• 瀏覽: 6,372
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
+4
新手,用開天涯機 Canon Powershot SX70 (附相)

覺得呢部質素始終差少少,想買部二手sony rx10iv,但朋友建議買無反

主要影日岀日落同月亮,請問各位有冇推介?Budget 一萬, thanks 

附件

AEEF200A-8C10-45F5-B36F-F871B85750D6.jpeg(26.49 KB)

D2F22886-6511-4EE7-8178-97F06B8A0916.jpeg(27.36 KB)

3C4ACA38-78E2-4631-BCF1-9042A00797CD.jpeg(28.71 KB)

F611FE81-16C9-4076-9EAD-E1019B8C3364.jpeg(77.17 KB)

引用:
原帖由 大小清水 於 2022-9-25 08:22 發表
新手,用開天涯機 Canon Powershot SX70 (附相)

覺得呢部質素始終差少少,想買部二手sony rx10iv,但朋友建議買無反

主要影日岀日落同月亮,請問各位有冇推介?Budget 一萬, thanks 
1。600mm 夠唔夠用?
2。要唔要防震?
3。你個 friend 1萬有乜機連鏡介紹?

我自己鐘意玩平二手野。若果最平又會有好大進步的有二個 setup:
1。OM EM-5 + 75-300mm,輕,大約 800g,有機身防震,M43,cover 150-600mm,二手大約 3000左右。可自行改用更新的機身。
2。Canon 60D + Sigma 50-500mm,重,大約 2.5kg,要落腳影,咁就唔洗機身防震,APSC,cover 80-800mm,二手大約 3000 左右。可自行改用更新的機身。

單反要用有 live view 的機身。

引用:
原帖由 MT4Money 於 2022-9-25 20:29 發表

1。600mm 夠唔夠用?
2。要唔要防震?
3。你個 friend 1萬有乜機連鏡介紹?
1. 600mm 勉強可以接受,再長 d. 我怕太重(我係女)
2. 有會最好
3. 朋友介紹 Canon RP,佢自己就用 R7,但 RP 我唔肯定好唔好;R7 就買唔起😅

引用:
原帖由 MT4Money 於 2022-9-25 21:28 發表
我自己鐘意玩平二手野。若果最平又會有好大進步的有二個 setup:
1。OM EM-5 + 75-300mm,輕,大約 800g,有機身防震,M43,cover 150-600mm,二手大約 3000左右。可自行改用更新的機身。
2。Canon 60D + Sigma 50-500mm,重,大約 2.5kg,要落腳影,咁就唔洗機身防震,APSC,cover 80-800mm,二手大約 3000 左 ...
多謝推介😊

我睇下 OM EM-5 先,Canon 60D 應該太重了

引用:
原帖由 MT4Money 於 2022-9-25 21:28 發表
2。Canon 60D + Sigma 50-500mm,重,大約 2.5kg,要落腳影,咁就唔洗機身防震,APSC,cover 80-800mm,二手大約 3000 左 ...
但 OM EM-5 係唔係單反?我想入無反

引用:
原帖由 大小清水 於 2022-9-27 08:35 發表

但 OM EM-5 係唔係單反?我想入無反
m43 mirrorless 來的

引用:
原帖由 MT4Money 於 2022-10-1 23:08 發表

m43 mirrorless 來的
哦,咁就好,我怕單反太重,唔該晒

引用:
原帖由 大小清水 於 2022-9-26 06:38 發表

1. 600mm 勉強可以接受,再長 d. 我怕太重(我係女)
2. 有會最好
3. 朋友介紹 Canon RP,佢自己就用 R7,但 RP 我唔肯定好唔好;R7 就買唔起😅
你覺得SX70差d係因為佢個sensor好細,只係同iphone14 pro差不多,你買無反,無論係M43定APSC,都會大好多,rx10得1”唔夠無反大

無反中,FF CMOS最大,不過最貴,鏡頭最重,M43則cmos最細,但最平,鏡頭最輕,有效焦距x2,影月亮較方便(APSC就x1.5或1.6,FF無加乘)

m43 300mm鏡=600mm,再加extensor可以變1200,不過光圈減兩級

如果輕便最優先olympus都幾適合你,不過m43依家算比較小眾,無反依家一般人APSC起步,多左人買FF,不過你夠用就得,影日月m43夠用

如果你影星,就最好FF

引用:
原帖由 ovshk 於 2022-10-16 11:06 發表

你覺得SX70差d係因為佢個sensor好細,只係同iphone14 pro差不多,你買無反,無論係M43定APSC,都會大好多,rx10得1”唔夠無反大

無反中,FF CMOS最大,不過最貴,鏡頭最重,M43則cmos最細,但最平,鏡頭最輕,有效焦距x2,影月亮較方便(APSC就x1.5或1.6,FF無加乘)

m43 300mm鏡=600mm,再加extensor可以變1200,不過光 ...
FF 最難攪係支 tele 鏡,又重又貴。去到 500-600,加埋支腳,單兵作戰好消體力。

引用:
原帖由 MT4Money 於 2022-10-16 18:20 發表

FF 最難攪係支 tele 鏡,又重又貴。去到 500-600,加埋支腳,單兵作戰好消體力。
最初無反定位係單反同DC機仔既中間,M43定位好清楚
無反配定焦餅鏡先係日常出街既王道

去到依家FF,d鏡同單反一樣咁大枝,輕便優勢已經無乜,價錢亦唔平,不過無反都有好處既

引用:
原帖由 ovshk 於 2022-10-16 19:52 發表

最初無反定位係單反同DC機仔既中間,M43定位好清楚
無反配定焦餅鏡先係日常出街既王道

去到依家FF,d鏡同單反一樣咁大枝,輕便優勢已經無乜,價錢亦唔平,不過無反都有好處既
多謝你咁詳盡既分析同建議。我都知無反已係大勢所趨,但重量真係令我要再唸下。

引用:
原帖由 大小清水 於 2022-10-17 16:46 發表

多謝你咁詳盡既分析同建議。我都知無反已係大勢所趨,但重量真係令我要再唸下。
olympus都係無反,但屬M43,鏡頭連機細過你朋友部FF全片幅R5好多,你睇吓實物先啦,其實唔重得過你部舊機幾多

好,多謝你意見

引用:
原帖由 ovshk 於 2022-10-17 18:59 發表

olympus都係無反,但屬M43,鏡頭連機細過你朋友部FF全片幅R5好多,你睇吓實物先啦,其實唔重得過你部舊機幾多
用OM啦。輕身,最合好孩子用。遠攝運動微距都好過其他。只是影人像時散景比其他片幅稍遜。影夜景雜訊較多。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]