• 瀏覽: 7,464
  • 回覆: 40
  • 追帖: 2
小弟新玩音響無耐,Hifi 玩唔起,但又唔鐘意聽入耳式,比較鐘意大耳牛。
之前已經去試過唔同牌子嘅耳牛,比較喜歡sony 嘅"音色"(唔識形容)
所以而家有啲問題想請教下大家
本人想入z7m2 ,再搭zh1es, 前端用黑磚/zx507,
1.想問下而家咁樣買值唔值?
(除耳機,全部買二手)
2.咁樣配置,其實前端影響大唔大?(用zx507係想用佢個串流)
謝謝

引用:
原帖由 abcvd2005 於 2019-12-9 01:46 PM 發表

小弟新玩音響無耐,Hifi 玩唔起,但又唔鐘意聽入耳式,比較鐘意大耳牛。
之前已經去試過唔同牌子嘅耳牛,比較喜歡sony 嘅"音色"(唔識形容)
本人想入z7m2 ,再搭zh1es, 前端用黑磚/zx507,
(除耳機,全部買二手)
2.咁樣配置,其實前端影響大唔大?(用zx507係想用佢個串流)
謝謝 ...
我有z7 加 6.35 ,  3.5,  4.4  三條 8 芯粗金寶線。

見你想買 大舊檯機, 所以一定會叫你買 死肥kann (kann cube)  用 xlr out 去推 z7 .

Low noise 一定秒低晒 電磁爐 同 六皮磚。

一個用三千蚊架生 秒晒索十萬既留言。

另 大z1r 最低係 4hz.   我有大法x10 最低3hz.  駁上死肥kann 會聽多好多野。  因為low noise.

耳筒,耳機,入耳,平耳 聽人聲歌有個基本要求,就係中頻人聲密度唔好咁薄,  可以話 森海大大部份系列 都係唔得, shure d 535, 846 都係唔得。  為左怕人話講用乜dap 播先, 有用大法,三星k2hd,  國磚,摩機,換運放  乜出齊, 會唔會係原本既人聲先, 所以先用 無乜音淨,又low noise 既死肥kann 播人聲, xlr out  咁算公道d 啦掛。   

有時玩dap 可以唔同特式性格,幾部機ab 比, 但玩到唔知乜聲先叫真時, 咪聽番 死肥kann 對比下,

另外如果你將來 興玩高阻, 追求 得中頻,得天下 既人聲密度,  咁死肥kann 算係夾高阻既 最好dap.

引用:
原帖由 abcvd2005 於 2019-12-9 01:46 PM 發表

(除耳機,全部買二手)
謝謝 ...
去大法專門店試啦
我同你講咩野都無用
Zh1es=電磁爐加黑磚我一路用緊
不過無串流
Z507我無
不過我用手機加moov聽電磁爐係聽得出
同cd rip擋案係唔同的
你接唔接受到個個唔同
上旺角大法專門店

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-12-9 06:22 PM 發表

我有z7 加 6.35 ,  3.5,  4.4  三條 8 芯粗金寶線。

見你想買 大舊檯機, 所以一定會叫你買 死肥kann (kann cube)  用 xlr out 去推 z7 .

Low noise 一定秒低晒 電磁爐 同 六皮磚。

一個用三千蚊架生 秒晒索十萬既留言。

另 大z1r 最低係 4hz.   我有大法x10 最低3hz.   ...
施主
用電磁爐系統只有兩個理由
就係大法信徒同貪方便
前者無得解
後者
有哂入耳同大耳牛的輸出咁濟
用黑磚或z507可以一路差電一路播
半夜可以煲機
用電腦可以當Dac
電磁爐耳機用好似未試過有底噪
我果次係搏amp做二次放大好難講

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

多謝你地d意見,
咁想問係唔係即係代表, 無論用電話或者黑磚,輸入左去電磁爐度,出黎d聲其實分別唔大?
(小弟只有好少DSD檔,主要聽Flac多)

回覆 引用 TOP

引用:

(除耳機,全部買二手)
謝謝 ...
如果不打算拿出街用,不如考慮 stax SR-L500/700 大耳筒,stax 353x 耳放加schitt dac駁電腦和CD。價錢可能更平,唔打得都嚇得....

回覆 引用 TOP

stax 野一般慣性思維就只係駁 靜電耳筒..  好難雜食播其他動圈耳牛....
對單動圈要高阻,又想追求 人聲密度 得中頻得天下  就唔多似果類野..
以前用 stax 聽呂方D 歌係幾正既...  

