• 瀏覽: 2,780
  • 回覆: 8
屋企岩岩裝修完,結果電視追唔到台,有用啲小型播放機測試,無論tv/fm都靜係收到電台訊號,電視就追唔到台(522&586mhz會有少量訊號,但追後顯示0dtv和0數碼頻道),有以下幾條問題想問下各位師兄。

1.其實tv插口理應係唔係唔會收到fm訊號?定裝修Cf兩個位都裝左fm線?
2.電視有分dtv atv,係唔係理應用dtv去搜台?

唔該各位師兄

咁係你換咗電視定加咗分線啊,你要同個師傅傾下個問題現場先搵到個問題係邊喎,你上黎問會有好多可能性。

回覆 引用 TOP

好,多謝師兄先,我無換電視,但全部線再拉過,我直接由tv插座連去DTV/ATV都唔得,我諗住自己試下整,唔得會同cf講。

回覆 引用 TOP

C父有冇駁分線器?如用手拖手有可能收不到

回覆 引用 TOP

裝修前係用以下咁駁線,唔知個舊係味師兄你指嘅分線器?定係制盒入面?我有無用分線器都係追唔到台。唔該師兄先

附件

81164407_2930642956947299_6825670345878405120_n.jpg(331.79 KB)

2020-1-4 09:41 PM

引用:
原帖由 konke325 於 2020-1-4 09:41 PM 發表

裝修前係用以下咁駁線,唔知個舊係味師兄你指嘅分線器?定係制盒入面?我有無用分線器都係追唔到台。唔該師兄先
呢個訊號不夠強的話是收不到的 條線不是入牆的話買個放大器收仲好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 konke325 於 2020-1-4 09:41 PM 發表

原裝頭位有無改位封死?9成你個裝修佬求其駁TV線,我做十單新裝修TV收唔到十單都係裝修佬求其駁到條線short晒真係靠害,最後都係個 住客買單。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 konke325 於 2020-1-4 20:26 發表

屋企岩岩裝修完,結果電視追唔到台,有用啲小型播放機測試,無論tv/fm都靜係收到電台訊號,電視就追唔到台(522&586mhz會有少量訊號,但追後顯示0dtv和0數碼頻道),有以下幾條問題想問下各位師兄。

1.其實tv插口理應係唔係唔會收到fm訊號?定裝修Cf兩個位都裝左fm線?

唔該各位師兄 ...
1.其實tv插口理應係唔係唔會收到fm訊號?定裝修Cf兩個位都裝左fm線?      ------      TV插口唔肯定有冇FM,但FM插口就肯定收唔齊TV。
2.電視有分dtv atv,係唔係理應用dtv去搜台?      ------       係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 konke325 於 2020-1-4 08:26 PM 發表

唔該各位師兄 ...
仆街裝修佬,唔能識又唔出聲。同軸線個網short埋中間支蕊。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]