• 瀏覽: 15,319
  • 回覆: 47
小弟,近幾個月重返玩耳機。第一次玩耳機是Sony NWZ-S745套裝,我都忘記多小年前買的,那個時候主要係聽MP3。跟住幾年前我第二次買入Sony A15配 Sony A3耳機,那個時感覺很棒3頻很不錯,那時常常帶著聽,這個時候開始聽一些flac檔案歌音質真的提升了不小。不過因為家裡買家庭2聲道音響,便很小聽耳機了,在外出時候通常都用藍芽耳機睇you tube 比較方便。小弟聽音響通常都是英文,日語及音樂,廣東歌不聽,國語也很小聽。現在因為疫情關係,便買了耳機回來在家裡及放假時候外出時聽,年頭小弟也上討論區看看大家留言,也去過試了幾款耳機,最後選了Sony zx300 配 M9 ,其實想買M7多D,不過也忘不了M9高頻音質,用後發現Zx300低音及人聲同M9好似唔夾,應該力道唔夠吧,現在我也買入黑磚了,用後發覺低音比以前好聽,人聲比較飽滿,現在開心使用中,ZX300 留來試試配A3吧。很多人覺得我會不會索粉,其實我也想講小小心得,本身不是發燒友,去外面試過很幾款耳機及DAP,先講DAP外邊有很多牌子,但其實我覺得主要分2大類,一便是SONY 自家調音解碼,二便是 A&K 硬解,個人只會選擇SONY或A&K,2間廠出DAP,因為2大類解碼沒人比他們自己做得好,不然A&K不會有人買啦。其實真正選擇DAP不多,自己已經選好了DAP,便試耳機,最後也覺得M9不錯,重點本人不是發燒級,只是一般使用,我覺得SONY 大法西裝,一定不會是最好,但一定有好的聽感給我,最後又一次買SONY了。今時今日才買黑磚應該也能多用幾年吧。

附件

15993719102126192085336742186096.jpg(58.03 KB)

2020-9-6 01:58 PM

熱賣及精選
恭喜
自己岩聽就得

你太愛大法,你應該唔會買AK。
M9用黑磚發揮唔到應有音質。
世界在變,你自己就不變。
最緊要你覺得啱音啱自己。
我有部s846,有降噪耳機跟埋, 2010買。

我早幾日都跌入大法坑中,Z1R聲音比較啱我

引用:
原帖由 蔡你拂 於 2020-9-6 03:31 PM 發表

又跌返入坑

引用:
原帖由 mamala70 於 2020-9-6 15:15 發表

我有部s846,有降噪耳機跟埋, 2010買。 ...
其實有試過A&K SR15, 不過覺得ZX300 細部方便,不過因為手入了M9,最後只有換黑磚好了。

引用:
原帖由 開心星期天 於 2020-9-6 04:58 PM 發表

其實有試過A&K SR15, 不過覺得ZX300 細部方便,不過因為手入了M9,最後只有換黑磚好了。
最重要自己岩聽
買什麼沒所謂
不要人雲亦雲

引用:
原帖由 蔡你拂 於 2020-9-6 03:31 PM 發表

呢個坑好易跌

引用:
原帖由 mamala70 於 2020-9-6 15:15 發表

其實買黑磚時有去試過A&K sa700,我自己覺得黑磚配M9聽感好些,SA700 高頻會再突出一些,不過低頻沒黑磚好,幾分鐘時間試機後,我覺得黑磚比較平均,便買了。可能我要求唔高初初入門,聽久了再可以慢慢換的,不過現在覺得不錯呀

唔試埋金磚?

引用:
原帖由 rockmirage 於 2020-9-6 18:15 發表

唔試埋金磚?
太貴了,唔敢試,怕落坑

引用:
原帖由 mamala70 於 2020-9-6 03:15 PM 發表

ching請問用bin部機先可以發揮到m9?我都係甪黑磚配m9.,覺得好過甪小墨推

引用:
原帖由 awgm 於 2020-9-6 06:51 PM 發表

ching請問用bin部機先可以發揮到m9?我都係甪黑磚配m9.,覺得好過甪小墨推
黑磚己經好夾

黑磚+M9絕配,恭喜師兄買到好嘢!

樓主,我同你一樣黑磚+m9+金寶線,
上年視聽展果時入手

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]