• 瀏覽: 3,272
  • 回覆: 29
想請教各位大大, 我換左新電視後, 高清台收唔足,  只收到TVB 同VIU,
未換新電視個時, 係收埋港台同中央台既, 但換左新電視就唔得。

PS: 天線都係用返原本個條, 但以前個部係經機頂盒出,
依家就算天線直插電視, 都係收唔足台。

求解決

熱賣及精選
唉,日本城買條高清天線啦
你果款係唔係白色膠包住GA天線呀=-=?
果款緊係收唔到高清啦

引用:
原帖由 酷東 於 2020-6-30 04:18 PM 發表

唉,日本城買條高清天線啦
你果款係唔係白色膠包住GA天線呀=-=?
果款緊係收唔到高清啦
係呀, 白色個D天線,
呢兩日行哂日本城, 實惠, AEON電器部, 都冇賣天線,  

我試下去其他地方溫條高清天線先, THX

自己整過條都好易唧😄

附件

20200630_164328.jpg(57.35 KB)

2020-6-30 04:45 PM

引用:
原帖由 KEVIN-F20 於 2020-6-30 04:43 PM 發表

係呀, 白色個D天線,

佢果款好幼條線先係高清電視天線
白色皮GA天線冇人用嫁啦
OUT左10年嫁啦

你可以去電器鋪問,好似2X蚊-5X蚊條
視乎幾多M
你一講【高清,電視用GA天線】佢就明了

引用:
原帖由 Given 於 2020-6-30 04:45 PM 發表

自己整過條都好易唧😄
你依款都係舊姐,條線咁粗身
果種高清線粗度大約1MM左右
好似電線開左皮GA芯咁粗

引用:
原帖由 KEVIN-F20 於 2020-6-30 04:43 PM 發表

係呀, 白色個D天線,

上年淘X買過呢款, 老媽電視由收唔到到收到晒.
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.554.21b97484TUVF08&id=10806183679

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 酷東 於 2020-6-30 05:08 PM 發表

你依款都係舊姐,條線咁粗身
果種高清線粗度大約1MM左右
好似電線開左皮GA芯咁粗
1694A 係公認正宗天線王,舊有乜問題。
天線冇分高清唔高清,叫高清都係綽頭。

引用:
原帖由 singkee1 於 2020-6-30 08:59 PM 發表

我用緊嗰條天線引入線超過 15 年,當年在實惠買,好似唔使 10 蚊,咁轎今日剛開始用新機 TCL 50P8M ,繼續用返呢條線,收足 12 個台,乜事都冇

回覆 引用 TOP

原來係指「天線引入線」!
白色粗物果款,好多粗製濫造,可以睇到外面的網線疏到呢⋯⋯
訊號經過這種線就衰減曬,或者說,又吸收左好多「噪音」。
而家幼身果種,網線係全面覆蓋曬,專用於極高頻,品質比粗線優良好多!
1694A係網線再加金屬箔,效果當然好!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singkee1 於 2020-6-30 08:59 PM 發表

唔係綽頭來
你換過就知
條天線真高清用上去個畫質係清D!
好似百老會電器果D電視SHOW出比你睇到咁清
而舊GA你會睇到同大牛龜畫質冇分別
以前我D朋友去我屋企問,點解你部電視好似冇咁清,唔係高清咁
依家知點解啦,
係條天線
白色皮果款線冇人用嫁啦
10年前未有高清電視,模擬電視用GA天線
依家去電器鋪,賣雜物電器果D
同老細講,比條高清電視用GA天線,
全部都係依款
都係50蚊最貴,最平20零30蚊條有了
你對畫質冇要求你可以繼續用
但人地睇落你部電視會覺你部電視冇咁清或者話假高清

引用:
原帖由 酷東 於 2020-7-1 01:20 AM 發表

唔係綽頭來
你換過就知
依家知點解啦,
係條天線
白色皮果款線冇人用嫁啦
全部都係依款
...
是但啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 酷東 於 2020-7-1 01:20 AM 發表

唔係綽頭來
你換過就知
依家知點解啦,
係條天線
白色皮果款線冇人用嫁啦
全部都係依款
...
10年前未有高清電視,仲係模擬電視旣時候,呢度已經討論天線問題,乜都講過哂!

引用:
原帖由 singkee1 於 2020-7-1 03:38 PM 發表

10年前未有高清電視,仲係模擬電視旣時候,呢度已經討論天線問題,乜都講過哂!
咩野冇呀2010年梁振X岩岩叫大家換高清電視,我係果陣買嫁
你記清楚D!

唔好意思, 我睇唔明.....

咁即係如果之前用機頂盒睇到76,77台 (但只另外收到81,96,99), 但用左數碼電視之後其他台都收到, 就唯獨是76,77台收唔番....

係關條白色天線事????

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]