• 瀏覽: 2,166
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
如題   你地又如何用的

熱賣及精選
引用:
原帖由 kk612 於 2021-10-9 10:54 AM 發表

如題   你地又如何用的
長期咁用嘅話,我會拆電。
傷機唔會,但係傷電。。見過太多長期插住電用嘅手提電腦舊電膨脹到機殼變形

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-10-10 07:14 AM 發表

長期咁用嘅話,我會拆電。
傷機唔會,但係傷電。。見過太多長期插住電用嘅手提電腦舊電膨脹到機殼變形
今時今日越來越多機係內建電池拆唔走 同手機一樣

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-10-10 09:24 AM 發表

今時今日越來越多機係內建電池拆唔走 同手機一樣
炳師兄,如果唔係買surface laptop果種類型,laptop好少可密封到好似手機咁啩?由其係電競果類,應該唔難拆啩。

但網上好多人話插住電源用 係用交流電冇使用電池的電力

引用:
原帖由 冬寒存在了魚 於 2021-10-11 06:15 AM 發表

但網上好多人話插住電源用 係用交流電冇使用電池的電力
你要黎打機無乜理由要擔心依樣野
所有Notebook不論電競與否, 都係插電先可以行最高效能
一用電池效能起碼下降1/3
要得黎打機無理由唔要部機行全速
要得全速一定插電

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-10-10 10:55 AM 發表

炳師兄,如果唔係買surface laptop果種類型,laptop好少可密封到好似手機咁啩?由其係電競果類,應該唔難拆啩。
以MSI 電競機為例, 差不多全線既機都係內置電池, 必須要拆底蓋先可以拆到粒電出黎

唔係好似部分舊Thinkpad 咁, 可以直接係機背更換既電池

要開蓋拆電, 已經係唔方便嫁啦

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-10-11 09:18 AM 發表

以MSI 電競機為例, 差不多全線既機都係內置電池, 必須要拆底蓋先可以拆到粒電出黎

唔係好似部分舊Thinkpad 咁, 可以直接係機背更換既電池

要開蓋拆電, 已經係唔方便嫁啦
炳師兄,鬆8-12口螺絲先可以拆電係冇咁方便,但係都係可以拆呀。。唔方便好過長期咁樣做成舊電膨脹喎

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-10-11 09:38 AM 發表

炳師兄,鬆8-12口螺絲先可以拆電係冇咁方便,但係都係可以拆呀。。唔方便好過長期咁樣做成舊電膨脹喎
你鐘意啦
有得換電既款最起碼攞起部機會睇到
無得換電既款最慘就係唔記得部機拆左電, 有需要突然一抆就走而引致部機無內置電而即熄

何況電池既野不嬲都係消耗品,
筆芯電甚至電動車粒電, 都係會有用死既一日
維護粒電既壽命, 合理就夠嫁咧, 唔需要夾硬做太多多餘既野

講粒電會脹, 最有印象係自己部Macbook Pro
粒電已經弱到得番幾十分鐘, 所以淘左粒電換, 原廠果粒放左係度無理幾個月後有一日突然見到脹到個乒乓波咁大, 嚇到馬上掉去電池回收

爛佬機嚟講,T480/X270 算係最後可以外置換電嘅好機。

我嘅醬爆電經驗係 iPAD ,半個玻璃面碎晒,塊電肥到超過2cm !!

不用,充滿電後會自動從火牛取電

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]