• 瀏覽: 2,627
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
用Ak240 推fxa9好似唔係好推得郁定係本身佢分析力唔強,求教各大大

熱賣及精選
引用:
原帖由 gfung1kl 於 2020-9-7 12:29 AM 發表

用Ak240 推fxa9好似唔係好推得郁定係本身佢分析力唔強,求教各大大
AK player,推動鐵和低阻動圈較好

回覆 引用 TOP

你係未用平衡果邊呀?240平衡有 2.3Vrms應該唔會推唔郁FXA9喎,如果係用3.5就拿拿聲買條平衡線啦,唔好浪費左隻FXA9

平路唔夠氣,上斜唔夠力,長期比人放星>.<
Fender 耳機出名要用力推
AK Spk 都未必推得好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chung654321 於 2020-9-7 02:58 PM 發表

你係未用平衡果邊呀?240平衡有 2.3Vrms應該唔會推唔郁FXA9喎,如果係用3.5就拿拿聲買條平衡線啦,唔好浪費左隻FXA9
有啊諗住用緊有條金線換落去試吓,但係唔夾,D樂器聲變左一舊,分析力變左好低

回覆 引用 TOP

我今日先去試完TEN5不過我耳仔細頂住所以放棄,講真FENDER已經算易推(唔係叫推得好但唔衰聲),今日玩一隻靜電+圈+鐵..我部DAP推力唔夠力,音量夠但D高音散左低音肥勁唔好聽,店員拎部KANN CUBE出黎再試先有板有眼離題了.........但我幾年前用部AK300試過FXA9都唔會推到衰聲喎你最好帶條原裝線落鋪頭試試插D國磚睇吓聲正唔正常先,睇吓係線問題定耳機問題

引用:
原帖由 chung654321 於 2020-9-7 10:05 PM 發表

我今日先去試完TEN5不過我耳仔細頂住所以放棄,講真FENDER已經算易推(唔係叫推得好但唔衰聲),今日玩一隻靜電+圈+鐵..我部DAP推力唔夠力,音量夠但D高音散左低音肥勁唔好聽,店員拎部KANN CUBE出黎再試先有板有眼離題了.........但我幾年前用部AK300試過FXA9都唔會推到衰聲喎你最好帶條原裝線落鋪頭試試插D國磚睇吓聲正唔正常先,睇吓係 ...
收到,我朋友話金線係唔夾,佢話銀同銅會出啲因為佢低音多,我訂咗條線再攪下佢,唔該晒師兄

引用:
原帖由 gfung1kl 於 2020-9-7 10:38 PM 發表

收到,我朋友話金線係唔夾,佢話銀同銅會出啲因為佢低音多,我訂咗條線再攪下佢,唔該晒師兄
講真換耳膠調音都好明顯,又唔貴(對比換線)人聲前後,音場大小,低音輕重一聽都好明顯,我今晚都玩緊換膠線唔使投資太多,我有玩兩聲道喇叭,都踩過落呢個線坑仲有網上既聽感評測真係唔好信,咩都自己聽過先,我唔敢講人地一定錯,但大家試果時既條件唔一樣口味唔一樣,效果都唔同

引用:
原帖由 chung654321 於 2020-9-7 11:46 PM 發表

講真換耳膠調音都好明顯,又唔貴(對比換線)人聲前後,音場大小,低音輕重一聽都好明顯,我今晚都玩緊換膠線唔使投資太多,我有玩兩聲道喇叭,都踩過落呢個線坑仲有網上既聽感評測真係唔好信,咩都自己聽過先,我唔敢講人地一定錯,但大家試果時既條件唔一樣口味唔一樣,效果都唔同 ...
我自己偏向用有三層嗰一隻耳膠,其他都太大,塞落隻耳度啲聲唔同晒,我唯有揀可以放得到落已到嘅耳膠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chung654321 於 2020-9-7 11:46 PM 發表

講真換耳膠調音都好明顯,又唔貴(對比換線)人聲前後,音場大小,低音輕重一聽都好明顯,我今晚都玩緊換膠線唔使投資太多,我有玩兩聲道喇叭,都踩過落呢個線坑仲有網上既聽感評測真係唔好信,咩都自己聽過先,我唔敢講人地一定錯,但大家試果時既條件唔一樣口味唔一樣,效果都唔同 ...
師兄想請教多一樣野如果買個2.5to4.4 adapter,會唔會再提升

引用:
原帖由 gfung1kl 於 2020-9-8 12:27 AM 發表

師兄想請教多一樣野如果買個2.5to4.4 adapter,會唔會再提升
你指pw audio或者effect audio插晒機身2.5同3.5轉4.4插呀,如果你之前用緊其他4.4播放器然後轉玩ak咁當然有用,理論上用埋3.5做地會靜d亦穩陣D(對比雷神鎚果種轉插)但最重要係用返晒4.4舊線嘛(好多人唔止一部player架嘛),但你得部ak用呢舊對聲音幫助有限,一來推力無變,二來多舊轉插頂住,三來ak機個背景不嬲都好靜吓,洗呢舊錢就無謂啦,你睇肥花一推2手就知...*純粹個人意見,有錯請指正,理性討論吓 😅

引用:
原帖由 chung654321 於 2020-9-8 01:50 AM 發表

你指pw audio或者effect audio插晒機身2.5同3.5轉4.4插呀,如果你之前用緊其他4.4播放器然後轉玩ak咁當然有用,理論上用埋3.5做地會靜d亦穩陣D(對比雷神鎚果種轉插)但最重要係用返晒4.4舊線嘛(好多人唔止一部player架嘛),但你得部ak用呢舊對聲音幫助有限,一來推力無變,二來多舊轉插頂住,三來ak機個背景不嬲都好靜吓,洗呢舊錢就無謂啦,你睇肥花一推2手就知.. ...
明白曬,多謝師兄

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gfung1kl 於 2020-9-8 12:27 AM 發表

背景再黑D(試過你就明).2.5mm 只有4極,而 4.4mm 是有5極.所以用 3.5mm 做接地.
純個人意見,有錯勿怪.

引用:
原帖由 ip_csl 於 2020-9-8 11:50 AM 發表

背景再黑D(試過你就明).2.5mm 只有4極,而 4.4mm 是有5極.所以用 3.5mm 做接地.
純個人意見,有錯勿怪.
Oic

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]