• 瀏覽: 1,706
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
冇玩開相機但係比菲林質吸引住
想平平地買部玩下 多數日拍 人像/景多 有冇好介紹? 最好機械手感有咁重得咁重( 個人喜好)  上網爬過文1000左右有
Pentax Spotmatic
Canon FTB
Pentax K1000
Minolta SRT 101b
師兄們會點簡?

如果上到2000蚊有F2 /FM2 性能同功能係咪又會差好遠呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 hinhin015 於 2020-9-23 05:01 PM 發表

冇玩開相機但係比菲林質吸引住
想平平地買部玩下 多數日拍 人像/景多 有冇好介紹? 最好機械手感有咁重得咁重( 個人喜好)  上網爬過文1000左右有
Pentax Spotmatic
Canon FTB
Pentax K1000
Minolta SRT 101b
師兄們會點簡?

如果上到2000蚊有F2 /FM2 性能同功能係咪又會差好遠呢? ...
最靚嘅 135 菲林機械機,一定係 NIKON F2, 其他果 d, 可以不理.
.

引用:
原帖由 totowai 於 24-9-2020 12:35 AM 發表

最靚嘅 135 菲林機械機,一定係 NIKON F2, 其他果 d, 可以不理.
.
F3 呢?

引用:
原帖由 hinhin015 於 2020-9-25 10:02 AM 發表

F3 呢?
F3 唔係機械機,要入電,冇電時,只得一個90份1秒快門.

回覆 引用 TOP

我有用:
Canon: EOS 650, 5, 1n
Nikon: F90
Ricoh: 500 RF
Bronica 645: ETRSi, ETR-C
海鷗 6X6: 4A103A

附件

_DSC6869xN18-55mm.JPG(1.43 MB)

2020-9-25 01:49 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 totowai 於 24-9-2020 12:35 AM 發表

.
呢部唔止1000

引用:
原帖由 hinhin015 於 2020-9-29 10:53 PM 發表

呢部唔止1000
分錢分貨,靚嘢當然會貴少少.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 totowai 於 2020-9-24 12:35 AM 發表

.
咁我咪要掉左部 FM 囉

FM / F80 / D70 / D5100 / P300 / SB-50 DX / SB-800
Nikon 18-140 f/3.5-5.6G ED VR
Tamron 17-50mm F/2.8 (A16)
Tokina AT-X 28-85 f/3.5-4.5
引用:
原帖由 qqleo 於 2020-10-4 12:38 PM 發表

悉隨尊便.

回覆 引用 TOP

好彩 之前 無入 Haso P!, .... ... ....! 
淨係機背 都 ~ $200K? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qqleo 於 2020-10-4 12:38 PM 發表

咁又唔使掉咗部機嘅.
可以攞去二手舖,賣番三兩百蚊,夠飲幾餐下午茶架喇.

回覆 引用 TOP

D 舊鏡 都好好用!

附件

IMG_20191202_222642.jpg(79.63 KB)

2020-10-17 10:58 PM

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]