• 瀏覽: 3,391
  • 回覆: 31
  • 追帖: 2
請問有冇師兄用過,小米電視音箱。

熱賣及精選
剛買咗部小米電視,想提昇音響系統。

回覆 引用 TOP

都有興趣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungcm67 於 2020-7-6 10:44 PM 發表

c兄,同你一樣,買電視時順便睇下個小米電視音箱,都有上網搵過下資料,但最後放棄咗唔買,詳細原因我又唔記得咗,應該係某些功能或質量嘅原因。

幾百蚊人仔都ok的,我深圳屋企都買左,對得起呢個價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SuperSimpleLife 於 2020-7-6 11:05 PM 發表

c兄,同你一樣,買電視時順便睇下個小米電視音箱,都有上網搵過下資料,但最後放棄咗唔買,詳細原因我又唔記得咗,應該係某些功能或質量嘅原因。 ...
等我上網睇下啲資料。

回覆 引用 TOP

我用左1-2年,300舊水算係咁
不好期望太高

回覆 引用 TOP

想部電視長命就要用音箱代替本身既音源
甘薄既機開一半音量4個鐘以上
好多機音頻功放級已頂晤順會停左,熄左再開又得
好快打柴
經手6/7 部 LG 同三叔都係死尼度
原厰唔修,送淘寶修 200 人仔再用返個音箱
全部正常用緊,尼個係大機既死穴

引用:
原帖由 hatoso 於 2020-7-7 12:34 PM 發表

好快打柴
全部正常用緊,尼個係大機既死穴 ...
多謝師兄分享經驗。

回覆 引用 TOP

上次買43吋時加購一個音箱,外型唔錯,聲唔可以強求,但音量太細了
引用:
原帖由 hatoso 於 2020-7-7 12:34 PM 發表

好快打柴
全部正常用緊,尼個係大機既死穴 ...
長知識了,好在上次買小米時加購個小米音箱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungcm67 於 2020-7-6 10:44 PM 發表

剛買咗,地方唔大就啱晒用了。音色算唔錯,係冇HDMI ARC同Remote, 接BT就冇所謂,300幾人仔算係咁了。

引用:
原帖由 pig0083 於 2020-7-7 05:30 PM 發表

剛買咗,地方唔大就啱晒用了。音色算唔錯,係冇HDMI ARC, 300幾人仔算係咁了。
我個廳大約200呎,請問音箱是否需要長期插住電?

唔使買小米仲有好幾種牌子 200蚊樓下好好用
300呎既廳够用
要留意電視音頻接口,最方便用光纖否則 RCA 無甘靚仔
買返來小心個紅外線 REMOTE 同電視相沖,兩個 REMOTE 會攪到亂龍,
又係強國產品通病,我只用手動操作音箱,再沒有問題,尼點係多年學返來既
大部份人都係壞廰個部,想下架機甘薄個喇叭有幾大,剩係後級放大同散熱都
難攪,買機時個個只睇色,邊有開大音量到過半試?通常個音已會拆拆地,廠家最好你過保養就打柴
總之廳個部用音箱,朋友上來開秮唔會俾人話唔够聲,怕死電視
通常係用光纖/RCA/2.5MM 音頻接口
電源多用 5V 接USB,

引用:
原帖由 hatoso 於 2020-7-7 08:31 PM 發表

300呎既廳够用
買返來小心個紅外線 REMOTE 同電視相沖,兩個 REMOTE 會攪到亂龍,
又係強國產品通病,我只用手動操作音箱,再沒有問題,尼點係多年學返來既
大部份人都係壞廰個部,想下架機甘薄個喇叭有幾大,剩係後級放大同散熱都
難攪,買機時個個只睇色,邊有開大音量到過半試?通 ...
想放在電視機下面但係得五十八mm唔高。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hatoso 於 2020-7-7 08:31 PM 發表

300呎既廳够用
難攪,買機時個個只睇色,邊有開大音量到過半試?通 ...
要搵一個牌子薄少少嘅。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]