• 瀏覽: 49,750
  • 回覆: 144
  • 追帖: 3
+8
4K電視放不到4k片?買4k電視有什麼用?

tcl 我勸你唔好 只係便宜

引用:
原帖由 Mcqueen 於 2022-8-9 11:12 發表
tcl 我勸你唔好 只係便宜
海信4k片都lag.TCL 如一樣。俾多幾百買D穩陣牌子。

海信,用足5年minimum,
啲朋友買日本牌子, 唔夠兩年死左真係silly

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-7 19:44 發表

我也是剛買了海信 65寸 U7A,主要是看Youtube,1080的片順暢,4K片有些順暢,有些不順暢,
這會是片源的問題嗎?應該不是Wifi問題吧。

清晰度和立體感則比不上我6年前的55寸海信了,立體感能否調較的?
Hisense用到 YouTube app?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-8 06:01 發表

你是指wifi的速度?還是網速?我的網速是1K。
但不是所有4K片不順暢,有些是順暢的,播4K片要順暢,知道wifi速度要求是多少嗎?
我用 tcl p65 43寸3年半有多
睇YouTube Netflix 4k片完全冇問題,非常流暢 ,我屋企用只係用i cable 200mb!

引用:
原帖由 Jennifer_love 於 2022-8-12 19:15 發表

Hisense用到 YouTube app?
連 wifi

引用:
原帖由 Jennifer_love 於 2022-8-12 19:14 發表
海信,用足5年minimum,
啲朋友買日本牌子, 唔夠兩年死左真係silly
海信保養5年,試過三叔兩年壞

引用:
原帖由 Longyip927 於 2022-8-12 21:06 發表

我用 tcl p65 43寸3年半有多
睇YouTube Netflix 4k片完全冇問題,非常流暢 ,我屋企用只係用i cable 200mb!
我懷疑55寸以不唔會lag,65這種大的才會

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-12 21:36 發表

我懷疑55寸以不唔會lag,65這種大的才會
吾一定,都要定期清內存!

引用:
原帖由 Longyip927 於 2022-8-12 21:47 發表

吾一定,都要定期清內存!
新機何來要清內存?我以前未試過電視清內存,未見過這選項

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-12 21:55 發表

咁就唔知喇,試下用lan囉

引用:
原帖由 ES000001 於 2022-8-7 09:33 發表
我已換了海信五十吋ULED 了~開心使用中,尤其睇劇及一些高清試片,好立體,色彩豐富,比我想像更佳,$4290,又吾貴,我順便換埋活動架方便換線。
去左 Hifi 展,買左條 Harmonic Tech VD-10 電線俾新機用(話專出俾 TV用),暫時一切滿意!
海信好用嗎?我也是用海信U7a,65寸不久,
我最喜歡語音輸入看youtube片,這功能好實用,不知其他牌子是否也有這功能,

但我遇上兩個問題:

1. 看很長的youtube片,按鍵能快進,但有否方法更快速推進?

2. 很多廣告,可以按中間鍵停上,但有否方法完全沒有廣告,我在電腦是用
Adblock for youtube,電視是否也能用這程式,我在google store卻找不到

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-12 21:55 發表

Android TV 等同電腦和手機,有緩存,我部 2020 年買嘅 T 記 50P8M 平價機都有呢個功能,我諗其他品牌唔會冇囉

附件

20220816_172036.jpg(423.08 KB)

20220816_171919.jpg(1.17 MB)

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-16 15:00 發表

海信好用嗎?我也是用海信U7a,65寸不久,
我最喜歡語音輸入看youtube片,這功能好實用,不知其他牌子是否也有這功能,

但我遇上兩個問題:

1. 看很長的youtube片,按鍵能快進,但有否方法更快速推進?

2. 很多廣告,可以按中間鍵停上,但有否方法完全沒有廣告,我在電腦是用
Adblock for youtube,電視是否也能用這程式,我在google stor ...
我都想買海信。請問裝唔裝到APK??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]