• 瀏覽: 1,698
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
我用電腦從網上單撈咗d視頻落嚟,都係mp4格式,我喺電腦睇番就冇問題,但想放喺電視睇就唔成功 (我用blu-ray機放有影冇聲; 用DVD機放卻又有聲冇影)
請問能解決嗎?如果將d片抄落手指或者SD咭,買部電視機頂盒來放又得唔得?
** 我部電視沒有連線

熱賣及精選
引用:
原帖由 125人 於 2021-5-3 04:47 PM 發表

我用電腦從網上單撈咗d視頻落嚟,都係mp4格式,我喺電腦睇番就冇問題,但想放喺電視睇就唔成功 (我用blu-ray機放有影冇聲; 用DVD機放卻又有聲冇影)
請問能解決嗎?如果將d片抄落手指或者SD咭,買部電視機頂盒來放又得唔得?
** 我部電視沒有連線
呢D要試過至知,mp4有唔同嘅編碼。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
哎吔!唔通要買部機返嚟,一試,證實係唔得嘅,咁樣?

引用:
原帖由 125人 於 2021-5-3 09:13 PM 發表

哎吔!唔通要買部機返嚟,一試,證實係唔得嘅,咁樣?
可以買之前拎隻手指去試,試到啱至買。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
喺電腦用formatfactory將視頻轉做mpg,DVD機一定播到

買個Android盒子,播乜都得。

p.s. 我自己用芒果嗨Q

引用:
原帖由 gekun 於 2021-5-4 11:31 AM 發表

買個Android盒子,播乜都得。

p.s. 我自己用芒果嗨Q
未必,要試過至知,視乎用咩program ,有部分AVI放唔到。

刪除, please

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-5-4 12:00 PM 發表

未必,要試過至知,視乎用咩program ,有部分AVI放唔到。
絕大部份已經可以用內置player播,如果你咁好彩搵到個唔得既video就裝個 player app, 一定得

唔曬整得好復雜  直接將文件復制SD一樣  只不過係讀取數擾問題

如有Nas最方便可串聯部智能電視播放,而用的GIEC-BDP-G5300藍光機放usb能正常播放mp4

戇鳩!!!自己轉吓 file 咪得囉

引用:
原帖由 125人 於 2021-5-3 04:47 PM 發表

** 我部電視沒有連線
我電腦上網睇片,睇下載的高清電影,係直接係電腦拉條HDMI去電視。經常都係咁做。

如果個電視真係比較舊, 試下轉rmvb, 或者avi 呢D format, 咁可能喺電視插手指都睇得到嘅。
不過質素就一定差少少㗎啦

電腦投屏

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]