• 瀏覽: 6,908
  • 回覆: 45
  • 追帖: 2
請問在淘寶購買國內牌子電視,可以在香港接收到無線數碼廣播嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-7-26 06:39 PM 發表

請問在淘寶購買國內牌子電視,可以在香港接收到無線數碼廣播嗎?
要支援杜比

尊重,從來都是一種雙向的關係

回覆 引用 TOP

一定tune到台,有冇聲就睇下識唔識睇specs

上年有D機, 寫住有杜比, 但有時會抽起, 小心小心
又有D機, 接收香港D電視台, 聲畫正常, 但冇字幕

升市莫估頂,跌市咪鬥氣

回覆 引用 TOP

好的謝,唔知有冇人有好介紹可以在香港正常用到。

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-7-27 08:07 AM 發表

好的謝,唔知有冇人有好介紹可以在香港正常用到。
網上大把開箱文同用家分享。橫掂WFH,爬下爬下咪當消磨時間囉!

回覆 引用 TOP

一般收到香港電視臺的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starwise 於 2020-7-26 08:30 PM 發表

一定tune到台,有冇聲就睇下識唔識睇specs
可以指教如何睇specs嗎?

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-7-27 07:52 PM 發表

可以指教如何睇specs嗎?
要詳細說明有排講,基本睇下用什麼屏幕,光度,更新率,反應時間,音頻視頻解碼支援什麼,智能啲話就睇處理器同內存參數,什麼運行系統,輸入輸出插口數量同種類,也要考慮長闊高是否適用安裝環境,諸如此類,諸如此類。見有花巧名詞就Google。
規格是用來比較的,兩個型號嘅規格一拍埋就知龍與鳳。同價錢比拚規格,同規格比拚價錢/售後,就是這樣。

引用:
原帖由 starwise 於 2020-7-28 12:05 AM 發表

要詳細說明有排講,基本睇下用什麼屏幕,光度,更新率,反應時間,音頻視頻解碼支援什麼,智能啲話就睇處理器同內存參數,什麼運行系統,輸入輸出插口數量同種類,也要考慮長闊高是否適用安裝環境,諸如此類,諸如此類。見有花巧名詞就Google。
規格是用來比較的,兩個型號嘅規格一拍埋就知龍與鳳。同價錢比拚規格,同規格比拚價錢/售後,就是這樣。 ...
買部行貨大陸機算吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 含奶啜百般武藝 於 2020-7-29 11:05 AM 發表

凶宅都優惠,唔一定上淘寶,上面有d機無內置tuner

https://www.fortress.com.hk/zt/product/u7a-led-lcd-tv/p/BP_12037265
TUNER多數有,但制式唔同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-7-26 06:39 PM 發表

以我自身經驗
如買內地版本,唔可以全部收到,要另加機頂盒
內地唔準用無綫接收,有D頻道block咗,
而且,內地版本電視,唔可以當電腦上網。

引用:

可以啊, 香港跟大陸DTMB制式

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新用戶 於 2020-7-30 05:44 PM 發表

以我自身經驗
如買內地版本,唔可以全部收到,要另加機頂盒
內地唔準用無綫接收,有D頻道block咗,
而且,內地版本電視,唔可以當電腦上網。
內地改左要求囉, 深圳梧桐山轉播站, 半個香港都收到佢D電波

升市莫估頂,跌市咪鬥氣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]