• 瀏覽: 4,167
  • 回覆: 19
  • 追帖: 2
兩部二手價差不多
Spkm 出左兩年 機身輕啲 聽感平均啲
Sa700 鋼機身 有led 人聲出啲 暖少少

其實兩部都ok 唔知點揀 🤔

回覆 引用 TOP

icon 係咪樓主真身?
正路係對問既人係 like,    對方先會答人問題掛?

斷估唔會鬧完人後,轉頭哀求人問人借功課抄掛?

我有無問錯先?

部SA700係為AK120鐵粉而設,個spec基本上都比SPKM差,無QC快差,得四核CPU,用低階少少的AK4492ECB等等~除非你試過口味好啱自己,否則都係買SPKM較正路...

引用:
原帖由 Juno9 於 2020-4-22 12:16 AM 發表

部SA700係為AK120鐵粉而設,個spec基本上都比SPKM差,無QC快差,得四核CPU,用低階少少的AK4492ECB等等~除非你試過口味好啱自己,否則都係買SPKM較正路...
Ak官方公布ak4492ECB效能係接近AKM4497,sa700呢部明顯有機背發熱情況問題,sp1000m比較上就無呢個發熱問題,但論音色除咗sp1000m金版來比較上會較好聲,藍同綠版我都覺得無sa700好!

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2020-4-22 12:25 AM 發表

Ak官方公布ak4492ECB效能係接近AKM4497,sa700呢部明顯有機背發熱情況問題,sp1000m比較上就無呢個發熱問題,但論音色除咗sp1000m金版來比較上會較好聲,藍同綠版我都覺得無sa700好! ...
聽感好個人的,真係自己鍾意邊部要自己試囉...佢講二手價,金版貴SA700一倍...

引用:
原帖由 Juno9 於 2020-4-22 12:59 AM 發表

聽感好個人的,真係自己鍾意邊部要自己試囉...佢講二手價,金版貴SA700一倍...
金版二手又未貴sa700一倍,但二手店買都要大約14.5k,其實買dap都要睇夾唔夾自己耳機,樓主都無提用乜耳機

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2020-4-22 01:05 AM 發表

金版二手又未貴sa700一倍,但二手店買都要大約14.5k,其實買dap都要睇夾唔夾自己耳機,樓主都無提用乜耳機
換耳機速度一定快過DAP啦,正常唔止一兩對常用啦...

引用:
原帖由 Juno9 於 2020-4-22 01:08 AM 發表

換耳機速度一定快過DAP啦,正常唔止一兩對常用啦...
咁就唔知了,不過Ak品牌 dap都比較易夾耳機,話說我見到巴士佬個屎忽鬼分身AC今次只扣咗50分執返條命

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Cybray 於 22-4-2020 05:54 發表

我好少留意epc,睇左一陣,原來佢喺嗰邊好勇猛,如果佢喺哩邊都係咁,版主就唔洗咁辛苦
版主有咩辛唔辛苦
咪又係一見即殺,見一個封一個,不需理由
香討算仁慈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2020-4-22 03:05 AM 發表

我用一隻叫 witch girl pro 的耳機
貪佢平均 聽人聲又幾好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2020-4-22 02:25 AM 發表

Ak官方公布ak4492ECB效能係接近AKM4497,sa700呢部明顯有機背發熱情況問題,sp1000m比較上就無呢個發熱問題,但論音色除咗sp1000m金版來比較上會較好聲,藍同綠版我都覺得無sa700好! ...
試左綠色spkm and sa700
Sa700 調音係岩啲 但重身同熱
Spkm 所有野都唔差 平平均均

都係想買番部機 輕鬆聽下
唔想浪費左隻耳機 同啲 線。

引用:
原帖由 gnf 於 2020-4-23 09:32 AM 發表

試左綠色spkm and sa700
Sa700 調音係岩啲 但重身同熱
Spkm 所有野都唔差 平平均均

都係想買番部機 輕鬆聽下
唔想浪費左隻耳機 同啲 線。
我spkm綠+綠仙,部skpm綠用咗年幾,仲未有衝動想換機
自己耳朵收貨,問人都無…

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2020-4-23 11:33 AM 發表

我spkm綠+綠仙,部skpm綠用咗年幾,仲未有衝動想換機
自己耳朵收貨,問人都無…
電池有無老化,如果過保養期換電池我有好地方介紹,即埸整$500搞掂

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2020-4-23 02:28 PM 發表

電池有無老化,如果過保養期換電池我有好地方介紹,即埸整$500搞掂
暫時唔覺老化,播放時間一直都差唔多。
遲D要換電再問kaleong兄~ 多謝先

[img][/img]

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]