• 瀏覽: 8,391
  • 回覆: 51
  • 追帖: 1
引頸已待, SONY NW-ZX507 尋日終於都見街, 早一日其實已經收到SONY電郵13/12 可以去取貨, 咁梗係第一件事攞機啦...之前用緊DX220+AMP8的, 但其實小弟都幾愛SONY呢個品牌的, 第一部嘅DAP 就係SONY NW-A45, 而家都重KEEP住 ... 但因為黑磗太重, 又無得玩串流音樂, 所以之前入咗部DX220, 不過ZX507行ANDROID系統, 又可以玩串流, 所以第一時間就訂咗 ...

而稍稍聽過下部新機, 同小弟用緊嘅DX220做咗少少嘅比較:
(頭盔: 以下係小弟極唔專業嘅木耳比較, 只屬小弟個人聽感, 想了解真實情況建議親身試機)

器材資料:
1) IBASSO DX220 + AMP8 (19年9月入手, 約聽咗100小時左右)
2) SONY NW-ZX507 (尋日入手, 聽咗唔夠1小時)

耳機:
ACOUNSTUNE HS1670SS 轉 ACOUSTUNE ARC13 4.4 MMCX

音量調教:
DX220 - 55-60 / 150
NW-ZX507 - 45-50 / 120
歌曲:
1) Precious Junk - 平井堅 (MP3 274kbps VBR)
2) Yokogao - 平井堅 (MP3 264kbps VBR)
3) Sayonara - 西野加奈 (MP3 320kbps)
4) 美少女戰士 - 東京PHILHAMONY交響樂團 (FLAC 44.1 kHz / 16 bit)
5) Nothing's going to change my love for you - Westlife (MOOV - Hifi)
6) Hotel California - Eagles (MOOV - Hifi)
7) Careless Whisper - George Michael (MOOV - Hifi)
** 小弟無靚聲SOURCE, 抱歉...

就聽感方面, 其實個人覺得ZX507個低音係比較厚實又有彈性, 唔知係未拜佢個全新FT CAP所賜, 聽同一首歌, 啲低音, 例如BASS, 鼓聲都會覺得較為前同實在, 而高音亦相當清脆, 唔會因為低音厚咗而忽略咗中, 高音部份; 整體個人覺得都幾"襟聽", 我估呢啲就係SONY自家嘅味精調音嘅功效. 而DX220 低音相對無咁突出, 處於合理水平, 可以聽到但又不至於好過份, 而中,高音方面DX220就會比較著重啲, 例如結他撥弦聲, 捽線聲, 鼓嘅HI-HAT聲會較為突出少少.

到串流音樂, 個結果都幾意外, 先講SONY, 佢聽串流 (MOOV) 個感覺同用佢自家WALKMAN APPS聽歌可以話有好大分別, 個低音變薄咗, 聽到原本嘅SOURCE感覺, 唔知係未佢只係幫個WALKMAN APPS做咗調音, 而呢個調音係唔會APPLY落串流音樂度... 而DX220方面, 同樣保持住佢有合理低音, 中,高音稍為突出少少嘅特質.

綜合:
好專業, 好DETAILS嘅分析就真係唔識啦, 因為小弟係木耳 ... 但個人聽感而言DX220相對味精唔多, 還原原聲度相對應該較高, 而且中,高音較突出, 應該會人聲向, 中高音樂器向多啲; 而NW-ZX507就相對較多味精, 重口味少少, 但佢嘅重口味又未至於令人討厭, 低音亦會稍為突出, 比較啱一啲低音樂器, BASS, 鼓呢啲, 同埋啱啲POP MUSIC

不過呢, 我兩部都好鐘意, 可以間住嚟聽, 得閒換下口味~

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
多謝分享,雖然我唔會買ZX507,因為已經用緊黑磚😄

回覆 引用 TOP

聽完你咁講,有啲想買

或者揾下 mj  96k  beat it,  billie jeab,  或 哥哥暴風一族 remix  flac  試下機

ZX507 質素連 DX160 都唔及, 用 DX220 黎比較係有D唔公平 

引用:
原帖由 西部進擊的樓奴 於 2019-12-14 12:56 PM 發表

聽完你咁講,有啲想買
去試吓先,啱先再考慮買都唔遲

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-12-14 03:45 PM 發表

或者揾下 mj  96k  beat it,  billie jeab,  或 哥哥暴風一族 remix  flac  試下機
等我試下搵搵先,但原來我有說散就散,有時間試試先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 countryboyhk 於 2019-12-14 04:25 PM 發表

ZX507 質素連 DX160 都唔及, 用 DX220 黎比較係有D唔公平
因為小弟得呢兩部機,所以只可以用佢地兩者嚟比較,話哂DX220都係旗艦,Sony NW-ZX507係越級挑戰,但我覺得聽起上嚟係有分別,不過唔算好大,可能係我對Sony有啲偏好吧 … 不過咁先顯得我係木耳嘛 ~ 哈哈 ~

双11出DX220AMP8,開聲唔收貨,即寄M卡上去摩,開聲都麻麻再换粒電源滤波電容,聽多一頭半個月煲下先現在先滿意,改了$1500左右

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車哥哥 於 2019-12-14 05:06 PM 發表

去試吓先,啱先再考慮買都唔遲
好吖,等我揾日出去試下先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車哥哥 於 2019-12-14 05:13 PM 發表

因為小弟得呢兩部機,所以只可以用佢地兩者嚟比較,話哂DX220都係旗艦,Sony NW-ZX507係越級挑戰,但我覺得聽起上嚟係有分別,不過唔算好大,可能係我對Sony有啲偏好吧 … 不過咁先顯得我係木耳嘛 ~ 哈哈 ~ ...
啊樓主你都話有部機係手比較下呀
連機都冇果D
講乜

引用:
原帖由 394052786 於 2019-12-14 11:59 PM 發表

啊樓主你都話有部機係手比較下呀
連機都冇果D
講乜
去試過都可以講, 但又無機又無試真係
我要等埋個2.5轉4.4插返黎就先去試...

[img][/img]
兩部唔同級數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車哥哥 於 2019-12-14 05:13 PM 發表

因為小弟得呢兩部機,所以只可以用佢地兩者嚟比較,話哂DX220都係旗艦,Sony NW-ZX507係越級挑戰,但我覺得聽起上嚟係有分別,不過唔算好大,可能係我對Sony有啲偏好吧 … 不過咁先顯得我係木耳嘛 ~ 哈哈 ~ ...
其實呢啲機基本上係調音嘅分別比較大,貴唔一定代表啱聽,貴多亦唔代表好好多,我而家聽 ZX300 都仲覺得好聽,冇問題。

iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Shure SE530 remold
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Meze 99 Classics
V-MODA M-100
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3
引用:
原帖由 truenobzr 於 2019-12-15 10:10 AM 發表

其實呢啲機基本上係調音嘅分別比較大,貴唔一定代表啱聽,貴多亦唔代表好好多,我而家聽 ZX300 都仲覺得好聽,冇問題。
正確,其實啱聽先係皇道 ~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]