• 瀏覽: 70,400
  • 回覆: 642
  • 追帖: 1
本人於2020年7月24日於香港分銷商買了三星電視(55_quot Q60T QLED 4K (2020))!卻是惡夢的開始!
我於數日內發現電視於關機後會自動開機,開機後的狀況是沒有聲音,沒有畫面,只有字幕。

於是聯絡維修中心上門維修
2020年8月11日,維修人員上來後指應該是系統問題,只需更新軟件就可以(維修人員即時用usb手指替本人電視由系統1115更新至1117。)。維修人員走後,我用了兩天便再次發現同樣問題繼續出現,於是又再聯絡維修中心,要求要上門維修。
於2020年8月16日,維修人員再來到,維修人員睇過後,表示工程師指示要再次更新軟件系統至1307便能解決問題。但問題仍然是繼續存在,始終解決不到。
到了2020年8月23日,我再打電話上維修中心,維修中心人員表示要於網上做一次factory reset,做了factory reset後。我一關機,電視就立即自動開著,沒有聲音,沒有畫面,只有字幕。
於2020年8月25日,三星顧客服務人員打電話予本人,回覆本人說有可能是其他外在因素影響了電視(如(1)插了其他HDMI輸入線,影響了電視機及(2)開了接收模擬訊號),總之佢地就表示無見過以上問題,要再搵工程師上門睇情況。
本人對於三星之處理方法非常不滿,已經前前後後於2星期內上了本人家兩次及一次在網上做一次RESET,仍然解決唔到問題,要求換機又話無咁的處理方法(新機黎GA)
真係對三星無晒信心,所謂的3+1年保養,原來都係不過如此。

引用:
原帖由 ip0915 於 2020-8-25 10:01 PM 發表

本人於2020年7月24日於香港分銷商買了三星電視(55_quot Q60T QLED 4K (2020))!卻是惡夢的開始!
我於數日內發現電視於關機後會自動開機,開機後的狀況是沒有聲音,沒有畫面,只有字幕。

2020年8月11日,維修人員上來後指應該是系統問題,只需更新軟件就可以(維修人員即時用usb手指替本人電視由系統1115更新至1117。) ...
三星,手機雪櫃洗衣機乜野都好易。壞。

當年3叔第一部智能電話一出我就買左,都係惡夢開始,用左1個星期個電話出現接屏幕時出現走位情況,於是去左銅鑼灣維修中心啦,佢話屏幕壞左要換,要放低大約兩三日可以攞返,過左3日都未叫我攞返,我就打去問啦,佢話無零件無得幫我換,我問幾時有,佢話吾知,可能等多一星期,好。咁我等,一星期過後再打去問答案都係一樣,咁我話用左一星期,擺响你度擺左10日,問你幾時有零件又話吾知,我問佢有無投訴電話,佢話無你投訴都係我聽電話既。我嬲到cut左佢線,後黎問左個做電話sales. 佢話3叔維修係外判,你投訴無用,因為3叔係吾會知,叫我直接上4叔網頁打封email.投訴,咁我照做啦,點知兩日後3叔投訴部打俾我,話有零件可換3日後去攞,3日後真係有得攞喎,重整返好tim。所以佢天既維修部好流,直接同3叔投訴好過。

香港買嘢講保養? 佢肯幫你睇已經超好服務喇.

引用:
原帖由 馬沙拉提 於 2020-8-25 11:16 PM 發表

當年3叔第一部智能電話一出我就買左,都係惡夢開始,用左1個星期個電話出現接屏幕時出現走位情況,於是去左銅鑼灣維修中心啦,佢話屏幕壞左要換,要放低大約兩三日可以攞返,過左3日都未叫我攞返,我就打去問啦,佢話無零件無得幫我換,我問幾時有,佢話吾知,可能等多一星期,好。咁我等,一星期過後再打去問答案都係一樣,咁我話用左一星期,擺响你度擺左10日,問你幾時有零件又話吾知,我問佢有無投訴電話,佢話無你投訴都 ...
我已經直接send左封email去仍地公司ceo個mail box,之後咪有投訴人員打黎比我。但果個三星員工一開始就同我講無換機,得維修服務。你整左三次都唔好就唔好同我講話得維修服務啦。我話你地有10日內有壞就換機服務,我十日內打比你地,你地話疫情問題要遲點先黎到,之後話過左十日無得換。你專登唔十日內上黎睇咪部部機係壞你都唔換啦

引用:
原帖由 ip0915 於 2020-8-25 10:01 PM 發表

2020年8月11日,維修人員上來後指應該是系統問題,只需更新軟件就可以(維修人員即時用usb手指替本人電視由系統1115更新至1117。) ...
三叔真係 ...........
不過我冇你咁慘,一買就壞,用過一部 3D Smart TV ,剛過保養就暗屏

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-8-25 11:32 PM 發表

三叔真係 ...........
不過我冇你咁慘,一買就壞,用過一部 3D Smart TV ,剛過保養就暗屏
過左保養壞心甘命抵。新機未夠一個月就咁,比你整左三次都仲係咁,真係好唔甘心

引用:
原帖由 ip0915 於 2020-8-25 11:34 PM 發表

過左保養壞心甘命抵。新機未夠一個月就咁,比你整左三次都仲係咁,真係好唔甘心
新機一個月整左三次......咁又真係好嬲

回覆 引用 TOP

三叔一向吾掂

似靈異事件

回覆 引用 TOP

引用:

回覆本人說有可能是其他外在因素影響了電視(如(1)插了其他HDMI輸入線,影響了電視機及(2)開了接收模擬訊號),總之佢地就表示無見過以上問題,要再搵工程師上門睇情況。

普通常識
(1)移除其他HDMI輸入線
(2)關閉接收模擬訊號
然後再試查看是否有關系,唔需要搵工程師

向消委會投訴!

回覆 引用 TOP

So saD

回覆 引用 TOP

三星客服出名得過且過,最後會話人為損壞,要收上門檢查費!如果你要維修要比運費同維修費零件另計,要你知難而退,根本產品設計問題,你開過部機就係人為

要換底板

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]