• 瀏覽: 4,723
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
如題
本人非專業聽歌愛好者,
請問以同一首歌128kbps ,44kHs為例,立體聲
電腦/手機聽,MP3檔定AAC檔音質會靚D?
另外想問問44kHs同48kHs用普通電腦/耳機聽歌分別大嗎?
我自己就聽唔出有咩分別
係唔係要D貴耳機/喇叭先聽得到分別?

嘩, 128太低啦。 最少都320啦。
128聲太爛

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-5-28 09:42 PM 發表

嘩, 128太低啦。 最少都320啦。
128聲太爛
320個SIZE太大
十幾廿MB一首歌

引用:
原帖由 john123john 於 2020/5/29 01:40 發表

320個SIZE太大
十幾廿MB一首歌
大乜鬼呀??。現在的電話都是64GB, 128GB。

你想放多少MP3呀?

MP3才3-4MB
我聽無損FLAC(16/44.1)才20-32MB。

現在乜年代? 還講MP3檔案大?

FLAC啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 john123john 於 2020-5-29 01:40 AM 發表

320個SIZE太大
十幾廿MB一首歌
320 都大???????

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 john123john 於 2020-5-28 01:41 PM 發表

如題
本人非專業聽歌愛好者,
另外想問問44kHs同48kHs用普通電腦/耳機聽歌分別大嗎?
我自己就聽唔出有咩分別
...
簡單講, 你用MP3 同AAC, 基本上都係冇咩分別,
因為大家都係lossy.

另外44.1KHz 同48KHz 用咩格式聽都好, 都應該會有分別.
因為2個個sampling rate 唔同, 係同一條curve 上係唔同地方做sample一定係會有分別.
但係用lossy 可以有幾大分別就.......

而閣下鍾意GE, 一樣可以用"貴耳機/喇叭"去聽有咩分別

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 john123john 於 2020-5-28 01:41 PM 發表

如題
本人非專業聽歌愛好者,
我自己就聽唔出有咩分別
...
首先,要明白,MP3,AAC等,係「有損壓縮」。
APE,FLAC等是「無損壓縮」。
WAV,DFF/DSF是原裝無壓縮。
至於是否聽得出幾種的分別,相信要視乎個人修為。
講個故事,小弟以前讀中學事,音樂室的音響設備可說慘不忍睹,連低音喇叭的膠邊都爛埋。
但音樂老師好熱心,間中會帶些私藏唱片回去,上音樂堂時放給大家聽。
相信大家都知,用一套慘不忍睹的音響系統放出來的聲音只會慘不忍聽。但音樂老師卻可以好陶醉在Lo-Fi的音樂中。我就覺得受罪囉。
知道有MD這東西嗎?同樣是用「有損壓縮」(ATARC?),無比較就唔覺,試過一用較好機器播放⋯⋯嘿嘿嘿。以後就擺左響度。

回覆 引用 TOP

都係睇player炸喎,用m15播mp3音質實靚架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-5-29 01:49 AM 發表

大乜鬼呀??。現在的電話都是64GB, 128GB。

你想放多少MP3呀?

MP3才3-4MB
我聽無損FLAC(16/44.1)才20-32MB。

現在乜年代? 還講MP3檔案大?
乜年代都應該知MP3格式嘅優勢正正係壓縮能力:倒算返先前應該係(迷你)光碟、磁帶而現在談對應FLAC嘅輸出質量已跑題。

樓主係咪想問聽MP3同AAC邊啲耳機over support唔需要嘥咗錢?廠商訂價有cost margin:幾拾至幾仟嘅耳機睇面價對返自己要求唔會錯得去邊。另有高人費周章嘅唔需要理我。

引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2020-5-31 03:24 AM 發表

乜年代都應該知MP3格式嘅優勢正正係壓縮能力:倒算返先前應該係(迷你)光碟、磁帶而現在談對應FLAC嘅輸出質量已跑題。

樓主係咪想問聽MP3同AAC邊啲耳機over support唔需要嘥咗錢?廠商訂價有cost margin:幾拾至幾仟嘅耳機睇面價對返自己要求唔會錯得去邊。另有高人費周章嘅唔需要理我。 ...
cost margin搵啲有series嘅廠參考。

回覆 引用 TOP

引用:

如題
本人非專業聽歌愛好者,
我自己就聽唔出有咩分別
...
如果一定要揀, 我揀itune下載的256k aac, 但有得揀, 我至少聽16/44.1

回覆 引用 TOP

如果普通耳機普通電話聽,MP3同AAC都差無幾,幾十mb都覺得大,如果要聽落有分別,咁一首1gb你接唔接受到?

引用:
原帖由 john123john 於 2020-5-29 01:40 AM 發表

320個SIZE太大
十幾廿MB一首歌
什麼年代了,而家入門手機都已經系128G啦,仲會嫌320mp3個size太大?

回覆 引用 TOP

樓主比張圖你睇
自己揀吧

wav:

128k:

320k:

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]