• 瀏覽: 2,181
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
我講嘅民用 4K 電視係指在坊間可以買得到嘅產品

熱賣及精選
引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-18 04:50 PM 發表

我講嘅民用 4K 電視係指在坊間可以買得到嘅產品
週街都係4K電視
我依家日日都睇緊4K

引用:
原帖由 rawong 於 2021-9-18 07:06 PM 發表

週街都係4K電視
我依家日日都睇緊4K
r 兄,我係問 4K電視  幾時面世......thx

長青兄, 如果你係問4K電視廣播, 香港應該有排都未有, 因模擬廣播先啱啱離場, 以香港嘅辦事效率, 冇十年八年應該都唔會有4K廣播。
要喺香港睇4K, 都係要用netflix/Youtube, 又或者睇nowTV 4K節目

引用:
原帖由 rawong 於 2021-9-19 12:15 AM 發表

長青兄, 如果你係問4K電視廣播, 香港應該有排都未有, 因模擬廣播先啱啱離場, 以香港嘅辦事效率, 冇十年八年應該都唔會有4K廣播。
要喺香港睇4K, 都係要用netflix/Youtube, 又或者睇nowTV 4K節目
笑咗,我諗佢應該係問第一部4K電視係幾時面世...
雖然我都唔知...樓主可以試下google下

引用:
原帖由 rawong 於 2021-9-18 07:06 PM 發表

週街都係4K電視
我依家日日都睇緊4K
那麼官方4K電視何年面世?謝謝

引用:
原帖由 銀‧聖使 於 2021-9-19 01:13 AM 發表

笑咗,我諗佢應該係問第一部4K電視係幾時面世...
雖然我都唔知...樓主可以試下google下
我就係想問呢樣.......第一部4K電視係幾時面世

引用:
原帖由 rawong 於 2021-9-19 12:15 AM 發表

你好,我唔係問4K電視廣播, 係問第一部4K電視係幾時面世

應該係LG喺2012尾推出嘅84EM9600,不過有人話係 Sony嘅XBR-84X900,因為呢部多人識啲。

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-19 12:24 PM 發表

我就係想問呢樣.......第一部4K電視係幾時面世
2017年初我買電視, 當時已出左真4K, 只係唔算多, 估計應是2016年在香港市場推出
另外, "面世"與坊間買到, 是兩樣野喎
面世應該好早, 但所謂坊間買到, 我理解為有正式代理引入香港, 一般人在電器店可以買到

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2021-9-19 08:03 PM 發表

應該係LG喺2012尾推出嘅84EM9600,不過有人話係 Sony嘅XBR-84X900,因為呢部多人識啲。
多謝阿兄提供資料,因為見到有版友講 2008 年已有 4K 電視,所以好奇想知而已

上網搵資料後,大約 2012 至 2014 年香港開始有 4K 電視賣,而且都幾貴

組裝屏投影更實用,你可以試試

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]