• 瀏覽: 4,394
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
有冇ching試過晒呢兩條線呢
其實兩條最大分別係咩
我見前者7000後者15000
料又好似一樣

熱賣及精選
點解你會覺得D料好似一樣??
Monile feat 1960s係純銅+純銀
1960s係單晶銅
唔明點樣好似一樣......

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2020-5-23 12:22 AM 發表

點解你會覺得D料好似一樣??
Monile feat 1960s係純銅+純銀
1960s係單晶銅
唔明點樣好似一樣......
Ching我都有睇spec嘅
所以先問有冇ching兩條都試過囉

引用:
原帖由 FXA9 於 2020-5-23 12:44 AM 發表

Ching我都有睇spec嘅
所以先問有冇ching兩條都試過囉
既然你講得出睇過spec,咁你句「料又好似一樣」既結論又點得出黎人少少柒左就認左佢啦

所以咪「好似一樣」唔係「一樣」囉
我就係唔知唔明唔識所以問 好虛心嘅
有啲人就唔知佢咩心態 中意上網挑骨頭
咁而家我宣布你啱你醒你最正字正確喇得未

btw希望有ching話我知聽感有咩分別

引用:
原帖由 FXA9 於 2020-5-25 04:38 PM 發表

所以咪「好似一樣」唔係「一樣」囉
我就係唔知唔明唔識所以問 好虛心嘅
有啲人就唔知佢咩心態 中意上網挑骨頭
咁而家我宣布你啱你醒你最正字正確喇得未

btw希望有ching話我知聽感有咩分別 ...
你出去試吓啦,反正大把地方有。
如果spec係咁,正路有銀既,高頻會有一定影響。
係咁架喇,好多人講埋啲野又唔係幫到手,你問佢有無試隨時都無。
1960s我試過,用N8試,彭到我頭都暈,64啲圈夾唔到佢,谷個低頻谷得勁過頭,如果純動鐵既可能會夾啲

引用:
原帖由 Cybray 於 2020-5-25 06:36 PM 發表

你出去試吓啦,反正大把地方有。
如果spec係咁,正路有銀既,高頻會有一定影響。
係咁架喇,好多人講埋啲野又唔係幫到手,你問佢有無試隨時都無。
1960s我試過,用N8試,彭到我頭都暈,64啲圈夾唔到佢,谷個低頻谷得勁過頭,如果純動鐵既可能會夾啲 ...
Thx ching
我試過拎隻ue live夾1960係好暖聲 聽吓慢歌幾耐聽
不過我聽啲歌好雜 聽rock好似有種矇矇地嘅feel
之後一直冇時間去試埋條1960銀銅

引用:
原帖由 FXA9 於 2020-5-25 06:53 PM 發表

Thx ching
我試過拎隻ue live夾1960係好暖聲 聽吓慢歌幾耐聽
不過我聽啲歌好雜 聽rock好似有種矇矇地嘅feel
之後一直冇時間去試埋條1960銀銅
聽rock一定要係唔立,咁你真係要揾啲混編,或銀多喇,你預幾多budget,我用緊條Effect audio leonidas II OCTA,夾N8同Elysium都ok,而家條線長插Elysium,都諗住入多條妖后比N8,妖后唔立,動能都唔錯,係比Leonidas II乾少少,都唔錯的。

引用:
原帖由 Cybray 於 2020-5-25 06:58 PM 發表

聽rock一定要係唔立,咁你真係要揾啲混編,或銀多喇,你預幾多budget,我用緊條Effect audio leonidas II OCTA,夾N8同Elysium都ok,而家條線長插Elysium,都諗住入多條妖后比N8,妖后唔立,動能都唔錯,係比Leonidas II乾少少,都唔錯的。 ...
一開始我諗住2000零蚊買條plussound銀線啦
不過比原廠線其實差唔多
另外我本身有條PS金銀混線試過用粒豆插live試
啲rock啲爵士鼓聲又冇咁明亮
冇咗吓吓好醒神個feel
最好5000左右得啦 當然愈平愈好 我絕對唔介意用平線 最緊要啱聽

引用:
原帖由 FXA9 於 2020-5-25 07:11 PM 發表

一開始我諗住2000零蚊買條plussound銀線啦
不過比原廠線其實差唔多
另外我本身有條PS金銀混線試過用粒豆插live試
啲rock啲爵士鼓聲又冇咁明亮
冇咗吓吓好醒神個feel
最好5000左右得啦 當然愈平愈好 我絕對唔介意用平線 最緊要啱聽 ...
我初初都有你咁既諗法,你都係以你既budget去試啦,真係太多選擇。

我用1960夾對64audio 嘅u18t就覺得好正,可以令高分析力嘅u18t多番啲暖感。但今次想講最近入左對fender 13.6, 夾1960就令到低頻又肥,人聲都立立地,於是暫時用條lakable pandora 夾。 早兩日去揾線夾,心目中係plussound tri silver, 去到買開間鋪,冇呢隻牌子,試左條pw gold24 pe 同條monile 都係覺得同條pandora 冇太大分別,店主介紹左條新加坡製造嘅純銀線,牌子係SYMPHONYM, 雖然唔知乜黎嘅,不過耳聼為實,一試之下,低頻收實左,人聲都高音都清爽左,睇埋價錢唔駛3仟,即買。

引用:
原帖由 ilikemusic 於 2020-7-2 01:38 PM 發表

我用1960夾對64audio 嘅u18t就覺得好正,可以令高分析力嘅u18t多番啲暖感。但今次想講最近入左對fender 13.6, 夾1960就令到低頻又肥,人聲都立立地,於是暫時用條lakable pandora 夾。 早兩日去揾線夾,心目中係plussound tri silver, 去到買開間鋪,冇呢隻牌子,試左條pw gold24 pe 同條monile 都係覺得同條pandora 冇 ...
又一証明,線材唔係貴就好,有些新牌子性價比高又夾到自己用緊嘅耳機,有時間慢慢試就尋到寶。

引用:
原帖由 ilikemusic 於 2020-7-2 01:38 PM 發表

我用1960夾對64audio 嘅u18t就覺得好正,可以令高分析力嘅u18t多番啲暖感。但今次想講最近入左對fender 13.6, 夾1960就令到低頻又肥,人聲都立立地,於是暫時用條lakable pandora 夾。 早兩日去揾線夾,心目中係plussound tri silver, 去到買開間鋪,冇呢隻牌子,試左條pw gold24 pe 同條monile 都係覺得同條pandora 冇 ...
師兄可PM 我你買的這一條線的店鋪地址嗎?
因為我也是用13.6 的, 現在是用觀廣那間耳機店買的三千左右的線
看能不再有時間試一些線材

感謝

引用:

牌子不是Null Audio嗎?

附件

Screenshot_20200702_211307_com.android.chrome.jpg(157.31 KB)

2020-7-2 09:16 PM

yes, 係呢條,唔好意思,我寫錯左啦。SYMPHONYM 應該系形號。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]