• 瀏覽: 3,569
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
小弟 DAP 用緊 SP1000M, 想換耳機, budget $16000, 主要聽流行曲, 快慢歌都聽! 
音色要求如何:
1. 低頻量唔洗太過多, 但要下潛深, 有速度惑
2. 人聲唔好太薄同埋後
3. 分析力 & 樂器分離度高
希望師兄比少少意見小弟, 唔該哂! 😄

熱賣及精選
引用:
原帖由 bbcandrew 於 2021-4-12 06:28 PM 發表

小弟 DAP 用緊 SP1000M, 想換耳機, budget $16000, 主要聽流行曲, 快慢歌都聽! 
音色要求如何:
1. 低頻量唔洗太過多, 但要下潛深, 有速度惑
2. 人聲唔好太薄同埋後
3. 分析力 & 樂器分離度高
希望師兄比少少意見小弟, 唔該哂! 😄
64audio U12t (要換線)

引用:
原帖由 清晨Leo 於 2021-4-12 07:57 PM 發表

64audio U12t (要換線)
搭單問 U12t, U18t 同 Trio 最大分別喺邊?

Try 64 audio Nio

引用:
原帖由 ip_csl 於 2021-4-12 09:30 PM 發表

我而家就係用緊 Nio, 人聲同分析力都滿意, 但唔鍾意佢個低頻, 用 M15 module 個 bass 過量同埋死實實, 唔夠爽快, 冇咩圈味; 用 MX module 個 bass 就少到喊! 換極線都唔太滿意........

Trio 個 bass 質素係咪好過 Nio?

引用:
原帖由 ip_csl 於 2021-4-12 09:30 PM 發表

我仲想問下係咪唔好揀有靜電單元耳機? 好似女武神, 因為 SP1000M 唔夠力推?

引用:
原帖由 bbcandrew 於 2021-4-12 09:51 PM 發表

我而家就係用緊 Nio, 人聲同分析力都滿意, 但唔鍾意佢個低頻, 用 M15 module 個 bass 過量同埋死實實, 唔夠爽快, 冇咩圈味; 用 MX module 個 bass 就少到喊! 換極線都唔太滿意........

Trio 個 bass 質素係咪好過 Nio?
Trio已無乜印象,如不介意冷門品牌,可試lime ears pneuma.
耳機線有無試過夾Miro?

引用:
原帖由 bbcandrew 於 2021-4-12 09:58 PM 發表

我仲想問下係咪唔好揀有靜電單元耳機? 好似女武神, 因為 SP1000M 唔夠力推?
個別靜電耳機的確比較難推,都是一句自已帶機行轉旺角慢慢試.

final a8000

引用:
原帖由 老餅精英 於 2021-4-13 01:19 AM 發表

final a8000
a8000 難推得好...... 🤔

引用:
原帖由 ip_csl 於 2021-4-12 11:19 PM 發表

Trio已無乜印象,如不介意冷門品牌,可試lime ears pneuma.
耳機線有無試過夾Miro?
Miro 冇試過, 得閒先試下先! 😁
如果想改善低頻下潛同埋速度感, 但唔想增加低頻量, 有冇邊條線推介? 

引用:
原帖由 bbcandrew 於 2021-4-13 08:27 AM 發表

sp1000m都夠力

引用:
原帖由 bbcandrew 於 2021-4-13 08:32 AM 發表

Miro 冇試過, 得閒先試下先! 😁
如果想改善低頻下潛同埋速度感, 但唔想增加低頻量, 有冇邊條線推介? 
可以試下 Brise Audio d線

引用:
原帖由 bbcandrew 於 2021-4-13 08:27 AM 發表

個人覺得sp1000m 推不好 A8000 (前用家個人意見)

引用:
原帖由 ip_csl 於 2021-4-13 08:37 AM 發表

可以試下 Brise Audio d線
好的! 
有冇話邊個系列啱我多 d? Asuha, Yatono 定 STR? 

主題標籤 #耳機
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]