• 瀏覽: 12,456
  • 回覆: 43
新人.

有次問間sales.

佢建議不如買個靚耳機, 如仙女座, 不買耳機, 只用手機.

好過又買DAP (5000), 又耳機(2000). [佢話配對唔到] ..
value 話仲值....

各位大佬, 請問有沒意建.

熱賣及精選
引用:
原帖由 kennalam 於 2020-10-19 12:24 AM 發表

新人.

有次問間sales.

好過又買DAP (5000), 又耳機(2000). [佢話配對唔到] ..

各位大佬, 請問有沒意建. ...
你試吓買對10萬蚊喇叭,再買部1至2千元擴音機
睇吓效果會點,
玩得音響
全部野都要配合
唔可以頭大身細!

引用:
原帖由 MICHAELCHAN9941 於 2020-10-19 09:46 PM 發表

你試吓買對10萬蚊喇叭,再買部1至2千元擴音機
睇吓效果會點,
玩得音響
全部野都要配合
唔可以頭大身細!
轉載:
由於絕大部分 Android 手機都有 SRC(Sample Rate Conversion)限制,即使音樂本身採樣率(Sampling Rate)再高,都只能夠以 44.1kHz 或者 48kHz 輸出。所以 Android 平台想要享受到 24bit/96kHz 或者 24bit/192kHz 的音質,就要用到 HiBy R6、HiBy R6 Pro 等可以繞過 SRC 的 Android DAP。本身作為 DAP 聽歌就比手機音質有優勢,無論直插耳機使用,又或者單純作為串流播放器、再以 USB 輸出外接額外 DAC 作解碼都會有明顯的音質提升。

註:大部份Android DAP都可以繞過SRC的

如果真係入門唔想使太多錢,至少手機上加條USB DAC線效果經已好好多...

引用:
原帖由 kennalam 於 2020-10-19 12:24 AM 發表

新人.

有次問間sales.

即係你有7千筆直,唔一定5千dap,2千耳機,7千蚊隨你變啫……
唔明點樣配唔到……
我知,係佢間舖配唔到啫,明白了

曾試過仙女座用LG V20 + Hiby出,陳慧嫻把聲係好有感情,只嫌隻耳機某些歌高音或者失控,但佢又有幾代唔知有否改善或變化。

藍牙耳機可以?

引用:

新人.

有次問間sales.

通常呢啲sales 想啲客入更深層嘅坑,以後生意上就會有更多潛在顧客,下一步就叫你課金買萬元dap

其實耳機鋪無錯
只不過唔係好多燒友認同姐
本身dap的價錢幾貴
分開黎投資效果未必好
買個易推的耳機
加條lghtning to 3.5mm未必堅差
而於hi res 擋案
呢個筆直要全面發揮hi  Res
我覺得試下聽感再研究啦

正正經經買個三千附近的耳機
楝d易推的
到左真心想發燒先買dap啦
堅貴

等你買左7000元耳機之後,下次黎就話要萬元dap先推得起

引用:

新人.

有次問間sales.

各位大佬, 請問有沒意建.
爬YouTube,見到有youtuber 推薦手機配dragonfly cobalt 呢隻外置dac 再推仙女座耳機,郊果非常好。但外攜有一點不方便。我自己一步步買(因為都係新人),己買dragonfly cobalt, 配一個AKG 平價耳機,己經覺得音質大為提升。正考慮買仙女座或是Sony頂級入耳機。呢隻

引用:
原帖由 萬家長長腳指 於 2020-10-22 07:32 PM 發表

爬YouTube,見到有youtuber 推薦手機配dragonfly cobalt 呢隻外置dac 再推仙女座耳機,郊果非常好。但外攜有一點不方便。我自己一步步買(因為都係新人),己買dragonfly cobalt, 配一個AKG 平價耳機,己經覺得音質大為提升。正考慮買仙女座或是Sony頂級入耳機。呢隻
見本地啲人只會識仙女同z1r就證明youtuber kol洗腦工程非常成功

引用:
原帖由 Mannerdm 於 2020-10-23 11:22 AM 發表

見本地啲人只會識仙女同z1r就證明youtuber kol洗腦工程非常成功
系呀,家境貧窮,冇能力買下所有耳機逐一測試。唯有聽youtube 評測,再到實體店試聽。

如果手機就足夠取代dap, 咁仲邊有人買dap呀? 同埋亦唔會有生產商做dap啦, 正如手機也不能完全取代相機一樣,  當你需要追求專業質素既時候, 就需要更專門同專業既設備, 一對高質素既耳機, 手機絕對不足夠發揮佢最佳質素

直接點講佢當緊你係水魚

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2020-10-20 01:13 PM 發表

曾試過仙女座用LG V20 + Hiby出,陳慧嫻把聲係好有感情,只嫌隻耳機某些歌高音或者失控,但佢又有幾代唔知有否改善或變化。
扒文章都系話用LG V30 或 LGV40 直接推仙女非常好。其他手機無得比較。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]