• 瀏覽: 10,866
  • 回覆: 231
Ching,
試聽後,決定購入 Sony NW WM1A (黑磚) ,但耳機方面,還猶豫未作決定,各位可否給予意見。我的預算是不多過$5000。謝謝。

現今新手都咁强嘅咩?
我当时200嘅都觉得好唔得嘞。 
5000內選擇就太多,建议去实体店,听过咗再决定。  

引用:
原帖由 WoquXJason 於 2020-2-28 10:53 AM 發表

現今新手都咁强嘅咩?
我当时200嘅都觉得好唔得嘞。 
5000內選擇就太多,建议去实体店,听过咗再决定。  
在實體店內太多選擇,你可否給予我一些意見作為參考。謝謝。

以下系我拣嘅顺序
1.要塞子头戴,蓝牙有線?
2.看构造封闭式/半开放?动圈/动鐵/平板振膜/混合?
3.看牌子(唔同牌子风格唔同)你预算可以唔局限与4大牌。

4.自己喜歡什麼類型的音樂? 大編制/搖滾/流行/acg/.../都聽?
(如果有針對性的聽歌,就可以不看牌子了。)
5.看好model去实体店听
我建议系如果唔清楚啲有咩唔同嘅话,先选个个类别入面嘅经典耳機试听再做选择。封闭嘅鐵三角索,索尼森海都有封闭嘅 ,半开放akg k7xx,森海hd6系列……
還有些很特別的,比如GRADOLABS聽搖滾。

你可能觉得麻烦,但我冇咁多钱,拣肯定求稳,最好多听。

引用:
原帖由 WoquXJason 於 2020-2-28 03:51 PM 發表

以下系我拣嘅顺序
1.要塞子头戴,蓝牙有線?
2.看构造封闭式/半开放?动圈/动鐵/平板振膜/混合?
3.看牌子(唔同牌子风格唔同)你预算可以唔局限与4大牌。
4.自己喜歡什麼類型的音樂? 大編制/搖滾/流行/acg/.../都聽?
(如果有針對性的聽歌,就可以不看牌子了。)
5.看好model去实体店听
我建议系如果唔清楚啲有咩唔同嘅话,先选个个类别入面嘅经典耳機试听再做选择。封闭 ...
明白。謝謝!我會跟著去選取決定。

回覆 引用 TOP

1. 黑磚 唔多似 hires dap
2. 耳機,入耳,耳牛 唔係 只買一隻,  係可以買四,五款。

前題1,  要買隻 hires dap 先。 
之後, 接駁 唔同 耳機, 聽不同風格既演繹。

最平既 非hires 入耳, 應該係 kzzsx 圈鐵終結者。

不要買 任何 壓電陶瓷單元既入耳, dt6 dt6 pro , nx7  nx7pro 都不應買。  超高音假人聲會聽壞耳。  另shure 品牌全部入耳 都不應買。

引用:
原帖由 kkzzst 於 2020-2-28 05:56 PM 發表

2. 耳機,入耳,耳牛 唔係 只買一隻,  係可以買四,五款。

最平既 非hires 入耳, 應該係 kzzsx 圈鐵終結者。

不要買 任何 壓電陶瓷單元既入耳, dt6 dt6 pro , nx7  nx7pro 都不應買。   ...
Ching, 因為我是新手,對這方面認識不深,要多多向你們學習。明白聽 HiFi 音樂很個人化,我喜歡聽人聲,輕音樂,而heavy metal music 不適合我。我一直聽傳統HiFi音響,德國MBL和英國 ProAc. 現接觸DAP, 發覺另一天地。我會考慮你的建議,找恰配的耳機。繼續保持聯絡。謝謝。

引用:
原帖由 kkzzst 於 2020-2-28 05:56 PM 發表

不要買 任何 壓電陶瓷單元既入耳, dt6 dt6 pro , nx7  nx7pro 都不應買。   ...
Ching,
因對DAP認識淺,請問什麼是Hires DAP? 謝謝

Try JVC HA-FW1800

引用:
原帖由 ip_csl 於 2020-2-28 11:22 PM 發表

Try JVC HA-FW1800
好,周末到專門店,試聽。Thx

引用:
原帖由 江湖怪理想 於 2020-2-28 09:41 PM 發表

Ching,
真hires dap 即係 SNR > 120dB

或 dac 係間廠既頂級, CS43198 , ak 4499, es9038pro

hiby r5, Fiio M15, ak kann cube, ak sp2000

大法 黑磚金磚係無show SNR 值, 九成九係 SNR < 120dB ... lo res 舊dap

另外仲有 mmcx , ak 2.5頭 聽一世保養法...

hires dap 要用 hires 聽法.. sacd 歌, 平衡發燒線,  鑑聽級耳牛 或 改發燒線直焊單元..

