• 瀏覽: 4,132
  • 回覆: 20
https://easyupload.io/1bk9y4

我upload晒兩張原相, 兩張都有齊EXIF資料可以研究

單反果張, 其實本來係想影到背景同主體一樣清晰, 所以將光圈set到最細F22, 但影出黎一樣係蒙

所以第一個問題係, 點先可以影到背景清呢?

第二個問題係, 明明電話果張用既係F2.0, 點解背景仲清過F22?

第三個問題, 大家如何評價依兩張相? 係咪電話果張既畫質仲好過單反果張? 會有咁既疑問, 係比較返兩張主體, 電話果張明顯清晰度更高, 點解電話既畫質更佳? 還是有其他睇法?

回覆 引用 TOP

點為之好?
色彩, 景深, 主/客體, 背景, ... ... ....!
用相機都係因為可控性?

附件

_MG_1516.JPG(100.66 KB)

2020-2-20 10:46 AM

_MG_1515x70-300F5.6.JPG(43.71 KB)

_MG_1372xLw15F4.JPG(56.12 KB)

回覆 引用 TOP

附件

_MG_1595.JPG(36.12 KB)

2020-2-20 10:49 AM

_MG_1544.JPG(82.95 KB)

_MG_1585.JPG(128.02 KB)

回覆 引用 TOP

最後!

附件

_MG_1496.JPG(156.77 KB)

2020-2-20 10:52 AM

回覆 引用 TOP

背光相

附件

IMG_20200220_132428.jpg(142.71 KB)

2020-2-20 02:05 PM

CIMG0553.JPG(242.17 KB)

DSC_2044_01.JPG(741.69 KB)

回覆 引用 TOP

好處只有快速同人分享

回覆 引用 TOP

相機CMOS較大 可換鏡頭 可手動 當然包括光圈 但手機影相係方便好多

回覆 引用 TOP

咁結論點解咁細光圈景深都係咁淺

手機:內軟件 多同你做晒野(合成相)

相機:想主體+背景也清(2樣野 距離,放在景深距離之內)。

轉載圖參考下:

附件

Screen Shot 2020-02-21 at 9.55.02 AM.png(158.47 KB)

2020-2-21 10:08 AM

Screen Shot 2020-02-21 at 9.55.02 AM.png

Screen Shot 2020-02-21 at 9.51.36 AM.png(656.51 KB)

2020-2-21 10:08 AM

Screen Shot 2020-02-21 at 9.51.36 AM.png

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SoMaster 於 2020-2-21 01:39 AM 發表

咁結論點解咁細光圈景深都係咁淺
景深除左光圈外 同時受距離影響 仲有CMOS既大小 樓主需要加深一下攝影基楚知識

回覆 引用 TOP

知唔知 手機 SENSOR 有幾大?
知唔知 手機 "實際焦距" 有幾大?
知唔知 手機 "實際光圈" 有幾大?

回覆 引用 TOP

手機 單反設定唔同 iso 快門 焦距 構圖都唔同 好難比較邊張好,我覺得單反件衫detail位仔細d!手機張相下半部d綠色鬼影好勁

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-2-21 09:35 PM 發表

知唔知 手機 SENSOR 有幾大?
知唔知 手機 "實際焦距" 有幾大?
知唔知 手機 "實際光圈" 有幾大?
其實唔係好介意依幾樣野有幾大, 唯一在意的是最後output, 手機就係清一D
引用:
原帖由 orabuln 於 2020-2-25 12:07 AM 發表

手機 單反設定唔同 iso 快門 焦距 構圖都唔同 好難比較邊張好,我覺得單反件衫detail位仔細d!手機張相下半部d綠色鬼影好勁
當然, 如果無一個標準, 的確好難比較話邊張好, 但我而家係有一個明確要求, 就係主體要夠清
而家事實就係電話清一D

----------------------------------

見到唔少人將原因歸究於係技術問題, 但我好負責地講不是, 就係因為怕對唔到焦, 所以同一張影左好多次, 但確實全部都係無電話清
究竟係咩原因單反會差咁多?
如果都係睇唔明依條問題, 咁或者換成另一種問法, 如果單反想清過相機, 要改乜野? (改setting又好, 改配件又好)

附件

_MG_1690.JPG(30.52 KB)

2020-2-25 09:40 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SoMaster 於 2020-2-25 05:31 PM 發表

其實唔係好介意依幾樣野有幾大, 唯一在意的是最後output, 手機就係清一D

當然, 如果無一個標準, 的確好難比較話邊張好, 但我而家係有一個明確要求, 就係主體要夠清
而家事實就係電話清一D

----------------------------------

見到唔少人將原因歸究於係技術問題, 但我好負責地講不是, 就係因為怕對唔到焦, 所以同一張影左好多次 ...
將光圈收得太細會令成像下降
想張相sharp d 或者可以用F/8或者11同F/22再試下做個對比

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]