• 瀏覽: 2,245
  • 回覆: 9
請問各位Lenovo IdeaPad Slim 1i (14) 好
定Avita A9 

附件

Screenshot_20210907_235646_com.whatsapp.jpg(54.45 KB)

2021-9-7 11:57 PM

Screenshot_20210907_235505_com.whatsapp.jpg(74.67 KB)

2021-9-7 11:57 PM

熱賣及精選
4+128唔夠用喎

樓主買部機黎做乜先?? 依兩部都係低檔到無輪既機, 一般用家既全天候用途係*完全唔建議* 購買

- L 牌果部, 成部機就係粒U 最好, 比 Av牌好上倍以上; 但其他野包括RAM/SSD/螢幕完全唔得
- Av 牌果部就完全掉轉, 配對既野OK, 但粒U 係三年幾前既舊款係好唔掂。要留意Notebook 粒U一唔掂而唔夠用你係無得upgrade只有換機一途

如果係$$$問題得有限budget, 依個預算寧願建議你去搵二手既商用中階型號例如 Thinkpad/Elitebook 等等。揀部狀態良好既兩三年機齡既機仲用得過。

否則如果只係為慳錢但預算可以調整既, 建議揀新機要最低:  
Intel 10Gen i3/i5 或 AMD Ryzen 4xxxG, 8G RAM, 256G SSD, FHD 螢幕(1920x1080)

約4千幾應該搵到

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-9-8 09:14 AM 發表

樓主買部機黎做乜先?? 依兩部都係低檔到無輪既機, 一般用家既全天候用途係*完全唔建議* 購買

- L 牌果部, 成部機就係粒U 最好, 比 Av牌好上倍以上; 但其他野包括RAM/SSD/螢幕完全唔得
- Av 牌果部就完全掉轉, 配對既野OK, 但粒U 係三年幾前既舊款係好唔掂。要留意Notebook 粒U一唔掂而唔夠用你係無得upgrade只有換機一途

如果係$$$問題 ...
朱生, 上星期拎左部上年買的Lenovo Yoga S740去Lenovo 到維修, 還有保養的, 檢查後話要換底板, 和其他零件, 要成$4000, 我覺得太貴, 上年$8千幾買, 你有什麼提議?

1維修

2. 買過部

budget$6000 - $8000, 細路上大學用的, 有冇提供? 市面太多品牌, Lenovo又剛壞, 有D失信心. 唔知Back to School入面有冇啱用? 希望有16G RAM, 和重量輕D

謝謝

部機一年保養? 你過左保幾耐? 真係過保就只能話你唔好彩。我以前都遇過類似情況, 一年保既機第十三個月零兩個星期就壞。我部機當年買左成皮,原廠維修三千到尾近四千。

我當年會整,依家都會,主要係我認為部機過六,七千既都算係中高階機,一年貨仔唔俾原廠整唔太接受到。我個人意見你現時情況應該一樣。

壞底板的確可以嘈,但老實講你情況都只係你片面之詞,你自己有無唔小心及無好好保養部機而引致出事壞機我地外人唔知咁多不便多言。

其實我認為唔熟電腦既朋友應盡量買有三年保養既機,亦可以買一年保既機而買埋原廠加保上三年(唔係瘋宅佢自己保你果D)。D 牌網上買機時好多時一齊買三年保有幾大折扣,好多時加三幾百就上到三年保。有三年保既,就算出現依家咁情況都會無咁肉赤。

信我,128 GB唔夠用

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-9-14 11:10 AM 發表

部機一年保養? 你過左保幾耐? 真係過保就只能話你唔好彩。我以前都遇過類似情況, 一年保既機第十三個月零兩個星期就壞。我部機當年買左成皮,原廠維修三千到尾近四千。

我當年會整,依家都會,主要係我認為部機過六,七千既都算係中高階機,一年貨仔唔俾原廠整唔太接受到。我個人意見你現時情況應該一樣。

壞底板的確可以嘈,但老實講你情況都只係你片面之詞,你自己有無唔小心及無好好保養部機而引致 ...
部機係三年保養. 未過保養, 另外一個topic有問過你同一條問題, 我miss左你呢個回覆

引用:
原帖由 waiwai2017168 於 2021-9-14 04:45 PM 發表

部機係三年保養. 未過保養, 另外一個topic有問過你同一條問題, 我miss左你呢個回覆
就係有保養, 所以我先覺得貴, 還要收人工費(維修費), 今日打去問過, 都重話係要收人工費(維修費), 我話貴, 有冇得減, 佢話將個問題幫我反映, 叫我等回覆

引用:
原帖由 waiwai2017168 於 2021-9-14 04:55 PM 發表

就係有保養, 所以我先覺得貴, 還要收人工費(維修費), 今日打去問過, 都重話係要收人工費(維修費), 我話貴, 有冇得減, 佢話將個問題幫我反映, 叫我等回覆
果條Thread已經答左
維修部話入左液體吖嘛
依D野我地外人唔方便再答
因為唔知你既****真實****情況
你自己同佢地周旋罷

如果真係入左水, 的確係當人為損壞, 保養都唔會再包
邊個牌子都會係咁處理
除非你有買意外保險

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-9-15 10:31 AM 發表

果條Thread已經答左
維修部話入左液體吖嘛
依D野我地外人唔方便再答
因為唔知你既****真實****情況
你自己同佢地周旋罷

如果真係入左水, 的確係當人為損壞, 保養都唔會再包
邊個牌子都會係咁處理
除非你有買意外保險
謝謝回覆, 現在都係等Lenovo覆, 有冇得收平D

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]