• 瀏覽: 2,815
  • 回覆: 30
之前用過單鏡相機,但小朋友大咗,好耐冇,而家想入部細機去旅行,請教大家意見,主要影風景及人。
1)Ricoh GR3
2) Sony RX100 VII

回覆 引用 TOP

GR3定焦啵.

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2020-1-5 12:05 PM 發表

GR3定焦啵.
如果影得靚,冇所謂

回覆 引用 TOP

28未夠WIDE.
但我用開SONY.都係鐘意GR3多D.,不過唔知重係唔係抄價同攪掂左個轉盤未.
只係功能AF方面都9叮3SONY抽.
但玩得佢...就唔計較ED了.

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2020-1-5 04:03 PM 發表

28未夠WIDE.
但我用開SONY.都係鐘意GR3多D.,不過唔知重係唔係抄價同攪掂左個轉盤未.
其實我都想玩GR3多些,28影景夠嗎?

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2020-1-5 04:03 PM 發表

28未夠WIDE.
見格價網買大約6200,未出大舖看

回覆 引用 TOP

張x記睇左買$6700送64G咭

回覆 引用 TOP

28MM覺得唔夠WIDE.但其實有時D場景.最WIDE都係覺唔夠..
最好自己試下先.

回覆 引用 TOP

要顧及埋影人,28mm係最適合不過

回覆 引用 TOP

小弟住屯門,屯門問大鋪最平GR3 $6700,亦無真機睇,過幾日出旺角睇真機,如果啱就買GR3, 希望無買錯啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mingty 於 2020-1-5 04:58 PM 發表

其實我都想玩GR3多些,28影景夠嗎?
要夠就幾多鏡都唔夠,28影人+景夠wide啦,太wide就難影人
ps:我就用24多

回覆 引用 TOP

唔記得答你.E間大叔我同佢幾熟.
我R3 R4 6400 XT10 8568. 5D4都係同佢買

之前我大機都用24-105

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2020-1-6 04:22 PM 發表

唔記得答你.E間大叔我同佢幾熟.
我R3 R4 6400 XT10 8568. 5D4都係同佢買
屯門張x記?有冇得平先,我問佢時佢都吋吋地,仲叫我買GR2平啲!

埃瘋咪28mm囉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]