• 瀏覽: 2,176
  • 回覆: 44
  • 追帖: 2
去了百記的網看到FUJIFILM X-T30賣這個價錢, 不知各位師兄知否是否已算平?
FUJIFILM X-T30 連15-45MM 鏡頭套裝 無反相機
賣: HK$ 7,290

我想知這部機最WIDE 其實有幾多? 不懂, 
請指教

熱賣及精選
上格價網睇,好平了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moonleung 於 2020-1-10 02:05 PM 發表

去了百記的網看到FUJIFILM X-T30賣這個價錢, 不知各位師兄知否是否已算平?
FUJIFILM X-T30 連15-45MM 鏡頭套裝 無反相機

請指教 ...
最wide  xf8-16mm, 剩鏡約價錢12k-13k

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-1-10 05:04 PM 發表

最wide xf8-16mm, 剩鏡約價錢12k-13k
對不起師兄。我意思是想知個kit set .之後我看了應該x1.5倍。即係22.5.是否這樣計算?但光圈就3.幾。請指教

引用:
原帖由 moonleung 於 2020-1-10 06:40 PM 發表

對不起師兄。我意思是想知個kit set .之後我看了應該x1.5倍。即係22.5.是否這樣計算?但光圈就3.幾。請指教
所有APSC片幅相機,例如富士,都係x1.5(canon x1.6),光圈不變

引用:
原帖由 moonleung 於 2020-1-10 02:05 PM 發表

請指教 ...
要買當然係 XT30 kit 18-55

百記呢啲實貴

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-10 10:12 PM 發表

百記呢啲實貴
百記這個價都係貴呀。我看格價網好似都不止這價?

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-10 10:12 PM 發表

百記呢啲實貴
師兄講的kit set 鏡。應該貴些同我看的那set鏡不同

引用:
原帖由 moonleung 於 2020-1-10 10:35 PM 發表

師兄講的kit set 鏡。應該貴些同我看的那set鏡不同
有買貴, 無買錯,18-55 出名 kit 皇

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-1-10 08:49 PM 發表

所有APSC片幅相機,例如富士,都係x1.5(canon x1.6),光圈不變
想問一下,光圈不變係事實,但片幅係apsc會唔會乘番1.5呢?

引用:
原帖由 蔡你拂 於 2020-1-10 10:44 PM 發表

想問一下,光圈不變係事實,但片幅係apsc會唔會乘番1.5呢?
入光量無變,散影係細返 1.5, 即係 f2 散影等於 FF 的 f3

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-10 10:43 PM 發表

有買貴, 無買錯,18-55 出名 kit 皇
請教師兄。18-55.咁是否不夠wide?這個是否都要x1.5 ?

引用:
原帖由 moonleung 於 2020-1-10 10:45 PM 發表

請教師兄。18-55.咁是否不夠wide?這個是否都要x1.5 ?
所有apsc鏡都係X1.5

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moonleung 於 2020-1-10 10:33 PM 發表

百記這個價都係貴呀。我看格價網好似都不止這價?
https://www.price.com.hk/product.php?p=392375

不過睇清楚邊間係正式 Fujifilm 代理

https://www.fujifilm.com.hk/warranty/dlist.html

引用:
原帖由 蔡你拂 於 2020-1-10 10:44 PM 發表

所謂x 1.5係指crop factor,指視角轉換乘1.5

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]