• 瀏覽: 5,749
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
大家好!

小弟原本用緊Audio Technica Cks1100 Solid Bass 雙動圈耳機。最近我想換一副新圈鐵耳機,Budget $5000以內,用手機直推。

我本身心目中都有幾個Alternatives,包括
1. Sony XBA Z5
2. Fender FXA7
3. Fiio FH7
4. Campfire Polaris II

我想請教下各位ching以上幾款有冇邊隻比較好 (Keep到足夠低頻既同時可以有較高既中高頻分析力)?有冇其他耳機(唔一定係圈鐵)可以Suggest一下?

謝謝各位!

熱賣及精選
引用:
原帖由 vincentfxhui 於 2020-1-16 09:02 PM 發表

大家好!

小弟原本用緊Audio Technica Cks1100 Solid Bass 雙動圈耳機。最近我想換一副新圈鐵耳機,Budget $5000以內,用手機直推。

3. Fiio FH7

我想請教 ...
上面,除左Polaris ii其他都有d舊舊地,fxa7應該已經停左產,試下ten3,fh7都幾正既,可以一試,z5 我覺得都幾細緻既d聲,但配帶感太差。

近期出既,如果唔一定想買圈鐵我覺得可以試下:
jvc fw1800
dunu dk3001 pro
sony m7
水月雨 n8 (主要聽人聲多d) or blessing2 (鼓聲清新清晰包圍感幾好,但水月雨既耳機bass head既人可能會覺得bass太少)
Fender ten3

引用:
原帖由 Funa3eyes 於 2020-1-16 09:44 PM 發表

上面,除左Polaris ii其他都有d舊舊地,fxa7應該已經停左產,試下ten3,fh7都幾正既,可以一試,z5 我覺得都幾細緻既d聲,但配帶感太差。

jvc fw1800
sony m7
水月雨 n8 (主要聽人聲多d) or blessing2 (鼓聲清新清晰包圍感幾好,但水月雨既耳機bass head ...
world top 5 入耳之內有 圈鐵 既, 應該只有大法一隻.. 其他都係全鐵...

即係 world top 1 既圈鐵, 只係大法一隻..

睇黎下星期可以買埋, 做番遲左 成個月既 2019年 入耳,平耳,耳牛 退燒終結...

引用:
原帖由 Funa3eyes 於 2020-1-16 09:44 PM 發表

jvc fw1800
sony m7
水月雨 n8 (主要聽人聲多d) or blessing2 (鼓聲清新清晰包圍感幾好,但水月雨既耳機bass head ...
多謝ching推薦!

等我weekend去試聽下先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vincentfxhui 於 2020-1-16 09:02 PM 發表

大家好!

3. Fiio FH7

我想請教 ...
去 Sony Store 試吓 XBA-N3 ,用4.4mm 平衡線。

回覆 引用 TOP

Fender Ten 3

回覆 引用 TOP

二手 rai penta, 肥花4k頭,一圈四鐵,手機推到,側訓無問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkzzst 於 2020-1-16 10:53 PM 發表

world top 5 入耳之內有 圈鐵 既, 應該只有大法一隻.. 其他都係全鐵...

即係 world top 1 既圈鐵, 只係大法一隻..

睇黎下星期可以買埋, 做番遲左 成個月既 2019年 入耳,平耳,耳牛 退燒終結... ...
師兄請問邊度有得睇,吸收下知識,點解我google 岀泥果啲係藍芽耳機

引用:
原帖由 02130121 於 2020-1-17 11:13 PM 發表

師兄請問邊度有得睇,吸收下知識,點解我google 岀泥果啲係藍芽耳機
Rank S=  得5隻.. 隻隻都叫做貴野,   4隻齋BA,  得 大法有動圈  ,

小學雞都知, 想要sub bass, 一定玩動圈..  

