• 瀏覽: 1,946
  • 回覆: 10
https://www.pcmarket.com.hk/2020/01/06/%E3%80%90ces-2020%E3%80%91shure-aonic-215-%E6%9C%89%E9%BB%9E%E8%B2%B4%E7%9A%84%E7%9C%9F%E7%84%A1%E7%B7%9A%E8%80%B3%E6%A9%9F/

出真無線就用舊215, 加個TWS既ADAPTOR就算, 重夠膽死賣2000幾.

大耳牛無線賣3000幾就算, 似乎算比較合理, 不過睇埋實物先.

呢間公司守舊, 連小小創新都無, 唔怪得成日換代理LOAD貨

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
師兄你好, 本人反而認同shure的理念, 聲音做好了不需要經常升級, 好的聲音產品往往可以賣20年以上(如sony mdr-7506, akg k240)反觀某些品牌經常短時間推出未成熟產品, 三數月又再升級或推出特別版,本人不太認同.
對於215的tws adapter, 2千多確實不便宜, 但高質tws adapter如foster同樣都要賣2千多, 只能期望shure生產的不會比foster差. 
個人意見, 良性討論

其實歐美d耳機真係轉款比較慢既,但shure呢間公司真係特別唔進取,535,846都好,咁多年都唔更新,其實係技術上同聽感上,都俾d低階過shure既廠超越晒,宜家係完全諗唔到理由,點解要用成3000蚊,買隻用幾百蚊耳機就可以代替到,甚至好聲過佢既535

shure既對手sennheiser都已經換左成個系列既產品線2次啦,真係懷疑shure完全無心再係耳機市場發展

都好過etymotic 食老本

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 extremist1102 於 2020-1-9 04:11 PM 發表

師兄你好, 本人反而認同shure的理念, 聲音做好了不需要經常升級, 好的聲音產品往往可以賣20年以上(如sony mdr-7506, akg k240)反觀某些品牌經常短時間推出未成熟產品, 三數月又再升級或推出特別版,本人不太認同.
對於215的tws adapter, 2千多確實不便宜, 但高質tws adapter如foster同樣都要賣2千多, 只能期望shure生產的不會比fost ...
你睇返SONY AKG出左幾多條PRODUCT LINE? 同等級大廠都差唔多2-3年會出D比較革命性新品, SHURE SE最新既已經係846, 都講緊6年前產品, 中間小修小補出BT線就叫新品, 根本就係不思進取

回覆 引用 TOP

不反對師兄所言, 以westone做例, 新版沒有wetone味, 失去舊用家, 新版同樣吸引不到新用家, 倒不如不改(我是Westone舊用家).
不停出新品的品牌多如天上繁星, 就留一兩個品牌給我這類舊用家吧.

回覆 引用 TOP

Shure其實主力係做咪架下
耳機以前利潤高就發展
依家又圈鐵 又壓電 又渡金渡銀又乜N無氧銅單晶銅
出過部入耳靚電就算了

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 extremist1102 於 2020-1-9 04:11 PM 發表

對於215的tws adapter, 2千多確實不便宜, 但高質tws adapter如foster同樣都要賣2千多, 只能期望shure生產的不會比fost ...
7506, 係for  音樂 業務使用..  
最新ver 係 M1ST , 基本就己經當係上神檯用既耳機.. 不過都要2千幾... 有人賣上網, 但唔知點煲法, 所以係買新既自己拎番黎煲算..

但總好過 輸耳既..  535, 846 , 一聽完人聲果part, 就可以立即掉低...

引用:
原帖由 kkzzst 於 2020-1-10 01:50 PM 發表

7506, 係for  音樂 業務使用..  
最新ver 係 M1ST , 基本就己經當係上神檯用既耳機.. 不過都要2千幾... 有人賣上網, 但唔知點煲法, 所以係買新既自己拎番黎煲算..

但總好過 輸耳既..  535, 846 , 一聽完人聲果part, 就可以立即掉低... ...
Sony MDR-M1ST, 其实是 MDR-1A 改,而不是 MDR-1AM2... 都是 MDR-7506 的同族子孫...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Funa3eyes 於 2020-1-9 07:24 PM 發表

其實歐美d耳機真係轉款比較慢既,但shure呢間公司真係特別唔進取,535,846都好,咁多年都唔更新,其實係技術上同聽感上,都俾d低階過shure既廠超越晒,宜家係完全諗唔到理由,點解要用成3000蚊,買隻用幾百蚊耳機就可以代替到,甚至好聲過佢既535

shure既對手sennheiser都已經換左成個系列既產品線2次啦,真係懷疑shure完全無心再係耳機市場發展 ...
我是 Shure 用家,215 此價沒話可說,純中性百搭,425 很真,就是夠真,好多巴打唔鐘意冇特色,535一個字 - 亂,846 是所謂的 Hi-Fi 華麗修飾。

引用:
原帖由 Louie.Chan 於 2020-1-10 10:55 PM 發表

我是 Shure 用家,215 此價沒話可說,純中性百搭,425 很真,就是夠真,好多巴打唔鐘意冇特色,535一個字 - 亂,846 是所謂的 Hi-Fi 華麗修飾。
多動鐵, 一般死症係幾個單元發聲 聽得出幾路既聲重疊咁撞埋..
又要做到聽落唔撞聲, 又唔會覺得某一段係空白無聲, 都幾難..  輸耳 535, 846 好明顯係失敗.. 仲要人聲變到古靈精怪..

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]