• 瀏覽: 3,253
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
5000內既vlog機有乜推介,而家買M50仲有冇價值

電子嘢budget可以的話盡量有新買新,考慮5千多幾百買M6 markII,同等多幾日睇埋富士 xt200開乜價。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天粗俗的甩頭 於 2020-1-28 02:36 AM 發表

你真係拍vlog就仲要預錢買好少少既收音咪

回覆 引用 TOP

5千幾唔夠玩喎

回覆 引用 TOP

強烈推介 :  ○ 記  OM-D    EM-5  MK2
ー定要配枝  KiT  鏡  :  Pro  f 2.8  12mm-4Omm
相等於 35mm 機  :  24mm - 8Omm
呢枝鏡可以用過世,由微距到廣角標準同人像,又可以手動對焦,
微距要用 SCN 拍攝模式 。
記得買多2粒代用電。

附件

7ef35fb5-2f45-4fbe-bb00-8bfcb5e7e990.jpg(150.6 KB)

2020-2-5 05:01 PM

IMG_0349a.jpg(1.81 MB)

P1300447.JPG(1.56 MB)

P1310157.JPG(970.73 KB)

P2020482.JPG(1023.41 KB)

P2020484.JPG(744.82 KB)

P2020521.JPG(1.22 MB)

P2030551.JPG(1.21 MB)

P3050564.JPG(1.28 MB)

P3050566.JPG(119.6 KB)

P3050570.JPG(133.47 KB)

2020-2-5 05:05 PM

P2020175.JPG(293.83 KB)

2020-2-5 05:05 PM

引用:
原帖由 今天粗俗的甩頭 於 2020-1-28 02:36 AM 發表 
Fujifilm XA7 kit,如果我買就會換過支鏡頭 18-55

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=26021

回覆 引用 TOP

引用:

你睇下大J點解…
https://www.youtube.com/watch?v=Nb7fesXSBPs
3:40開始…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 artisevergreen 於 2020-2-5 04:36 PM 發表

強烈推介 :  ○ 記  OM-D    EM-5  MK2
ー定要配枝  KiT  鏡  :  Pro  f 2.8  12mm-4Omm
相等於 35mm 機  :  24mm - 8Omm
呢枝鏡可以用過世,由微距到廣角標準同人像,又可以手動對焦,
微距要用 SCN 拍攝模式 。
記得買多2粒代用電。 ...
1610 pixel

朋友:
相靚唔靚,唔係睇像素呀  !
你玩果D流機,二仠像素又點 !
感光元件細,鏡焦光圏又差,
所以D相好粗。

附件

P2090606a.JPG(1.2 MB)

2020-2-10 03:42 AM

P1300447.JPG(1.56 MB)

2020-2-10 03:45 AM

20200207_08e55f94d2a6fafa33a2nD28Ki6Wnfk7.jpg(53.43 KB)

2020-2-10 03:58 AM

go.discuss.com.hk.jpg(78.63 KB)

2020-2-10 03:58 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天粗俗的甩頭 於 2020-2-9 09:13 PM 發表

1610 pixel
pixel真係代表質素既話,用電話得啦…
解像度高方便裁相就真

回覆 引用 TOP

解像度高方便裁相就真

張相唔靚,ー億像素都無用,愈裁愈衰。
人無力,單車又差,裝ー百個波都上唔斜。
識影相基本唔使點裁
(睇吓 七叔 我養呢隻貓,係用OM-D EM-5 MK2 KiT 鏡
12-4OMM F2.8 Pro 自然燈光影嘅,白平衡係自動,O記贏晒)
(我ロ係廳影,廳用日光圓型光管PhiLPs)

引用:
原帖由 artisevergreen 於 2020-2-11 07:40 PM 發表

解像度高方便裁相就真

張相唔靚,ー億像素都無用,愈裁愈衰。
人無力,單車又差,裝ー百個波都上唔斜。
識影相基本唔使點裁
(睇吓 七叔 我養呢隻貓,係用OM-D EM-5 MK2 KiT 鏡
12-4OMM F2.8 Pro 自然燈光影嘅,白平衡係自動,O記贏晒)
(我ロ係廳影,廳用日光圓型光管PhiLPs) ...
周圍影相,自然會發現有時行唔到去合適距離去構圖,影完自然要裁相,你估下下係屋企影相任你企位…

回覆 引用 TOP

唔通為打雀要托炮去旅行。
所有機仔大Zoom唔洗旨意有靚相。
旅行機 :
1.廣角(風景)          6O%
2.標準(風景+人像)     3O%   
3.人像(人像)          5%
4.長焦(打雀丶日落)      5%
ー般要裁嘅面積係  3O% 以下 ,
旅行入門機係無可能用嚟影婚紗相

引用:
原帖由 artisevergreen 於 2020-2-13 11:38 PM 發表

唔通為打雀要托炮去旅行。
所有機仔大Zoom唔洗旨意有靚相。
旅行機 :
1.廣角(風景)          6O%
2.標準(風景+人像)     3O%   
3.人像(人像)          5%
4.長焦(打雀丶日落)      5%
ー般要裁嘅面積係  3O% 以下 ,
旅行入門機係無可能用嚟影婚紗相 ...
又話識影相唔駛裁相…

旅行入門機點解會用嚟打雀影婚紗相?咪換枝鏡囉…

回覆 引用 TOP

旅行入門機  即係機仔( DC ),  換枝長 Zoom,  影出嚟好粗
影婚紗要用大機 ( FF ),大口徑鏡。唔通你話足采架大行06O上波波都得咩 , 得 , 夾硬 ロ羅。
人ロ地兩公婆ー世人ー次,著到咁靚,你用部DC去影人 !

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]