• 瀏覽: 15,577
  • 回覆: 42
  • 追帖: 3
兩年前的Fiio FH7 耳機 一圈四鐵,音色比IE800真係好聽好多,有一嗚驚人的分別,IE800 就此打進了冷官。

過年買的64 Nio, 音色雖然比 Fiio FH7 好一點,人聲很自然,但係用呢兩個耳機去做比較,64 Nio 完全冇一鳴驚入個種感覺。

論性價比, Fiio FH7 真係超值,超抵買的一圏四鐵耳機。

熱賣及精選
論性價比國產耳機真係無得輸, 我買咗隻bgvp dm8 八動鐵(5隻knews+3隻sonion) 再加條原廠7n線都係$42xx港紙, 但音質已經超靚, 咁既音質如果係外國牌子絕對係萬元級, 對我呢d初燒既玩家嚟講真收晒貨有餘, 講真你俾隻過萬蚊既外國牌子我聽, 我都未必聽得出好大差別

引用:
原帖由 andy14011982 於 2021-2-16 08:41 AM 發表

論性價比國產耳機真係無得輸, 我買咗隻bgvp dm8 八動鐵(5隻knews+3隻sonion) 再加條原廠7n線都係$42xx港紙, 但音質已經超靚, 咁既音質如果係外國牌子絕對係萬元級, 對我呢d初燒既玩家嚟講真收晒貨有餘, 講真你俾隻過萬蚊既外國牌子我聽, 我都未必聽得出好大差別
係呀, 過萬元的外國耳機, 我都覺得唔值, 幾千元的國產耳機已經好夠聽, 冇必要使多咁多錢去買萬元以上的外國品牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @@@139 於 2021-2-16 12:39 AM 發表

兩年前的Fiio FH7 耳機 一圈四鐵,音色比IE800真係好聽好多,有一嗚驚人的分別,IE800 就此打進了冷官。

過年買的64 Nio, 音色雖然比 Fiio FH7 好一點,人聲很自然,但係用呢兩個耳機去做比較,64 Nio 完全冇一鳴驚入個種感覺。

論性價比, Fiio FH7 真係超值,超抵買的一圏四鐵耳機。
我試過但沒擁有ie 800,以前真的驚為天人。入坑時是罪大第一對圈鐵,XBA2。然后fender FXA7 FXA9,鋼仙。想聽番圈味,舊年十二月去看耳機,FIR m4 做特價,有師兄話設計師是64 audio 班人,又話可比fourte。老實說我試對公模真的沒啥感覺,可能同時AB緊M4,M5。現在M4cm 到手了,越聽越好題。  雖然未玩過64,但我想應該不會太差。

隨空而動
64唔差,只是聲音個價唔值
呢個價,以上只是個人觀點

我用過的android產品sensation, s2, note1, ray, one x, s3 3g.desire x ,one sv,table s,htc one.gpro,memo padFHD10
引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-2-16 07:57 PM 發表

64唔差,只是聲音個價唔值
呢個價,以上只是個人觀點
我買咗64 Nio 聽咗一個星期,我都真心覺得64唔值呢個價,64嘅耳機售價,品牌效應佔咗一半。

引用:
原帖由 @@@139 於 2021-2-16 08:00 PM 發表

我買咗64 Nio 聽咗一個星期,我都真心覺得64唔值呢個價,64嘅耳機售價,品牌效應佔咗一半。
都買咗,咪多對耳機聽下
無乜所謂。

我用過的android產品sensation, s2, note1, ray, one x, s3 3g.desire x ,one sv,table s,htc one.gpro,memo padFHD10
引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-2-16 08:16 PM 發表

都買咗,咪多對耳機聽下
無乜所謂。
係呀,就好似買勞力士的心態,人有我也有

引用:
原帖由 @@@139 於 2021-2-16 08:18 PM 發表

係呀,就好似買勞力士的心態,人有我也有
勞力士二手價好過64好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mobplay1 於 2021-2-16 11:18 AM 發表

我試過但沒擁有ie 800,以前真的驚為天人。入坑時是罪大第一對圈鐵,XBA2。然后fender FXA7 FXA9,鋼仙。想聽番圈味,舊年十二月去看耳機,FIR m4 做特價,有師兄話設計師是64 audio 班人,又話可比fourte。老實說我試對公模真的沒啥感覺,可能同時AB緊M4,M5。現在M4cm 到手了,越聽越好題。  雖然未玩過64,但我想應該不會太差。
頭版ie 800密度高, 聽女聲真係好毒

引用:
原帖由 andy14011982 於 2021-2-16 08:41 AM 發表

啱呀!新手未聽到有分別,但慢慢入坑就深似海啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2021-2-17 11:57 AM 發表

頭版ie 800密度高, 聽女聲真係好毒
我未買IE800之前用SE846, 覺得SE846的音色非常清晰,之後試咗IE800立即放低錢買,SE846立即被打入冷宮,IE800的音色對我嚟講真係一嗚驚人,直至買了Fiio FH7才知道什麼叫做一山還有一山高,IE800被打入冷宮了

引用:
原帖由 @@@139 於 2021-2-17 06:23 PM 發表

我未買IE800之前用SE846, 覺得SE846的音色非常清晰,之後試咗IE800立即放低錢買,SE846立即被打入冷宮,IE800的音色對我嚟講真係一嗚驚人,直至買了Fiio FH7才知道什麼叫做一山還有一山高,IE800被打入冷宮了
一代ie800 同後期ie800 爭好遠. 未試fh7 不作比較

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2021-2-17 06:31 PM 發表

一代ie800 同後期ie800 爭好遠. 未試fh7 不作比較
我冇試過後期的IE800, 當年我在影音店試IE800, 比佢鴻運有力同埋紮實嘅低音擊中了要害,立即放低錢帶佢番屋企。 至於 FH7, 一圏四鐵的耳機,配番條千幾蚊的升級線,低音的部份比得上IE800, IE800缺乏的中高音, FH7比番晒出嚟。甚至要我去評價FH7及 64 Nio那個比較好,我都覺得音色表現差別不遠,但係64Nio的價錢比FH7貴了3倍,如果用FH7做基礎去比較,64Nio真係 唔值呢個價。

引用:
原帖由 @@@139 於 2021-2-17 06:38 PM 發表

我冇試過後期的IE800, 當年我在影音店試IE800, 比佢鴻運有力同埋紮實嘅低音擊中了要害,立即放低錢帶佢番屋企。 至於 FH7, 一圏四鐵的耳機,配番條千幾蚊的升級線,低音的部份比得上IE800, IE800缺乏的中高音, FH7比番晒出嚟。甚至要我去評價FH7及 64 Nio那個比較好,我都覺得音色表現差別不遠,但係64Nio的價錢比FH7貴了3倍,如果用FH7做基礎去比較,64Nio真 ...
每對ie800 都有編號的

主題標籤 #耳機
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]