• 瀏覽: 49,761
  • 回覆: 9
  • 追帖: 3
+8
家中用了九年半Sony 47 吋近日半個 tv出白光,畫面間歇停頓,就死了!
睇過下D新形號,想入 Qled,最平好似係 TCL C725,暫只問過一間,$4880+$200掛牆架+$350人工,共$5430,冇野送。吾知是吾好選擇呢?求師兄賜教!!

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2022-7-30 11:38 發表
TCL  品質 沒問題,任何電子野,都有機會壞
只要 屋企沒女主人 和  沒朋友會上來  

我自己情況
我八月都會買機  女主人  提示  P記 和 sony
試過和幾個朋友,上朋友屋企
女性朋友  見到TCL
問屋主  點解會買部大陸野
我相信 如果係 P記 和 sony  就唔會問點解
其實我睇中呢部 TCL 係因佢係最平既 QLED,不過都吾知 TCL QC 得吾得,如評價太差,我會買返普通 led TV 算~因位置所限只可用 50吋,如 55吋我就一定要 QLED

又睇睇下,P記有新款 49吋 4K, 大牌子好似也用得過

引用:
原帖由 夏天進擊的隊長 於 2022-7-30 17:26 發表

你預算幾多?50inch ? 一定要TCL?
一定係50 吋,因要加掛牆架,所以全部預算六千樓下

引用:
原帖由 AL12345 於 2022-7-31 10:33 發表
上個月換機, 有考慮平價款TCL T725, 但覺得色彩較瘀暗.
亦睇到好多網上負評, 始終受窮困限制
最後換咗TCL C725 QLED
顏色好靚, 喜出望外.
師兄,你部 C725,有冇樓上師兄所講偏紅現象(如紅眼)?

多謝各師兄所俾意見,今天行了好多店,自己睇效果,尤其播 TV,及播高清片,最後我鎖定了海信 50U7A,行 ULED,四千頭,覺得有一定質素得來又吾貴,期待中!

呀~希望各位師兄以和為貴,互提意見,不用勞氣~我覺得各人有自己的價值觀,budget 有限就買平D,吾則便買貴D,不用批評別人,以我為例,一直用的 Sony,衣家就算選海信,都係自己選擇,吾怕他人笑,正所謂部野又吾係人地俾錢我買,吾使介懷人地署點睇的~各有各玩,大家開心~

我已換了海信五十吋ULED 了~開心使用中,尤其睇劇及一些高清試片,好立體,色彩豐富,比我想像更佳,$4290,又吾貴,我順便換埋活動架方便換線。
去左 Hifi 展,買左條 Harmonic Tech VD-10 電線俾新機用(話專出俾 TV用),暫時一切滿意!

引用:
原帖由 lv 於 2022-8-7 11:00 發表

ching
今年hifi展好像似返個真正影音展
多返好多不同的中高低檔音響
膽機都多返d野睇
係呀,尤其耳機發展更加勁,我三年前入坑,萬幾蚊一條耳機線二萬蚊訂製個人耳機,好彩今天已退坑,否則多多錢都吾掂~~

引用:
原帖由 DCX 於 2022-8-7 12:04 發表

我希望二至三年。之後睇吓有冇抵玩8K電視。
都係既~可惜衣家 TV 節目大多只 1080,少 4K

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]