• 瀏覽: 9,628
  • 回覆: 31
  • 追帖: 2
Sony定LG?有冇型號介紹

https://www.techbang.com/posts/55939-lg-4k-tv-is-referred-to-as-false-4-k-actually-only-28k

LG 的新 4K LCD電視被外媒批評為假 4K,實際解析度僅 2.8K
在 LG 的 RGBW LCD 面板上, 因為他們每四個次像素是白色次像素設計的關係,導致在相同的 3840x2160、次像素總數為 11,520 個的解析度下,LG RGBW 面板的 RGB 三個次元素總數變成只有傳統 RGB 面板的 1/4,所以畫面橫向的實際 RGB 三色次像素總數便只有 2880 個,畫面解析度變成 2880x2160。techhive 將它稱為「閹割版 4K」,如果單純用肉眼來看採用這樣次像素排列的 「4K 螢幕」的話,估且只能將其稱為 2.88K,或是簡單的說成 2.8K。

回覆 引用 TOP

我個人就推Panasonic TH-43GX800H, 有五年保養, 用足當賺倒. 但原廠初始設定好唔掂, 顏色各樣要俾心機慢慢調. 之前用過LG; Samsung; Sony; Philips...評價如下:
LG.....畫質OK, 但睇耐左好眼累, 過廠保就壞
Sony.....畫質OK, 顏色靚, 過廠保就壞, 非常準時
Samsung...偏光, 顏色鮮但成日壞
Philips...以前(5年)產品還可, 依家賣系大陸某廠做, 畫質唔掂尤其睇本地電視台

引用:
原帖由 lauhungping 於 27/4/2020 21:51 發表

我個人就推Panasonic TH-43GX800H, 有五年保養, 用足當賺倒. 但原廠初始設定好唔掂, 顏色各樣要俾心機慢慢調. 之前用過LG; Samsung; Sony; Philips...評價如下:
Sony.....畫質OK, 顏色靚, 過廠保就壞, 非常準時
Philips. ...
謝回覆,如果除咗Pan記,你會買邊隻牌子?

引用:
原帖由 lauhungping
Panasonic 可以參考下台灣網友GX750設定...

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=28902697

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 george69 於 2020-4-27 10:25 PM 發表

2 部資料可以參考下...lg 更平
43GX800H - HCX (2018 OLED 同級 影像處理器), 側背光60Hz IPS 屏幕,local dimming,Dolby Vision, Dolby Atoms, HDR10+, USB電視硬碟錄影, input lags (打機細好) ~13ms,5年保

43X8500g- 影像處理器未達OLED級, 120Hz IPS 屏幕,冇local dimming, 冇Dolby Vision, 冇Atoms, 冇airplay, 不支援USB電視硬碟錄影 Input lags ~24ms, 3年保

回覆 引用 TOP

兩隻品牌的MON, 好似唔同類型喎.......

其實樓主預算幾多呢?  呢個係重點中的重點

升市莫估頂,跌市咪鬥氣
用來純睇電視分別不大的!
講真放邊部係你屋企都係咁睇,係電器鋪幾十部不同品牌,左望右望才話睇分別啫

PS:我巳脫離了純䏲香港電視的領域,所以會以電視系統行先為要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lauhungping 於 2020-4-27 09:51 PM 發表

請問帥哥Panasonic TH-43GX800H 是否LG pannel?

引用:
原帖由 george69 於 2020-4-27 06:06 PM 發表

Sony定LG?有冇型號介紹
介紹唔好買 3 叔

引用:
原帖由 dis398 於 2020-4-28 02:36 PM 發表

請問帥哥Panasonic TH-43GX800H 是否LG pannel?
LG作為獨家OLED屏幕生產廠,所有售賣OLED電視廠商都要向LG 購買LCD/LED 屏幕,因為LCD/LED 屏幕嚴重供過於求..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-4-28 02:37 PM 發表

介紹唔好買 3 叔
請問小米機好不好?
看看下可能買sony Sony 4K超高清智能電視 KD-43X7000G

引用:
原帖由 george69 於 2020-4-27 10:25 PM 發表

Sony 系易壞,但我鐘意佢顏色靚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小強基金 於 28/4/2020 11:55 發表

兩隻品牌的MON, 好似唔同類型喎.......

其實樓主預算幾多呢?  呢個係重點中的重點
謝回覆,位置關係只可以買43吋電視,主要睇YouTube, Netflix, ViuTV,師兄有冇介紹?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空申飛 於 28/4/2020 14:37 發表

介紹唔好買 3 叔
咁LG定Sony好?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]