• 瀏覽: 2,873
  • 回覆: 20
最近買了 AKG N5005,現在用緊 Cowon Plenue 1,其實夠唔夠完全發揮 N5005?
如果不夠,大家有無 DAP 推介?

我有set 係 iPod classic + VorzAMDuo + solo DB, 定係轉部高質有平衡輸出既 AMP好?

熱賣及精選
你已經有解碼。 你是擔心耳機的推力(也就是發揮),所以當然是考慮耳擴。

咁究竟你是想家用或出街用便携?

其實(出街用)就因為靈活性更為重要考慮,耳機盡可能選低阻抗和要選靈敏度要高。

你的N5005其實很容易推。
它靈敏度高(達116dB), 屬低阻抗(才16ohm)。 根本不需要再買耳擴。

你突然身痕只是因為耳朵習慣了。 出去行街多了。 八卦聽多了出面的東西又身痕。

如果你有錢又點都想買野, 不如買多對耳機玩好過。

例如,家中有對開放式耳牛。
出街和家中有不同享受。

回覆 引用 TOP

想買來出街聽,最開頭係聽 shure 535R, 及後耳機升級去 N5005, 因player 同 amp 都無平衡,所以想升級。
家中已有開放的耳牛。謝

回覆 引用 TOP

乾脆轉埋耳機啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 story_koo 於 2020-5-21 10:54 PM 發表

最近買了 AKG N5005,現在用緊 Cowon Plenue 1,其實夠唔夠完全發揮 N5005?
如果不夠,大家有無 DAP 推介?

我有set 係 iPod classic + VorzAMDuo + solo DB, 定係轉部高質有平衡輸出既 AMP好? ...
cowon P1 分折力都唔差, 加部純amp 得啦

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2020-5-22 11:06 PM 發表

乾脆轉埋耳機啦
換邊隻?

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2020-5-22 11:17 PM 發表

cowon P1 分折力都唔差, 加部純amp 得啦
有咩 amp 介紹?

引用:
原帖由 story_koo 於 2020-5-23 12:14 AM 發表

有咩 amp 介紹?
可以考慮下 a100

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2020-5-23 06:29 AM 發表

可以考慮下 a100
Aroma A100?

引用:
原帖由 story_koo 於 2020-5-23 12:12 AM 發表

換邊隻?
Rai penta

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 story_koo 於 2020-5-23 01:57 PM 發表

Aroma A100?
yes

回覆 引用 TOP

買N5005前,呢隻試過,都有興趣

RAI PENTA為何5單元可以做到那麼薄身?原來2個「Dual BA」動鐵是直連至耳導管,中間無夾雜任何分音零件,不單令機身更薄,也令到RAI PENTA的人聲和高音有種無法比擬的通透感。
"這做法看似簡單,其實對單元的調音、擺位和生產功藝都要求好高",CNC切割機身位置一定要極度精準,錯位幾微米都會影響發聲,可見MEZE對自己的生產技術頗有信心。

生產功藝都要求好高既野,made in china 始中怕出事,所以買左 N5005

引用:
原帖由 story_koo 於 2020-5-24 12:26 AM 發表

買N5005前,呢隻試過,都有興趣

RAI PENTA為何5單元可以做到那麼薄身?原來2個「Dual BA」動鐵是直連至耳導管,中間無夾雜任何分音零件,不單令機身更薄,也令到RAI PENTA的人聲和高音有種無法比擬的通透感。
"這做法看似簡單,其實對單元的調音、擺位和生產功藝都要求好高",CNC切割機身位置一定要極度精準,錯位幾微米都會影響發聲,可見MEZE對自己的生產技術頗有信心。
...
我有對5005,用緊黑磚要 High gain  音量要開到過60。ifi xcan 平衡約要開到4-5成。其實5005唔算易推。

引用:
原帖由 山邊永恆的膠袋 於 2020/5/24 10:01 發表

我有對5005,用緊黑磚要 High gain  音量要開到過60。ifi xcan 平衡約要開到4-5成。其實5005唔算易推。
要看用家耳朵靈敏度。
我開30%聽。 朋友同一DAP+headphone 開70%

我唔會為音樂調到全音樂覆蓋曬(特別在街外)。這對耳朵很大損傷。

回覆 引用 TOP

其實我好怕一轉AMP,連DAC都要轉,始終 SOLO-DB有咁上下歷史,可能夾唔盡部AMP

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]