• 瀏覽: 5,027
  • 回覆: 35
新手想試下玩耳牛,order左hd6xx,但係唔係好知用咩amp+dac好,
網上見到ifi can signature(drop冇貨)
l30+e30(有人話舊l30會燒耳機)新手唔識用,有D怕....
SMSL m500
JDL LAB ATOM+JDL LAB DAC+( 香港唔知邊度買....)
有冇CHING有推介用咩好?

熱賣及精選
300ohm - 600ohm要檯機

買瑞士WEISS 二手
DAC202 一部齊曬

Sennheiser 的大耳牛 driver 反應一般。
只適合classic 古典, 交響樂。

我就買 Beyerdynamic Amiron Home (250ohm) & Beyerdynamic T1 600ohm Tesla driver 這兩個真好聲

多謝ching分享,
部機要搵下邊度有先~
Beyerdynamic T1 600ohm其實都ok,留反第時升級既時候先再考慮,岩岩入門,唔想一次用太多

引用:
原帖由 eric567 於 2021/5/27 11:03 發表

多謝ching分享,
部機要搵下邊度有先~
Beyerdynamic T1 600ohm其實都ok,留反第時升級既時候先再考慮,岩岩入門,唔想一次用太多
WEISS是頂級機王。
基本上, 買這部就是“一步到位”。
你想再聽到DSD就加部WEISS INT 204

USB IN => INT204 => AES OUT (DAC202)

你去revixx33找二手啦。

引用:
原帖由 eric567 於 2021-5-26 11:07 AM 發表

新手想試下玩耳牛,order左hd6xx,但係唔係好知用咩amp+dac好,
網上見到ifi can signature(drop冇貨)
l30+e30(有人話舊l30會燒耳機)新手唔識用,有D怕....
SMSL m500
JDL LAB ATOM+JDL LAB DAC+( 香港唔知邊度買....)
有冇CHING有推介用咩好?
呢D入門耳牛, 平平地淘隻xduo ta30

MASSDROP HD6XX US$220

樓主, 這質量很快會聽厭的。
你不如花HK$3700買對開放式 Beyerdynamic Amiron Home。

另一角度是你沒有浪費了US$220和時間。

其實都有諗過,本身己經有對momentum 3 ,如果買多對6xx會唔會好似冇咩升級感浪費左呢....
想問下如果Amiron Home有冇邊到有得試下對比下都好

都過引wo.其實小弟仲有D IEM果時都有D心引想玩下膽仔,不過見好小人講,同d人話大陸膽石機冇咩膽味,講到要用好貴好貴先會體驗到膽味,所以都冇再去睇~

引用:
原帖由 eric567 於 2021/5/28 11:23 發表

其實都有諗過,本身己經有對momentum 3 ,如果買多對6xx會唔會好似冇咩升級感浪費左呢....
想問下如果Amiron Home有冇邊到有得試下對比下都好
Beyerdynamic Amiron Home
vs DT 1990 Pro (同價位)

https://youtu.be/Wm6RXYXJB0s

引用:
原帖由 eric567 於 2021/5/28 11:28 發表

都過引wo.其實小弟仲有D IEM果時都有D心引想玩下膽仔,不過見好小人講,同d人話大陸膽石機冇咩膽味,講到要用好貴好貴先會體驗到膽味,所以都冇再去睇~
去FB睇下, 好多國產淘X的後級是"假電容".
國產牌子無幾多可以選擇.

但是要推到300ohm耳機的, 可以考慮S.M.S.L SP200
(我用緊. 因為比Beyerdynamic的耳擴好力)
*注意: SP200的balanced不是真平行.

咁又唔一定要sennheiser,不過好多人話hd6xx幾好幾好,就算hd800比都有佢存在價值所以先打算用6xx,
個人玩法係玩唔同brand去體會下各自既不同既,Beyerdynamic 果時都有睇下 990 880 dt1990 dt1770,不過平既990 880果D D人話高音刺耳,呢樣係我唔係太接受到,
冇玩過HEADPHONE唔知Beyerdynamic既耳牛,唔知係咪同xelento個signature係咪都係人聲後小,樂器定位清晰~我以前都好鐘意人聲前,而家鍾意平均小小,咩都有D,咩都唔會太差

引用:
原帖由 eric567 於 2021/5/28 15:38 發表

咁又唔一定要sennheiser,不過好多人話hd6xx幾好幾好,就算hd800比都有佢存在價值所以先打算用6xx,
個人玩法係玩唔同brand去體會下各自既不同既,Beyerdynamic 果時都有睇下 990 880 dt1990 dt1770,不過平既990 880果D D人話高音刺耳,呢樣係我唔係太接受到,
冇玩過HEADPHONE唔知Beyerdynamic既耳牛,唔知係咪同xele ...
對, 主要看個人喜好.
最緊要出去試聽多一些再決定
(去旺角"金雞" 好多耳機有得試聽)

呢對都抵玩

https://youtu.be/4TvVVRm4u0Q

Try AT-BHA100

去金雞。

主題標籤 #耳機
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]