http://crinacle.com/rankings/iems/

S=★★★64 Audio A/U12t20xxMild U-shapeAmazing bass (for a BA), top-tier resolution and detail-oriented signature.12BAMusic Sanctuary demo unit0
S=Hidition Viento9xxVariableBest-in-class tuning and tonal balance with near-perfect coherency.4BAZeppelin & Co demo unit-3
S=★★qdc 8SL/Gemini/Anole VX14xxNeutral with bass boostReference tuning with good tonality and top-level resolution. Similar tunings across top tier models.8/10BAMusic Sanctuary demo unit-2
S=★★★Sony IER-Z1R20xxMild V-shapeHighly defined sound, realistic sub-bass focus and spacious imaging capabilities.1BA 2DDPersonal unit-3
S=Vision Ears VE827xxWarm neutralExtremely coherent signature with a pleasing tuning and high technicalities.8BAE1 demo unit2

Kz 平野都有得 search 下既.. 排名就...

引用:
原帖由 kkzzst 於 2020-1-17 11:49 PM 發表

Rank S=  得5隻.. 隻隻都叫做貴野,   4隻齋BA,  得 大法有動圈  ,

小學雞都知, 都要sub bass, 一定玩動圈..  

http://crinacle.com/rankings/iems/

S=★★★64 Audio A/U12t20xxMild U-shapeAmazing bass (for a BA), top-tier resol ...
多謝師兄分享,原來rai penta得b,早啲睇到依個網就好了,好似去到邊都見到64,係咪禁正呢,noble原來都唔係禁高分,有排睇,慢慢研究下先
Sony MDR-EX1000 有a級3星,上網見賣3~4k,真定假?,好奇only

引用:
原帖由 02130121 於 2020-1-18 12:10 AM 發表

多謝師兄分享,原來rai penta得b,早啲睇到依個網就好了,好似去到邊都見到64,係咪禁正呢,noble原來都唔係禁高分,有排睇,慢慢研究下先
Sony MDR-EX1000 有a級3星,上網見賣3~4k,真定假?,好奇only ...
個表係主要俾 "139" brother, AB比 top 5 果5隻係有分別之後,   鄉土又再封一封利是俾佢..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 02130121 於 2020-1-18 12:10 AM 發表

Sony MDR-EX1000 有a級3星,上網見賣3~4k,真定假?,好奇only ...
Xelento 都可以A+ 嘅話 可以唔洗睇

引用:
原帖由 Mannerdm 於 2020-1-18 01:02 PM 發表

睇完只有4個字:不可思議!大前提用乜器材來作評測得出呢個排名表,好似冇提過冇寫明...同埋同意Xelento呢隻都可以評到A十的話,真係亂9咁嚟,浪費數據系列

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mannerdm 於 2020-1-18 01:02 PM 發表

已經呃左你, 同樓上條友睇, 佢既目標已經達成..  

.....
有"本事" 你同樓上條友都整個表, 呃下我地睇..  

我地叫鄉土, 封番封 獻出第一次 利是俾你地...

回覆 引用 TOP

引用:

唔好信排名,信自己隻耳,我成個榜全部睇曬,除左唔知佢用咩野前端同歌評分外,仲覺得評分果條友聽歌好似偏左向某d聲音,或者某d音樂類型咁既。比如,某d牌子,好似earsonics 既排名特別低,我諗應該係個作者特別唔鍾意呢間廠既調音,一d有特別調音偏好既耳機又評得特別低分,好似jvc 木頭系列既耳機

我覺得每隻耳機都有自己既長處同特色,夾返唔同音樂類型,比如sennheiser ie800 用黎聽古典野,比聽流行野好聽,鐵三角,fitear就聽jpop好聽,歐美牌子耳機就真係聽返歐美流行好聽d,所以都係要睇你口味,試到啱為止

講起sony mdr ex1000, 只可以話係同時代黎講比較好既,而且佢呢隻耳機都指導左好多耳機廠以佢既風格調音,算係啟蒙老師吧!科技發展現今既耳機,好過ex1000既耳機已經好多啦。我自己都有一隻ex1000,高頻音場清晰度係幾正,但真係唔係好耐聽,相比起同期ie800,我覺得ie800d聲聽上去會舒服d,ex1000太鑑聽,好似咩野好耳機既評測要素都齊哂,但就一d音樂感都無。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]