• 瀏覽: 859
  • 回覆: 6
實在太耐冇用過部 Nikon D810, 再唔用就唔記得點用, 始終係天崖鏡(28-200mm), 畫質難免差啲啲, 鬼叫荷包唔爭氣, 冇計!

熱賣及精選
謝分享

打雀真係要用600mm鏡頭,催谷支200mm去打雀,結果畫質衹會差上加差。

不過都要講運氣,之前有兩個龍友托住支大炮,好似等咗好耐都冇收鑊咁走咗,我衹係停咗一陣,就有一堆鷹在前方盤旋,有隻仲突然飛過黎,仲好似望住我咁款,跟住由我頭頂飛過。

引用:
原帖由 穿圍裙的爸爸 於 2021-10-19 10:21 PM 發表

實在太耐冇用過部 Nikon D810, 再唔用就唔記得點用, 始終係天崖鏡(28-200mm), 畫質難免差啲啲, 鬼叫荷包唔爭氣, 冇計!

200打大鳥係好紋水。除非你A7R3.

引用:
原帖由 悠然自得 於 2021-10-21 05:52 AM 發表

200打大鳥係好紋水。除非你A7R3.
(200mm 、f5.6 )+( 鏡 、機)都冇防震+用上偏光鏡,要快門去到1/3200,在冇得選擇情況下,唯有將ISO推高,最高試過用 ISO 1600, 畫質下降就自然無可避免。

所以打雀真係要用上600mm+防震+大光圈(如f2.8)。

其實係唔同環境用唔同既鏡,冇話一定要幾多mm。只係香港大部份雀都怕人

引用:
原帖由 lmao 於 2021-10-21 03:08 PM 發表

其實係唔同環境用唔同既鏡,冇話一定要幾多mm。只係香港大部份雀都怕人
當然,衹係隻雀企定定,同飛行中,已經對(機、鏡)要求好唔同。

印象中香港衹得鴿、麻雀係唔怕人,但又好似冇乜人影佢地,可能佢地太普遍,變得唔矜貴,冇人影。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]