

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]