• 瀏覽: 6,366
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
小弟因無做足功課今日買左條q80r soundbar,返到屋企先知原來我部 sony x9300e無 atmos,係咪就算soundbar有atmos都係出唔到?😭早知買q60r算啦,比多左成倍錢😭😭😭

熱賣及精選
引用:
原帖由 超級大菠菜 於 2020-3-8 12:10 AM 發表

小弟因無做足功課今日買左條q80r soundbar,返到屋企先知原來我部 sony x9300e無 atmos,係咪就算soundbar有atmos都係出唔到?😭早知買q60r算啦,比多左成倍錢😭😭😭 ...
用那種 source

1. tv build in netflix/apple tv ?
2. tv box / xbox?
3. bluray ?

如用第一種, 電視 buildin 既apple tv 或 netflix
就睇電視有沒enhance arc. 有就可輸出 atmos 去 soundbar.

如box /xbox 或 bluray
就直接hdmi去soundbar.
唔使電視處理聲音。
只要 box/xbox 輸出 atmos 就得。
q80r 接收處理 atmos。

引用:
原帖由 abbame 於 2020-3-8 11:50 PM 發表

用那種 source

1. tv build in netflix/apple tv ?
2. tv box / xbox?
3. bluray ?

如用第一種, 電視 buildin 既apple tv 或 netflix
就睇電視有沒enhance arc. 有就可輸出 atmos 去 soundbar.

如box /xbox 或 bluray
就直接hdmi去soundbar.
...
我係用tv內netflix,我部電視唔支援atmos,得arc,無earc😩咁我姐係要買多部apple tv或者xbox one先可以睇到?咁apple tv我應該點駁?電視arc駁apple tv定soundbar?🙏🏿

我亦曾遇到與你類似問題
如要睇 netflix with atmos

似乎只有 xbox, apple tv

但有一 400 元以下的方法。。。

引用:
原帖由 abbame 於 2020-3-9 12:36 AM 發表

我亦曾遇到與你類似問題
如要睇 netflix with atmos

似乎只有 xbox, apple tv

但有一 400 元以下的方法。。。
求指教🙏🏿

引用:
原帖由 超級大菠菜 於 2020-3-9 07:28 AM 發表

求指教🙏🏿
唔好咁講, 我都想買

Amazon fire tv strick 4k,
外國網站評功能與 apple tv 4k 相約,香港行貨低於400蚊。

到時插入soundbar.
https://youtu.be/JbH6liAtI-g

引用:
原帖由 abbame 於 2020-3-9 08:19 AM 發表

唔好咁講, 我都想買

Amazon fire tv strick 4k,
外國網站評功能與 apple tv 4k 相約,香港行貨低於400蚊。

到時插入soundbar.

https://youtu.be/JbH6liAtI-g
就咁插soundbar之後soundbar駁返電視就ok?😯係咪睇到晒netflix同youtube 4k+atmos?係就正wo😃😃😃我上網見領域有得買3百幾

回覆 引用 TOP

用Optical In得唔得

引用:
原帖由 hinyuk 於 2020-3-9 02:16 PM 發表

用Optical In得唔得
optical 不支援 atmos

引用:
原帖由 abbame 於 2020-3-9 06:58 PM 發表

optical 不支援 atmos
我新acc pm唔到你😩睇領域359蚊今日放工打算去買黎試試,可惜趕唔切

引用:
原帖由 超級大菠菜 於 2020-3-9 10:05 PM 發表

我新acc pm唔到你😩睇領域359蚊今日放工打算去買黎試試,可惜趕唔切
我上領域網買, 等通知拿貨, 我另係淘寶加左個lan plug, 唔使用 wifi

遅d比報告你

引用:
原帖由 abbame 於 2020-3-9 10:29 PM 發表

我上領域網買, 等通知拿貨, 我另係淘寶加左個lan plug, 唔使用 wifi

遅d比報告你
我爬文睇第二個討論區已經有人試左netflix出唔到atmos了😩😭

引用:
原帖由 超級大菠菜 於 2020-3-9 00:11 發表

我係用tv內netflix,我部電視唔支援atmos,得arc,無earc😩咁我姐係要買多部apple tv或者xbox one先可以睇到?咁apple tv我應該點駁?電視arc駁apple tv定soundbar?🙏🏿 ...
i don't think netflix is atmos ready

there is nothing either good or bad, but thinking makes it so.
don't argue with idiots. they'll drag you down to their level and beat you with experience.

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 超級大菠菜 於 2020-3-10 02:43 PM 發表

我爬文睇第二個討論區已經有人試左netflix出唔到atmos了😩😭
出唔到atmos 又點解標榜有atmos? netflix 官網都話只要裝置支援就出到

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]