• 瀏覽: 1,510
  • 回覆: 17
全新的 H.266 編碼標準在串流 4K 影片時能節省約一半數據用量
協助開發了 H.264、H.265 和 MP3 編碼標準的德國 Fraunhofer HHI 研究所日前又有了新的成果,他們新公佈的 H.266/VVC(Versatile Video Coding)標準預期能在未來進一步緩解影片串流給網路頻寬帶來的壓力。相較現有方案,H.266 在開發時就考慮到了 4K 和 8K 串流傳輸的需求(最低支援到 480p)。和 H.265/HEVC 編碼的影片相比 H.266 格式的影片大小差不多只有一半,但與此同時畫質也不會被犧牲。如果以 90 分鐘的影片來比較,用 H.265 的話大概是 10GB,基於 H.266 編碼就只有 5GB 而已。

在開發 H.266 的過程中,Fraunhofer 跟 Apple、Ericsson、Intel、華為、微軟、高通、Sony 等公司都進行了密切的合作。而且這次有多達 34 家公司組成了媒體編碼行業論壇(MC-IF,Media Coding Industry Forum),估計 H.264 時代的授權紛爭應該是不會再重演。目前專門為 H.266/VVC 而設的編解碼軟體標準還沒有出爐,Fraunhofer 暫定的推出時間是今年秋季。而且按照他們的說法,為 H.266/VVC 準備的全新晶片「已經在設計當中」。在新標準普及以後,相信應該能為全球頻寬減輕不少壓力吧(疫情期間真是承受了相當大的負擔)。

熱賣及精選
引用:
原帖由 cola2015 於 2020-7-8 11:04 PM 發表

全新的 H.266 編碼標準在串流 4K 影片時能節省約一半數據用量
協助開發了 H.264、H.265 和 MP3 編碼標準的德國 Fraunhofer HHI 研究所日前又有了新的成果,他們新公佈的 H.266/VVC(Versatile Video Coding)標準預期能在未來進一步緩解影片串流給網路頻寬帶來的壓力。相較現有方案,H.266 在開發時就考慮到了 4K 和 8K 串流傳輸的需 ...
十分期待

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-7-9 13:29 發表

十分期待
絕對同意!

不過,H.266要2021先完成標準

但都可以2020-12-01停模擬後,全部CH40或以下,用哂SFN。行H.265 4K

2020瑞士洛桑青年冬奧年 香港撥亂反正年 Samsung S20 Ultra 5G元年
2021東京奧運年 豐田全球氫氣零碳元年
Start Your Impossible!
Mobility for All!
Hope Lights Our Way!
引用:
原帖由 cola2015 於 2020-7-8 11:04 PM 發表

協助開發了 H.264、H.265 和 MP3 編碼標準的德國 Fraunhofer HHI 研究所日前又有了新的成果,他們新公佈的 H.266/VVC(Versatile Video Coding)標準預期能在未來進一步緩解影片串流給網路頻寬帶來的壓力。相較現有方案,H.266 在開發時就考慮到了 4K 和 8K 串流傳輸的需 ...
唔係「4K」兩個字咁簡單,節目製作配套成本高好多,大陸好多台都製作緊,俾得起錢,香港大大台肯定唔捨得落本,除非政府資助。

引用:
原帖由 starwise 於 2020-7-10 05:48 PM 發表

唔係「4K」兩個字咁簡單,節目製作配套成本高好多,大陸好多台都製作緊,俾得起錢,香港大大台肯定唔捨得落本,除非政府資助。
咁政府慢過人係人都知只係希望唔好落後太多姐

致於大6d4K,大6所有media都係阿爺㗎啦,大把$再加埋要擴大內需同轉型,d人換4K電視,電視機廠運輸零售商電視台廣告商成個產業連既人都有生意做味搞囉,但d電視節目就,,,,

香港d電視台又唔同,多數係私人既,目的係淨$,所以隹中喺節目內容。晝汁4K同fhd一般人唔係咁在意甚致唔覺有咩分別,所以拖得就拖囉。

港府方面,佢自已嗰港台電視開台到而家收視率係點同d人嘅反應又係點?到近排事件引至滿城風兩,甚至有人話要汁咗佢。再到71祝酒會連政府都pass比毛記搞。坐擁成萬億既政府會冇$唔搞靚/好為自己發聲嘅親生仔?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-7-9 01:29 PM 發表

十分期待
嗯!非常期待 😊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jala3510 於 2020-7-10 05:39 PM 發表

絕對同意!

不過,H.266要2021先完成標準

但都可以2020-12-01停模擬後,全部CH40或以下,用哂SFN。行H.265 4K
SFN係咩來㗎 😲😆 請次教 🙏🙏

回覆 引用 TOP

絕對唔會期望, 冇十年八年都唔使諗!

算把啦,留乜不留呀4K

引用:
原帖由 凡間回收的弟弟 於 2020-7-11 08:47 PM 發表

絕對唔會期望, 冇十年八年都唔使諗!
唔期望4K,ching係想跳過佢直上8k 😆😏😋

引用:
原帖由 rambotan2008 於 2020-7-11 08:52 PM 發表

算把啦,留乜不留呀4K
😱 ching唔想䏲4K電視節目 😏😵😔🤔🙈

引用:
原帖由 cola2015 於 2020-7-11 11:10 PM 發表

唔期望4K,ching係想跳過佢直上8k 😆😏😋
香港政府樣樣都慢過人, 30年後都唔知有冇8k廣播!

引用:
原帖由 凡間回收的弟弟 於 2020-7-11 11:20 PM 發表

香港政府樣樣都慢過人, 30年後都唔知有冇8k廣播!
30後我哋變晒做吖叔 😆 人面全非 😵 政府刀人面全非😏 power不亦魚非🙈 電視台飛灰非 😤😱😵😔😕😏

學定起sever同set vpn返墙差唔多㗎啦 😆 第日老咗老人痴外症就....😱😱

回覆 引用 TOP

幾時發明超立體真人在任可一方做戲表演技術呢

引用:
原帖由 超神人 於 2020-7-12 08:11 AM 發表

幾時發明超立體真人在任可一方做戲表演技術呢
你係咪想講VR?

之前83台新聞報導過一個南韓女人嘅故事。3O幾歲既媽媽因為掛住多年前身亡既女兒,一直以來念念不忘,活在傷痛之中,不能釋懷。

之後媽媽向南韓一間電視台求助并講出因由,電視台動畫制作部決定帮助這位媽媽,制作費幾多同有冇向這位媽媽收取新聞好似冇提過。

電視台要求媽媽提供女童的多幅生活照以及特徵等資料,經過多月的努力終於制作出一段VR動畫短片比佢地母女天音陽重聚。

媽媽接到電視台通知後去到空虛擬場景,載上眼鏡後見到阿囡重現眼前,好活潑咁玩緊。媽媽張開雙手,阿囡飛奔埋來,投入媽媽的懹裡。

媽媽終於忍不住痛哭,不斷輕撫阿囡既後腦位置,最終釋懷。

2母女重遇的ㄧ刻十分感人。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]