• 瀏覽: 3,510
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
黎近去旅行想買部相機
想問下CANON M50 同 M6 Mark II 既話
如果依現在市價 邊部比較值得買多D? 同埋配11-22係咪已經夠用?
定係係價錢咁上下既情況下 可以揀其他機?
謝謝各位

熱賣及精選
C  記  易用 ,適合初哥 。
O 記  難用  ,適合玩家 。
以上雖然大家差唔多價,  O 記較超値。
機同鏡質素高兩個級別。(差唔多價錢嘅組合)

引用:
原帖由 yansi9822 於 2019-12-14 03:43 PM 發表

黎近去旅行想買部相機
想問下CANON M50 同 M6 Mark II 既話
如果依現在市價 邊部比較值得買多D? 同埋配11-22係咪已經夠用?
定係係價錢咁上下既情況下 可以揀其他機?
謝謝各位 ...
APSC 機,Canon鏡頭不足
可以考慮 Fujifilm XT30, XA7, 鏡群大
Olympus 就再輕啲,但 COMS 係 M4/3,比 APSC 細

回覆 引用 TOP

Olympus 就再輕啲,但 COMS 係 M4/3,比 APSC 細
但....O  記  嘅  Pro  鏡頭 係 細機最靚嘅 , 而且係 X防 添 。
M4/3 比 APSC 細 , 但 影出嚟好清好靚 。

附件

20200207_08e55f94d2a6fafa33a2nD28Ki6Wnfk7.jpg(53.43 KB)

2020-2-10 08:01 AM

go.discuss.com.hk.jpg(78.63 KB)

flower_n_flowera.JPG(1.19 MB)

PC240581.JPG(1.39 MB)

PC240582.JPG(1.5 MB)

PC240594.JPG(1.42 MB)

P2030541.JPG(119.96 KB)

2020-2-10 08:13 AM

P2030543.JPG(123.26 KB)

P2030547.JPG(112.43 KB)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 artisevergreen 於 2020-2-7 06:55 PM 發表

C  記  易用 ,適合初哥 。
O 記  難用  ,適合玩家 。
以上雖然大家差唔多價,  O 記較超値。
機同鏡質素高兩個級別。(差唔多價錢嘅組合) ...
如果真係O記可以做到差唔多價但質素高兩級,0記一早就大賣啦!不如相信一分錢一分貨,marketing 班人唔會錯得太離地(唔計新出嗰時定價,睇吓三幾個月後減幾多),由其喺C記。而且M43先天條件所限,同價位好難大勝其他廠。如果只計size就可以細兩級。新手最好都係帶張SD咭去試吓咁多部差唔多價位,之後簡自己覺得最討好,最就手玩下先。

引用:
原帖由 Jeff1997 於 2020-2-18 02:18 PM 發表

如果真係O記可以做到差唔多價但質素高兩級,0記一早就大賣啦!不如相信一分錢一分貨,marketing 班人唔會錯得太離地(唔計新出嗰時定價,睇吓三幾個月後減幾多),由其喺C記。而且M43先天條件所限,同價位好難大勝其他廠。如果只計size就可以細兩級。新手最好都係帶張SD咭去試吓咁多部差唔多價位,之後簡自己覺得最討好,最就手玩下先。 ...
O記我覺得真係輕d細d平d,鏡頭都相對平同細,相片質素要鬥唔係最好,但一般黎講其實d人係分唔到
C記M系無鏡用,R系又係另一個價,同大部
大唔大賣好多因素,品牌效應都好影響,睇汽車就知,O記早幾年日本仍然最好賣,係近一兩年被追過,我覺得係無新機刺激日本市場

M6 II 反應快少少, 但無內置觀景器, 不過可以另外購買(都唔平), 在烈日下, 比較難睇清楚景物, 要習慣下
至於鏡頭, 好睇個人喜好, 11-22影大景/ 大景+人, 有些人喜歡影前後景有壓縮效果, 要買支長鏡

11-22光圈較細, 另外買較大光圈鏡, 室內較暗環境有用 如Canon EF-M 22mm f/2, EF-M 32mm f/1.4,
Sigma 16mm F1.4 DC DN | C30mm F1.4 DC DN | C56mm F1.4 DC DN|C

我用緊eos-m50, 以前用eos-m3, 旅行相是用11-22和22 f/2鏡影的, 可以去睇下
https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-2-20 01:10 PM 發表

O記我覺得真係輕d細d平d,鏡頭都相對平同細,相片質素要鬥唔係最好,但一般黎講其實d人係分唔到
C記M系無鏡用,R系又係另一個價,同大部
大唔大賣好多因素,品牌效應都好影響,睇汽車就知,O記早幾年日本仍然最好賣,係近一兩年被追過,我覺得係無新機刺激日本市場 ...
樓主講緊M50 or M6II + 11-22, O記同價位機身係EM10-mk3.但鏡頭O記冇同價位。唔好自己用乜嘢,就推人用乜。一下就叫人買sony R7III。另外也看不到O記點樣可以同價位質素高兩級。吹到幾大都無用,自己試下邊部機適合自己最實際。不過如果新手想用超廣角,我會推介iphone11多過買相機起碼每日都帶著,多D機會用。而且超廣冇想像中咁易控制,試一下係咪真係自己想要,唔好浪費金錢。

引用:
原帖由 Jeff1997 於 2020-2-24 08:19 PM 發表

樓主講緊M50 or M6II + 11-22, O記同價位機身係EM10-mk3.但鏡頭O記冇同價位。唔好自己用乜嘢,就推人用乜。一下就叫人買sony R7III。另外也看不到O記點樣可以同價位質素高兩級。吹到幾大都無用,自己試下邊部機適合自己最實際。不過如果新手想用超廣角,我會推介iphone11多過買相機起碼每日都帶著,多D機會用。而且超廣冇想像中咁易控制,試 ...
第一,樓主有問係咪應該買其他機

第二,唔係我話高兩級,你慢慢睇清楚先啦

第三,我唔係只用O記,只係樓上講O記我去回應,樓主買fuji或sony都可以

第四,點解canon EF-M個個都買11-22,係人都知係因為無乜M鏡買,唔好講話大光圈zoom鏡,連F4恆定光圈既zoom都無,甚至連standard zoom都無…唔玩zoom玩prime啦,又係得兩枝prime,如果想影極光就…咁少鏡頭仲比乜鬼同價位鏡頭…

戶外使用無vf既機,  簡直係悲劇一宗!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-2-24 08:45 PM 發表

第一,樓主有問係咪應該買其他機

第二,唔係我話高兩級,你慢慢睇清楚先啦

第三,我唔係只用O記,只係樓上講O記我去回應,樓主買fuji或sony都可以

第四,點解canon EF-M個個都買11-22,係人都知係因為無乜M鏡買,唔好講話大光圈zoom鏡,連F4恆定光圈既zoom都無,甚至連standard zoom都無…唔玩zoom玩prime啦,又係得兩枝prime,如果想影 ...
細輕既。就無 要用FF 鏡

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

都是好東西

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]