• 瀏覽: 3,296
  • 回覆: 10
最近見到XH1做promotion 心動
值得從xt30轉會xh1嗎?
本人打算用16-55 f2.8旅拍
夜景少不了
但係會有downgrade既感覺嗎?

引用:
原帖由 M記食堂 於 2019-12-13 12:14 AM 發表

夜景少不了
唔建議轉

回覆 引用 TOP

拍片就xh1 較好,有防震!
但旅行就 t30 吧!機仔細又夠用!如果拍片落腳架吧

街場無兩面,只有罐底邊.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 M記食堂 於 2019-12-13 12:14 AM 發表

夜景少不了
不如買支原廠細燈,另一支 23 f2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-12-14 01:26 PM 發表
https://flic.kr/p/2hYPkhP
1/4秒手持
鏡頭係?

引用:

夜景少不了
師兄,xH1幾多錢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 M記食堂 於 2019-12-14 06:28 PM 發表

鏡頭係?
xf27mm 2.8,1000鬆啲蚊。

回覆 引用 TOP

首先X-H1係舊一代相機, 加上比X-T30大部好多
唯一好處係機身防震 (IBIS), 其他規格都應該差過X-T30
當然如果配XF16-55, X-H1係最岩, 因為有IBIS, 同機身SIZE夾到大枝既XF16-55
如果你喜歡個重量/揸手, 同埋XF16-55非要不可, 咁轉X-H1都合理
但係就要犠牲對焦速度之類既性能

如果考慮相同畫質, 可以用D F2定焦配X-T30其實幾夾, 輕身得黎又好質
你一部X-H1價錢都夠你買兩枝定焦
不過睇下你對IBIS同XF16-55既重要性
如果錢唔係大問題.... 索性等下X-H2, 相信下季都會出

引用:
原帖由 真。外圍的主角 於 2019-12-16 10:45 AM 發表

首先X-H1係舊一代相機, 加上比X-T30大部好多
唯一好處係機身防震 (IBIS), 其他規格都應該差過X-T30
當然如果配XF16-55, X-H1係最岩, 因為有IBIS, 同機身SIZE夾到大枝既XF16-55
如果你喜歡個重量/揸手, 同埋XF16-55非要不可, 咁轉X-H1都合理
但係就要犠牲對焦速度之類既性能

如果考慮相同畫質, 可以用D F2定焦配X ...
依家Xh1機身平過好多熱門定焦鏡就直

回覆 引用 TOP

對那部相機有興趣就買啦,成日同其他型號比較總覺得某D功能唔夠人地好,硬係覺得爭D爭D又猶豫不決最終買機不成,到咗想扑鎚時又有出新款消息,到時又留意新款究竟有乜新功能又重複地去比較其他,最終成世人睇多過買。

kwailo

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]