不過 錢夠多, 一野有左 死肥Kann 先,  就算聽幾舊水入耳都好,  

之後先至踩上去 大法店 去秒電磁爐 同 六皮磚, 打埋卡就更好玩... 

上大法店踩場, 要買定D 2.5 轉 4.4,  4.4轉2.5 之類既轉駁插..  

如果用原裝3.5耳機線,  如果平價,又4芯既,  直接斬頭轉2.5 頭免焊款都叫做即食玩平衡.. 

小弟新手由入耳轉玩耳牛近一年 分享小小
耳牛一定要玩台機,唔係行好多冤枉路,從電開始揀 ,只要電夠好再加唔差既前端耳擴耳牛各方面會有明顯提升。附上小弟汁屋時合照

回覆 引用 TOP

Stax 耳機需要用特別的供電耳放。非常快,通,清。喜歡否要自己聽下先知。另一好處是用開stax便不能貪得意換耳機,可專心聽音樂。

回覆 引用 TOP

算係用過幾隻source 再駁去無源前級再去推   森海 HD820, 都硬係覺得人聲密度好薄...
所以唔會建議去買森海耳牛..

另用DAP (high power 果D, low noise 更好), 可以掃場時玩下其他牌子耳牛..  算係少少AB 比 樂趣既一種..

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-12-10 01:07 AM 發表

算係用過幾隻source 再駁去無源前級再去推   森海 HD820, 都硬係覺得人聲密度好薄...
所以唔會建議去買森海耳牛..

另用DAP (high power 果D, low noise 更好), 可以掃場時玩下其他牌子耳牛..  算係少少AB 比 樂趣既一種.. ...
各牌子耳牛都有佢特色優點 好似hd820 如果聽古典,樂器如小提琴會聽到想訓 。所以我講揀左電 , 再加唔差前端耳擴就可以對比各牌子耳牛特色優點風格等等 睇下邊隻岩自己

引用:
原帖由 kappa6610 於 2019-12-10 07:06 AM 發表

各牌子耳牛都有佢特色優點 好似hd820 如果聽古典,樂器如小提琴會聽到想訓 。所以我講揀左電 , 再加唔差前端耳擴就可以對比各牌子耳牛特色優點風格等等 睇下邊隻岩自己 ...
以前聽呂方 先至會又訓又醒,又訓又聽, 覺得一首歌好似播左半粒鐘咁..
宜家係凌晨聽MJ D 歌去到炸機VOL level , 都一樣有時又訓又醒又聽..

只要耳牛, 同音源有好細緻既表現, 就唔難唔訓著..  好似N年代前 去音響展D 房聽到訓一樣..

但如果聽beyond 人聲一薄既耳牛, 十秒就會掉低.. 想訓至奇.  Mrspeaker,  HD820 , HD660s 都係果類..

其實好睇自己點解用耳機。如想玩則買一般的耳放耳機左配右配。如想聽則可考慮一套唔洗煩。

我自己有用而喜歡的是 stax和Senn HD600 (antique sound lab mg head otl3 推)。但如一定要選一我會選 stax因準確點和穩定點。

我不是耳機人。喜歡聽 hifi多點。主要聽古典,間中較靜態人聲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-12-10 08:03 AM 發表

以前聽呂方 先至會又訓又醒,又訓又聽, 覺得一首歌好似播左半粒鐘咁..
宜家係凌晨聽MJ D 歌去到炸機VOL level , 都一樣有時又訓又醒又聽..

只要耳牛, 同音源有好細緻既表現, 就唔難唔訓著..  好似N年代前 去音響展D 房聽到訓一樣..

但如果聽beyond 人聲一薄既耳牛, 十秒就會掉低.. 想訓至奇.  Mrspeaker,  HD820 , HD660 ...
聽Beyond應該都唔係為左聽人聲吧⋯⋯

可是我 相信愛 我信異想才有日會天開
可是愛 我相信愛 就算一切都像獨白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-12-10 08:03 AM 發表

但如果聽beyond 人聲一薄既耳牛, 十秒就會掉低.. 想訓至奇.  Mrspeaker,  HD820 , HD660 ...
苦瓜有人鐘意食有人唔鐘意食 有人話苦 有人話甜,廚師煮法調味對食物好重要,不過煮得幾出色都會有人唔鐘意食。每種食物都有佢特性同味道 ,我就細個唔食苦瓜青椒茄子 大左慢慢覺得又幾好食。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]