• 瀏覽: 2,731
  • 回覆: 17
用a7iii, 16-35 f4  ,28-75  ,35 f1. 4,  85 f1. 8, 如果要帶兩支鏡去應該邊兩支好呢?

16~35 & 85.8

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 UniKW 於 2019-12-14 02:31 AM 發表

用a7iii, 16-35 f4  ,28-75  ,35 f1. 4,  85 f1. 8, 如果要帶兩支鏡去應該邊兩支好呢?
2875.

回覆 引用 TOP

新買35 1.4未出外玩過唔知岩唔岩玩,之前都係帶開28 75同16 35

單身定同家人,有冇小朋友.……我想參考一下,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 UniKW 於 2019-12-14 11:09 AM 發表

新買35 1.4未出外玩過唔知岩唔岩玩,之前都係帶開28 75同16 35
咁支35.4要帶啦,夜景靠佢

回覆 引用 TOP

兩個去,冇小朋友,只想帶兩支,1635係咪必須呢,半年前都係去韓國,支1635係袋冇咩點用過

引用:
原帖由 UniKW 於 2019-12-14 01:53 PM 發表

兩個去,冇小朋友,只想帶兩支,1635係咪必須呢,半年前都係去韓國,支1635係袋冇咩點用過
咁當時用乜鏡?

引用:
原帖由 UniKW 於 2019-12-14 01:53 PM 發表

咁就28 75, 加支35.4

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-12-14 04:04 PM 發表

咁當時用乜鏡?
9成幾用2875

引用:
原帖由 Edmondleeleo 於 2019-12-14 05:50 PM 發表

咁就28 75, 加支35.4
影雪景洗唔洗要用到28以下會比較好

引用:
原帖由 UniKW 於 2019-12-14 06:55 PM 發表

影雪景洗唔洗要用到28以下會比較好
咁睇你要表達啲乜嘢, 影大景就梗係y鏡, 否則28都夠用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 UniKW 於 2019-12-14 06:54 PM 發表

9成幾用2875
因為旅行、event等,好多時唔會有時間換鏡。85係靚,但唔係好多scene啱用;除非是次活動主要係拍影。
35.4會比較啱夜晚用,亦可間唔玩下淺景深;日頭,都係長插支zoom。

回覆 引用 TOP

如果現場唔夠「乾淨」,例如太多遊客,或雜物/建築等,太wide唔一定好

回覆 引用 TOP

到外地旅遊當然以拍攝當地景色為主,當拍攝人像風景題材時如果使用最大光圈鏡頭拍出淺景深效果只會令背景濛查查都唔知係乜嘢地方令人覺係一張人像作品而非旅遊隨拍。
雖然f1.4大光圈鏡頭可應付光線不足場景,但被公認高iSO表現能力強悍的A7iii係合適器材。
我建議只帶一枝28~75mm f2.8原因係變焦鏡頭在人多地點藉着收窄景觀從而減少閒雜人進入鏡頭內,Zoom鏡另一優勝之處係可將人像與背景距離拉近。
雖然35mm f1.4收光圈後一樣拍攝到人同背景同樣清晰圖畫,但既然收光圈倒不如使用28~75mm f2.8鏡頭,起碼唔洗成日換鏡。

kwailo

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]