• 瀏覽: 2,876
  • 回覆: 28
原本正正常常係1號台, 突然有日收唔到, 再追台都搵唔返, 打去管理處問, 得到答案係話CCTV個頻道同開電視撞左, 如果要睇到CCTV要搵人特登黎較過, 但以後就睇唔到開電視, 有無人坐大廈係咁架? 如果係真咁之前係1台收到嘅又點解? 認真R頭.....

開模擬台刀有數碼台啦 咁咪較CCTV做模擬台囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天極無間 於 2020-8-2 02:41 AM 發表

原本正正常常係1號台, 突然有日收唔到, 再追台都搵唔返, 打去管理處問, 得到答案係話CCTV個頻道同開電視撞左, 如果要睇到CCTV要搵人特登黎較過, 但以後就睇唔到開電視, 有無人坐大廈係咁架? 如果係真咁之前係1台收到嘅又點解? 認真R頭..... ...
講清楚啲,一舊舊唔知問題喺邊

引用:
原帖由 starwise 於 2020-8-2 09:00 AM 發表

講清楚啲,一舊舊唔知問題喺邊
管理處回覆, 一係就收到77台開電視, 一係就收到cctv畫面, 兩個只可以揀一個

邊有咁大整蠱,將個CCTV頻道揀正「開」電視嘅頻道㗎?搵嚟攪咩,真是奇聞呢?

引用:
原帖由 天極無間 於 2020-8-2 02:14 PM 發表

管理處回覆, 一係就收到77台開電視, 一係就收到cctv畫面, 兩個只可以揀一個
即係改咗定未改?
定係住客可以自己揀?

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2020-8-2 07:59 PM 發表

邊有咁大整蠱,將個CCTV頻道揀正「開」電視嘅頻道㗎?搵嚟攪咩,真是奇聞呢?
我都唔明, cctv頻道應該管理公司自己定,點解要定到同其他數碼台撞, 管理處話開電視原本係應該收唔到....我都唔明佢講乜

引用:
原帖由 starwise 於 2020-8-2 08:07 PM 發表

即係改咗定未改?
定係住客可以自己揀?
例如而家我同管理處講要收到cctv,佢就話星期一搵人黎係出面部嘢改設定睇下我地收唔收到,收唔到就要入屋攪, 但收到後就以後睇唔到開電視個台
我覺得管理公司個設定好奇怪,點解要二揀一...

引用:
原帖由 天極無間 於 2020-8-2 09:14 PM 發表

我都唔明, cctv頻道應該管理公司自己定,點解要定到同其他數碼台撞, 管理處話開電視原本係應該收唔到....我都唔明佢講乜
真係奇奇怪怪囉!等待一下有沒有網友專家,可以解開謎底呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天極無間 於 2020-8-2 09:23 PM 發表

例如而家我同管理處講要收到cctv,佢就話星期一搵人黎係出面部嘢改設定睇下我地收唔收到,收唔到就要入屋攪, 但收到後就以後睇唔到開電視個台
我覺得管理公司個設定好奇怪,點解要二揀一... ...
最大可能性就係大廈有兩套天線傳訊系統,一套係大廈本身系統傳送新的CCTV數碼化台+一般免費電視,一套係有線電視系統,傳送有線電視+免費電視+香港開電視(由有線電視營運)。
要CCTV就駁大廈系統,要香港開電視就駁有線電視系統,要在家門外走廊天花個接線盒轉線。
未有CCTV數碼化前大廈系統個RF轉頻器應該都係駁咗開電視,在慳皮不加RF轉頻器之下,就只好犧牲開電視了。

多精嘅事,揀央視頻道“開”電視頻道?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starwise 於 2020-8-2 11:19 PM 發表

最大可能性就係大廈有兩套天線傳訊系統,一套係大廈本身系統傳送新的CCTV數碼化台+一般免費電視,一套係有線電視系統,傳送有線電視+免費電視+香港開電視(由有線電視營運)。
要CCTV就駁大廈系統,要香港開電視就駁有線電視系統,要在家門外走廊天花個接線盒轉線。
未有CCTV數碼化前大廈系統個RF轉頻器應該都係駁咗開電視,在慳皮不加RF轉頻器之下,就只好犧牲開電視了。 ...
管理處今日派人黎整, 今日就話個插係而家收有線電視同一個,叫我地自己搵有線換個分插先收到cctv......

多謝解答, 我而家個概念清晰好多🙏

引用:
原帖由 天極無間 於 2020-8-3 01:04 PM 發表

管理處今日派人黎整, 今日就話個插係而家收有線電視同一個,叫我地自己搵有線換個分插先收到cctv......

多謝解答, 我而家個概念清晰好多🙏
如果不是有線用戶, 但又駁左有線系統, 有線會派人黎幫你攪嗎?

引用:
原帖由 lightning97 於 2020-8-3 03:08 PM 發表

如果不是有線用戶, 但又駁左有線系統, 有線會派人黎幫你攪嗎?
我都唔太清楚,但如果無裝有線可能直接用收有線個頭就得都唔定...

但我覺得咁嘅接收方式好唔合理,cctv應該係全大廈住戶想收就收到,唔通叫個個住戶個別去攪先睇到咁奇,會向管理處反映返

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lightning97 於 2020-8-3 03:08 PM 發表

有線話關人忍S。。。
不過自己搞都唔係好難,屋外盒八爪魚BNC唔插呢個插嗰個.....
調返轉唔係有線用戶駁有線系統同樣操作....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]