• 瀏覽: 3,173
  • 回覆: 16

https://cweb.canon.jp/eos/special/eos-r/r5/

傳感器:45MP背照式傳感器;
防抖:5軸機身防抖,搭配鏡頭IS時最多8檔防抖效果;
視頻:8K視頻為30fps, (延時攝影),4K視頻120fps;
連拍:12fps機械快門,20fps電子快門;
處理器:DIGIC X數字影像處理,同1DX III

三星手機都出8k video。
不過太大容量了,4k都未普及就出8k。

引用:
原帖由 wone123 於 2020-2-16 06:19 PM 發表

有幾多人個mon/電視出到8k呀,現時黎講無用啦,過兩年就買新model啦…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wone123 於 2020-2-16 06:19 PM 發表

手機影 Video ,
手機睇就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 motto0101 於 2020-2-13 01:58 PM 發表

https://cweb.canon.jp/eos/special/eos-r/r5/

傳感器:45MP背照式傳感器;
防抖:5軸機身防抖,搭配鏡頭IS時最多8檔防抖效果;
視頻:8K視頻為30fps, (延時攝影),4K視頻120fps;
連拍:12fps機械快門,20fps電子快門;
處理器:DIGIC X數字影像處理,同1DX III ...
等緊R跌到5千元入貨.

其實8K 對後制有著數 用crop 方式output 4K. 

引用:
原帖由 motto0101 於 2020-3-3 01:20 AM 發表

其實8K 對後制有著數 用crop 方式output 4K. 
4k後製本身都難,更何況8k
8k最著數是crop

回覆 引用 TOP

8K Video 在FHD mon 睇係咪會清上加清

回覆 引用 TOP

8K好,14K又好都冇撚用,相關配套設備跟唔切。
耗電、發熱、體積等技術性問題並非今日可解決。

kwailo
引用:
原帖由 kwailo1233789 於 2020-3-14 03:43 AM 發表

8K好,14K又好都冇撚用,相關配套設備跟唔切。
耗電、發熱、體積等技術性問題並非今日可解決。
要搵食就要用   想食頭水搵銀就要投資
唔通你仲搵部FHD 拍片交比客咩
或者咁講 同一價錢入戲院睇戲呢間得2K 另一間4K 你好去邊間睇

引用:
原帖由 東方小羊羊 於 2020-2-24 03:30 PM 發表

等緊R跌到5千元入貨.
唔成熟嘅無反機有乜好入

引用:
原帖由 motto0101 於 2020-3-15 07:18 PM 發表

要搵食就要用   想食頭水搵銀就要投資
唔通你仲搵部FHD 拍片交比客咩
或者咁講 同一價錢入戲院睇戲呢間得2K 另一間4K 你好去邊間睇
整8K片要幾多時間, 要咩架生呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 quarry 於 2020-3-18 08:24 PM 發表

唔成熟嘅無反機有乜好入
我尼D弓鬼.中意佳能冇反.冇計!

回覆 引用 TOP

引用:

手機 8K?
手機4k 都笑爆嘴

回覆 引用 TOP

8K我諗得啲拍電影嘅人用,只是宜家摧向平民化

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]