• 瀏覽: 4,816
  • 回覆: 24
  • 追帖: 3
輸出的power就已經能夠立即感受到

附件

20200111_204859.jpg(239.22 KB)

2020-1-11 11:08 PM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
一齊唔開 hi gain .. 另用緊乜歌黎試底噪, 餘音 之類..  另外有一部近期算有力水既機係hiby R5..

樓主,可唔可以講詳細少少

回覆 引用 TOP

首先不好意思。我用比較長時間才能夠寫一下對新的dap的評價。我的入坑資歷不長(那一個時候剛出sp1000但買不起),所以這只是小弟對新玩具的小小評價。因為我沒有很多資源,所以評價只在於我用ak380和m15的比較而已。我從來沒有試過sp1000或者2000。

體積和重量
M15比380長和重。因為M15的做工比較圓潤比較滑,所以感覺一定要用保護套才行。

輸出能量
M15比380高很多。用上同一對耳機能夠聽到低音紮實很多。我的耳機在380上只是覺得剛剛夠推。但是在M15上就覺得更加寬鬆,聽起來更舒服更開陽的感覺。我買的那一天。剛好有一對sony大耳display。順便插進去4.4口聽一下。我覺得M15也能推大耳牛。師兄有大耳的話,我覺得最起碼有多一種玩法。

音場方面
M15出來音樂的現場感更高。

人聲
我覺得我的耳機因為已經是人聲向的,所以我覺得差不多。可能是我已經習慣人聲很出的感覺。

針對更高規格的DSD file
我還要用時間才能夠看有什麼區別。因為我聽的歌沒有更高的規格。

調音方面
我講真不懂這是什麼。我只是知道我沒有聽到特別問題。

Program本身
因為我一直都是用AK所以用Android介面還要時間去習慣。

最後,討論一下為什麼我要買M15,其實ak380已經能夠滿足我的音樂要求,所以過去兩三年都沒有動搖買新的dap,但是能夠用三分之一的價錢就能感受一下4499x2的動力和分析力。對我來說是值得的。

回覆 引用 TOP

4499 x2 ,  能用萬元以內既$$ 食到頭啖湯, 已經決定正確。

除左 r5 既旗艦 解碼係唔駛 破萬 之外, 其他想聽好野一買 旗艦 就要乖乖俾$ 破萬。 

2020年都黎左,hk朋友仔要接受市道新行情。   low noise,  high power

回覆 引用 TOP

多謝樓主分享! 

回覆 引用 TOP

我星期六晚肓衝咗在淘寶訂購了,星期二順豐到貨,我直覺Fiio M15呢部旗艦機係唔會買錯的。就憑半年前我買的 Fiio FH7耳機,我就知道Fiio 的功力已經不在sony 之下。

回覆 引用 TOP

幾年前Fiio 出X7, 我覺得音色已經好過同期的 sony zx1 和 zx2。 Fiio 做中階機的功力比 Sony 出色。

回覆 引用 TOP

Fiio fh7 系好野呢 

收到了M15, 同我最喜歡的DX200 + 4.4mm模塊相比,音色是好一點,但係並不是好很多,多到令人耳目一新的那種感覺,可能 DX200 + 4.4mm 模塊已經真的很好。

引用:
原帖由 好色玩股 於 2020-1-14 02:37 AM 發表

Fiio fh7 系好野呢 
FH7 好過 IE800 好過 SE846

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @@@139 於 2020-1-14 03:23 PM 發表

收到了M15, 同我最喜歡的DX200 + 4.4mm模塊相比,音色是好一點,但係並不是好很多,多到令人耳目一新的那種感覺,可能 DX200 + 4.4mm 模塊已經真的很好。
好在冇買錯dx200 amp8收4粒Audio Note 電容 推 fh7 好滿意

引用:
原帖由 @@@139 於 2020-1-14 03:23 PM 發表

run下機再試真啲,期待

可能遲d出 m15 pro 甚至ss cu gold版 睇定d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好色玩股 於 2020-1-14 04:04 PM 發表

好在冇買錯dx200 amp8收4粒Audio Note 電容 推 fh7 好滿意
煲咗幾個鐘之後,音色好明顯好咗好多,音場闊好多,低音實咗好多,同新開機時的音色分別好大。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]