• 瀏覽: 1,790
  • 回覆: 6
我要成日做文書處理,跟住傳俾人睇。
依家猶豫緊,究竟買邊樣電腦產品,買hp lLaptop 好, 
定係iPad連keyboard好?
用簡易版嘅word 打文件, 然後用電郵傳俾人睇,
對方用PC打開電郵, 佢可以睇到我嘅Word 文件嗎?
請高人指點在下,謝謝!

熱賣及精選
引用:
原帖由 轟炸機0814 於 2020-10-19 11:02 PM 發表

依家猶豫緊,究竟買邊樣電腦產品,買hp lLaptop 好, 
請高人指點在下,謝謝! ...
可以試吓用2合1 Laptop, 觸摸屏, 用筆寫好方便. 有筆電同埋平板兩種優點.

引用:
原帖由 昨夜星光 於 2020-10-19 11:06 PM 發表

可以試吓用2合1 Laptop, 觸摸屏, 用筆寫好方便. 有筆電同埋平板兩種優點.
多謝你嘅留言。
我好熟悉倉頡輸入法,所以唔使用手寫板。
同埋我唔想晒好多時間走去電腦廣場shopping,
我係屋企附近嘅商場,見到HP Laptop , 同埋Apple
iPad, 我想用Apple iPad 嘅 Keyboard,做文書處理,
仲有使用嘅illustration pen 繪圖, 我心大心細想買,
我擔心佢嘅簡易版Word,文書處理咗嘅文件,  電郵俾人哋,
人哋用PC開唔到。
請你俾意見,唔該晒。

引用:
原帖由 轟炸機0814 於 2020-10-20 07:40 PM 發表

多謝你嘅留言。
我好熟悉倉頡輸入法,所以唔使用手寫板。
同埋我唔想晒好多時間走去電腦廣場shopping,
我係屋企附近嘅商場,見到HP Laptop , 同埋Apple
iPad, 我想用Apple iPad 嘅 Keyboard,做文書處理,
仲有使用嘅illustration pen 繪圖, 我心大心細想買,
我擔心佢嘅簡易版Word,文書處理咗嘅文件,  電郵俾人哋,  ...
word/email普通野,smartphone sent email比人都冇問題吧,擔心下繪圖會吾會乎合到你要求仲好啦!

引用:
原帖由 轟炸機0814 於 2020-10-19 23:02 發表

請高人指點在下,謝謝!
買ipad?傻的嗎?

又貴,功能又不及windows PC

梗係windows PC!

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-10-22 09:24 PM 發表

買ipad?傻的嗎?

又貴,功能又不及windows PC

梗係windows PC!
多謝你嘅意見。

應該係以流動性及使用習慣的需要去揀

日日都要攞黎攞去既, 就當然iPad 嬴

但如果係一個重度keyboard輸入的需要, 就應該揀番普通Notebook。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]