• 瀏覽: 4,108
  • 回覆: 16
已經四日沒信號 看不到到電視 兩條天線 一條直入 一條分兩部 只有一部分線既睇到 個部係舊機 新個兩部睇不到 海信同sony 天線已插好沒鬆 電視都重set原廠 現在重新追台直頭搜尋不到台 請問大大知原因嗎 ?可否解答一下 本人公屋住戶 要星期二房屋處先有師父解答

熱賣及精選
引用:
原帖由 pennylee319 於 2021-8-20 10:04 PM 發表

已經四日沒信號 看不到到電視 兩條天線 一條直入 一條分兩部 只有一部分線既睇到 個部係舊機 新個兩部睇不到 海信同sony 天線已插好沒鬆 電視都重set原廠 現在重新追台直頭搜尋不到台 請問大大知原因嗎 ?可否解答一下 本人公屋住戶 要星期二房屋處先有師父解答
唔同品牌電視對訊號強弱有唔同情況,等屋邨 CF Check 左先諗啦

我住私樓,10 幾年前都試過樓主 case, 管業處檢查完話訊號弱,幫我轉另一組線,一路睇到現時都冇問題

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-8-20 10:56 PM 發表

唔同品牌電視對訊號強弱有唔同情況,等屋邨 CF Check 左先諗啦

我住私樓,10 幾年前都試過樓主 case, 管業處檢查完話訊號弱,幫我轉另一組線,一路睇到現時都冇問題
感謝意見 所以我都等師父解答完先知點做

我之前都係咁C父話係條電視線問題,我換咗新(cheap嘢)就好啲但仍然都收唔到幾個台,如果電視機唔係太舊接收老化就應該係條電視線質數差收唔好。

引用:
原帖由 alee001 於 2021-8-21 12:27 AM 發表

我之前都係咁C父話係條電視線問題,我換咗新(cheap嘢)就好啲但仍然都收唔到幾個台,如果電視機唔係太舊接收老化就應該係條電視線質數差收唔好。
應該就唔關我器材事 完全追不到台個部最新 線都新 兩個月到 而且月頭已經經常睇睇下無信號 一陣就好返 係呢四日完全無信號 第二部就有聲 無畫 點都要等師父睇點攪

引用:
原帖由 pennylee319 於 2021-8-21 00:35 發表

應該就唔關我器材事 完全追不到台個部最新 線都新 兩個月到 而且月頭已經經常睇睇下無信號 一陣就好返 係呢四日完全無信號 第二部就有聲 無畫 點都要等師父睇點攪
十年前換數碼機試過極不穩定。保養期內師傅上門換了芯片也一樣,佢話主要是大廈入屋線老化,請人換了吧…

C父檢查完都冇計的話試試加放大器

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-8-21 08:46 AM 發表

C父檢查完都冇計的話試試加放大器
你好叻喎,是否你個維修電視親戚教你 ?

可能同轉頻譜有關

你今日再打去管業處問下同座有無其他住戶有無依個問題,如得你有就麻煩少少

我前幾日又係睇睇下無台,打去管業處原來公共天線有師傅測試中,半個鐘正常返

引用:
原帖由 pennylee319 於 2021-8-20 10:04 PM 發表

我唔知你電視點, 但我部三叔 要 數碼追台 先得, 模擬訊號 唔得。

引用:

公屋都幾大。可以安裝幾部電視

一個台都收唔到?問吓鄰居就知係唔係個別問題...

我住觀塘區公屋31台成日斷線,我朋友住黃大仙公屋和佐敦朋友開電視收唔到,可能係信號問題……

公屋你打去有線電視叫師傅來睇 我上月都係咁 房署都係叫你打有線  師傅來換接收器就攪掂左

引用:
原帖由 clementhung 於 2021-8-21 03:49 PM 發表

公屋你打去有線電視叫師傅來睇 我上月都係咁 房署都係叫你打有線  師傅來換接收器就攪掂左
新邨定舊屋邨 一單都嚟?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]