• 瀏覽: 4,297
  • 回覆: 10
屋企張電腦檯好窄, 擺唔落好大既喇叭, 有冇窄身靚聲喇叭推介呢 (好似 Creative T20 個類)? 主要用黎聽歌, 所以唔洗有 subwoofer!

唔該哂!!

引用:
原帖由 wykhku88 於 15/5/2022 20:15 發表
屋企張電腦檯好窄, 擺唔落好大既喇叭, 有冇窄身靚聲喇叭推介呢 (好似 Creative T20 個類)? 主要用黎聽歌, 所以唔洗有 subwoofer!

唔該哂!!
有套2.1creative, 免費,要唔要?

引用:
原帖由 PMSHK 於 2022-5-15 20:23 發表

有套2.1creative, 免費,要唔要?
咩型號?

引用:
原帖由 wykhku88 於 15/5/2022 20:27 發表

咩型號?
好多年前嘅,唔係得咩型號,見閣下話要求唔高,而我又將會唔用,送俾,好過嘥

引用:
原帖由 PMSHK 於 2022-5-15 21:03 發表

好多年前嘅,唔係得咩型號,見閣下話要求唔高,而我又將會唔用,送俾,好過嘥
太舊我不考慮了, 先謝過師兄!

1. Creative T20 II
2. Creative T100
3. Bose companion 20
4. IK iLoud Micro Monitor

呢幾款 ok 嗎?

引用:
原帖由 wykhku88 於 2022-5-16 20:32 發表
1. Creative T20 II
2. Creative T100
3. Bose companion 20
4. IK iLoud Micro Monitor

呢幾款 ok 嗎?
4號會唔會有啲驚喜呢?

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2022-5-22 12:18 發表

4號會唔會有啲驚喜呢?
好似好冷門, 唔見鋪頭有賣!

有!上網搵到唔少地方有得賣喎!

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2022-5-22 22:27 發表
有!上網搵到唔少地方有得賣喎!
iLoud 定 Genelec 好呢?

引用:
原帖由 wykhku88 於 2022-6-5 22:41 發表

iLoud 定 Genelec 好呢?
兩個牌子,G牌子係專業監聽喇叭,當然一定有水準的!問題係你提供上述的四款喇叭,射程範圍都是千零二千元左右,以呢個價位,想買G牌,可能牛後都未必買到一隻呢?

個人選擇理念就是:寧買雞口、莫買牛後!況且網上亦有片介紹兩款喇叭同場比較,不妨睇睇先作決定亦都未遲;而且,音色口味嘅嘢,每個人都有不同取向,自己揸 fit 好啲㗎!

另一點要注意,G牌好似冇一款好似 i 牌有其中一款有藍牙輸入,如果想用手機藍牙駁電腦喇叭聽歌仔,就要考慮一下了!

G牌因為是專業器材,輸入端應該是大部分是用XLR插頭輸入!以我的舊印象,未遇到一款用RCA頭做輸入呢?可能新款有都未定?再者,G牌的喇叭電源輸入是獨立每隻喇叭的,即是話,要預兩個插蘇頭畀電佢,如果有就冇問題呢?

最後,都係想買G牌的話,如果冇XLR訊號輸出入喇叭;聽啲蠶蟲軍師話,買對RCA轉XLR插頭嚟用咪得囉?

駁咗後,聲音就一定有,但係音色表現就好似有氣無力、音樂神韻唔知去咗邊;完全發揮唔到對喇叭嘅應有表現,遲早就網上二手市場見呢?千祈唔好唔信邪呀?

講到呢度,喺咁先呢!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]