......

如果有人出 M15 vs m11pro 開箱文, (等足成個幾月...) , 又唔講自己係用 sacd 歌,同用足上面既hires聽法,  

即係犯左一般小白既無知低級開箱錯誤... 成篇文寫完基本同廢up 無分別..

引用:
原帖由 江湖怪理想 於 2020-2-28 06:31 PM 發表

Ching, 因為我是新手,對這方面認識不深,要多多向你們學習。明白聽 HiFi 音樂很個人化,我喜歡聽人聲,輕音樂,而heavy metal music 不適合我。我一直聽傳統HiFi音響,德國MBL和英國 ProAc. 現接觸DAP, 發覺另一天地。我會考慮你的建議,找恰配的耳機。繼續保持聯絡。謝謝。 ...
https://www.youtube.com/watch?v=39IhspzYKZg
我係聽 鋼琴7仔,  基本可以同 youtube 一樣, 即刻會聯想係用膽機去推..

部小黑磚用途 係用黎做source, 駁下SD card, 手機藍芽,  4.4 平衡出 駁無源前級 轉成 RCA 單端駁去 300B 膽機去 推 鋼琴7仔 ..

...
另外 裝修唔好用 youtube 條片 後面度牆既 垃圾文化磚牆款 裝修法, 風水一定唔好. 屋企有女女會多得度牆唔少...

......
以下係抄 youtuber 既..

在先前的影片裡,我有提到 ATC SCM-7 (上一代)因為高音單體很爛的關係,再加上他的中低頻量多且厚實,導致 ATC SCM-7 (上一代)的高頻變得非常暗,雖然沒有 Harbeth 那麼離譜,但只要沒用砸錢用大推力擴大機基本上就是悲劇一場。然而 ATC SCM-7 第三代更換了整組單體與內部結構,光是那顆新高音單體,就讓 ATC SCM-7 的高頻解析度大幅提升,提升到就算我再怎麼改 ATC SCM-7 第二代都無法達到的程度,更不用說他的新款中低頻單體了。新款的高頻與中低頻單體兩者的解析大幅提升,因此 ATC SCM-7 第三代的音場寬度大幅提升,不再像過去那樣需要使用大推力的擴大機才能推出像樣的音場與高頻延伸,當然用大推力擴大機依然才有能力發揮 ATC SCM-7 第三代的真正實力,但終究已經不如過去那樣難搞,稍低的預算也可以享受 ATC SCM-7 第三代的好聲表現;而 ATC SCM-7 第三代中低頻解析提升,也讓喇叭的低頻收放更加自如,對擴大機的要求也稍微降低,不再容易出現過去那種因為擴大機推力不足,而出現中低頻解析不佳、聲音混濁、低頻收放控制力差等問題。

簡單說呢,就是 ATC SCM-7 第三代的聲音解析往 Dynaudio 靠攏,但同時又維持了 ATC 一貫的厚實美聲,因此不再像過去那樣必須解析、厚實二選一,直接取得 Dynaudio 與 ATC 之間的平衡,對我來說毫無疑問又是一大奇蹟。但我們還是要正視 ATC SCM-7 第三代音場依然不夠寬大的問題,雖然他的中低頻表現在力道、下潛、厚實、紮實、氣勢上都有著不輸給落地式喇叭的能力,

引用:
原帖由 江湖怪理想 於 2020-2-29 12:04 AM 發表

好,周末到專門店,試聽。Thx
個人建議你去旺角星際試.因可同時試同價位不同品牌和型號耳機.

引用:
原帖由 江湖怪理想 於 28-2-2020 21:41 發表

Ching,
個人建議你睇左果位小蟲頭像果D豬先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]