• 瀏覽: 3,746
  • 回覆: 24
Ching, 我現用 Sony 1ER-Z1 配 Sony Kimber Kable. 我總覺得音場空間感不夠闊,音質不夠細膩,人聲不夠油潤。各位 Ching 給我一些建議,當然耳機升級線不可太貴。有朋友建議我用 Orb brilliant force mmcx 4.4.,你們又認為如何?謝謝。

引用:
原帖由 江湖怪理想 於 2020-3-8 12:45 PM 發表

Ching, 我現用 Sony 1ER-Z1 配 Sony Kimber Kable. 我總覺得音場空間感不夠闊,音質不夠細膩,人聲不夠油潤。各位 Ching 給我一些建議,當然耳機升級線不可太貴。有朋友建議我用 Orb brilliant force mmcx 4.4.,你們又認為如何?謝謝。 ...
試過Dap唔夠推力會撐唔起ier-z1r個音場

引用:
原帖由 fish3ballball 於 2020-3-8 12:58 PM 發表

試過Dap唔夠推力會撐唔起ier-z1r個音場
Ching, 不排除這可能性。我現在用 Sony 金磚推 IER-Z1R. 暫時不會考慮換掉 DAP 及入耳機,只考慮換升級線。謝謝。

回覆 引用 TOP

#2講得冇錯

回覆 引用 TOP

如果換線的話,可以試銀或鍍銀較好,Z1R再配用銅線會好焗,二來樓上師兄都講了,推力問題。

Orb brilliant force價錢都唔平
我寧願用呢筆錢買 耳擴 推隻z1r
因為我覺得  z1r+原裝線  夠推力嘅話都幾好聽

出去試下 線/耳擴 啦

引用:
原帖由 Cybray 於 2020-3-8 01:33 PM 發表

如果換線的話,可以試銀或鍍銀較好,Z1R再配用銅線會好焗,二來樓上師兄都講了,推力問題。
Ching, 推力問題,暫時無法解決,除非換 DAP/添置耳機 Amplifier, 現時這都不會考慮。換線試試。謝謝。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fish3ballball 於 2020-3-8 01:36 PM 發表

Orb brilliant force價錢都唔平
我寧願用呢筆錢買 耳擴 推隻z1r
因為我覺得  z1r+原裝線  夠推力嘅話都幾好聽

出去試下 線/耳擴 啦
Ching, 耳擴問題,你有沒有建議?謝謝

回覆 引用 TOP

Delte

回覆 引用 TOP

Delte

回覆 引用 TOP

金磚推到細Z1R幾多成, 呢樣我唔知, 所以唔講~
我只能講, 
1. 你套野買返嚟3日, Z1R入面兩隻圈根本未煲開...
2. 金磚都要煲, 官方有講&有師兄係你另一個貼又有講...
3. 兩個圈未煲開, 你未聽到真章, 已經換線, 到煲開煲熟, 到時又換一條?? 
當然, 你錢多多換N條都OK啦~ 當我無講過

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2020-3-8 03:40 PM 發表

金磚推到細Z1R幾多成, 呢樣我唔知, 所以唔講~
我只能講, 
1. 你套野買返嚟3日, Z1R入面兩隻圈根本未煲開...
2. 金磚都要煲, 官方有講&有師兄係你另一個貼又有講...
3. 兩個圈未煲開, 你未聽到真章, 已經換線, 到煲開煲熟, 到時又換一條?? 
當然, 你錢多多換N條都OK啦~ 當我無講過 ...
Ching, 謝謝你!明白!煲機煲多一段日子,才再決定。我又可以省錢😊😊😊

引用:
原帖由 江湖怪理想 於 2020-3-8 03:57 PM 發表

Ching, 謝謝你!明白!煲機煲多一段日子,才再決定。我又可以省錢😊😊😊
Delte

引用:
原帖由 江湖怪理想 於 2020-3-8 03:57 PM 發表

如果有人整條所謂升級線俾Z1r, 可以得到全面提升,甘,即係整線既人嘅調音能力勝過所有Sony 開發人員。
當然,如果目的係因為搵d內阻低線材而達到易推目的,我覺得你可以行開睇耳機睇吓其他人用咩線,甚至問吓人
想玩得好一定係洗錢。但問題係有d方法係玩極都唔會累積到經驗,就唔建議。
俾我一定買三樣嘢:一、自己中意嘅歌嘅正版dsd/ hi-rec版本、二、一部好力又可以玩到至少20小時既舊dap, 三、4.4平衡轉3.5單端嘅轉線

引用:
原帖由 oscar0lai 於 2020-3-8 06:20 PM 發表

如果有人整條所謂升級線俾Z1r, 可以得到全面提升,甘,即係整線既人嘅調音能力勝過所有Sony 開發人員。
當然,如果目的係因為搵d內阻低線材而達到易推目的,我覺得你可以行開睇耳機睇吓其他人用咩線,甚至問吓人
想玩得好一定係洗錢。但問題係有d方法係玩極都唔會累積到經驗,就唔建議。
俾我一定買三樣嘢:一、自己中意嘅歌嘅正版dsd/ hi-rec版本、二、一部好力又可以玩到至少20小時既 ...
Delte

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]